În perioada sărbătorilor, dar nu numai, pot apărea alergiile alimentare, mai ales la copii care consumă în această perioadă multe dulciuri și nu sunt supravegheați de părinți.
O alergie se produce când sistemul imun al organismului, numit sistemul de apărare reacționează exagerat la expunerea la o anumită substanță, considerând-o un intrus și trimițând în corp substanțe chimice care să o distrugă.
În cazul unei alergii alimentare, organismul reacționează exagerat la anumite proteine dintr-un aliment și eliberează substanțe chimice numite histamine, care cauzează inflamație. Deși sunt frecvent confundate cu intoleranțele alimentare, alergiile alimentare sunt diferite. După consumul unor alimente poate apărea prurit, tumefierea buzelor, senzație de balonare, crampe abdominale, vomă. Aceste semne apar la 30 minute- 2 ore de la ingestia alimentului care a provocat alergia.
Pot să apară și manifestările cutanate, așa că urticărie, prurit, alergie atopică, rinoree, strănut, în cazuri mai complicate fi edem glotic sever, respirație șuerătoare, palpitații, hipotensiune, tahicardie.
Cele mai alergenice alimente pot fi fructele de mare, peștele, arahide, nuci, ouă, citricele sau alte fructe, grâul, soia.
Cea mai eficientă metodă de tratament a alergiilor este de a evita alimentele alergice, pot fi indicate de asemenea antihistaminice, în funcție de severitatea acuzelor, medicul va indică tratament.