Este vara, temperaturile adesea sunt caniculare și pot fi insolații în această perioadă. Insolația apare când organismul se supraîncălzește până la 40º C sau mai mult și nu poate să își scadă temperatura. Insolația este o stare care poate pune în pericol viața unei persoane.
De obicei, insolația apare ca urmare a expunerii prelungite sau a efortului fizic la temperaturi ridicate. Este una dintre cele mai periculoase afecțiuni cauzate de căldură, fiind considerată o urgență medicală. Netratată, poate duce la afectare cerebrală, cardiacă, renală și musculară. Cu cât tratamentul întârzie mai mult, cu atât crește riscul de complicații sau deces.
Insolația este cel mai frecvent întâlnită în lunile de vară, iar persoanele care se pot confrunta cu ea sunt acelea care s-au expus pe o perioadă lungă de timp la căldură excesivă emanată de razele soarelui. Ea se poate instala chiar și atunci când ne ferim de razele soarelui și stăm la umbră.
Insolația poate apărea după: expunerea prelungită la căldură: Căldura provoacă creșterea temperaturii centrale a corpului, iar în lipsa unui consum adecvat de lichide apare deshidratarea care duce la o perturbare a sistemului de reglare a temperaturii organismului.
Insolația clasică apare cel mai frecvent la sugari și la copiii de până la 4 ani, la adulții peste 65 de ani, precum și la persoanele care suferă de boli cronice. Aceste grupe de vârstă sunt deosebit de vulnerabile, deoarece se adaptează la căldură mai lent decât alții.
Efortul fizic intens în zilele caniculare: duce la apariția insolației de efort și este mai probabil să apară la o persoană care nu este obișnuită cu temperaturile ridicate. Urgențele medicale legate de căldură în timpul evenimentelor sportive sunt estimate a fi de 10 ori mai frecvente decât incidentele legate de alte probleme de sănătate.