Anorexia este o tulburare de alimentație, care constă în scăderea voluntară a aportului alimentar care poate ajunge în cazuri extreme, până la încetarea alimentării. Persoanele care suferă de anxietate au o teamă patologică de kilogramele în plus, devin obsedate de imaginea corpului lor și încep să reducă din cantitatea de alimente pe care o consumă.
Multe persoane afectate de anorexie tind să practice sport în mod excesiv, iar unele dintre acestea folosesc laxative ori vomită după masă.
Cauza exactă a anorexiei este neclară, însă se crede că apare că urmare a unei combinații de factori psihologici, de mediu și biologici/genetici. Majoritatea persoanelor care dezvoltă anorexie au anumite trăsături de gândire și comportament.
Acestea includ: O dispoziție spre depresie ori anxietate; Dificultăți în a face față stresului; Îngrijorare cu privire la viitor, teamă sau îndoială; Perfecționism – tendința de a-și stabili obiective mult prea stricte; Dificultăți în exprimarea propriilor emoții; Gânduri sau imagini nedorite care le fac să se comporte într-un anumit fel.
Factorii de mediu vizează lumea înconjurătoare a unei persoane și evenimentele din viață acesteia, care afectează sănătatea mintală. Pubertatea reprezintă o etapă importantă și un factor în apariția anorexiei. Această poate apărea dintr-o combinație de factori, printre care schimbările hormonale, stresul, anxietatea și o stimă de sine scăzută din timpul pubertății.