VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Ce este insolația și cum te protejezi de ea

Este vara, temperaturile adesea sunt caniculare și pot fi insolații în această perioadă. Insolația apare când organismul se supraîncălzește până la 40º C sau mai mult și nu poate să își scadă temperatura. Insolația este o stare care poate pune în pericol viața unei persoane.

De obicei, insolația apare ca urmare a expunerii prelungite sau a efortului fizic la temperaturi ridicate. Este una dintre cele mai periculoase afecțiuni cauzate de căldură, fiind considerată o urgență medicală. Netratată, poate duce la afectare cerebrală, cardiacă, renală și musculară. Cu cât tratamentul întârzie mai mult, cu atât crește riscul de complicații sau deces.

Insolația este cel mai frecvent întâlnită în lunile de vară, iar persoanele care se pot confrunta cu ea sunt acelea care s-au expus pe o perioadă lungă de timp la căldură excesivă emanată de razele soarelui. Ea se poate instala chiar și atunci când ne ferim de razele soarelui și stăm la umbră.

Insolația poate apărea după: expunerea prelungită la căldură: Căldura provoacă creșterea temperaturii centrale a corpului, iar în lipsa unui consum adecvat de lichide apare deshidratarea care duce la o perturbare a sistemului de reglare a temperaturii organismului.

Insolația clasică apare cel mai frecvent la sugari și la copiii de până la 4 ani, la adulții peste 65 de ani, precum și la persoanele care suferă de boli cronice. Aceste grupe de vârstă sunt deosebit de vulnerabile, deoarece se adaptează la căldură mai lent decât alții.

Efortul fizic intens în zilele caniculare: duce la apariția insolației de efort și este mai probabil să apară la o persoană care nu este obișnuită cu temperaturile ridicate. Urgențele medicale legate de căldură în timpul evenimentelor sportive sunt estimate a fi de 10 ori mai frecvente decât incidentele legate de alte probleme de sănătate.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.