Coruperea alegătorilor a devenit un fenomen amplu, la nivel național. Șeful Inspectoratului General al Poliției susține că în timpul interceptărilor a constatat că sunt actori politici care discută despre coruperea unor sate întregi. Poliția va interveni prompt pentru a nu admite încălcarea legislației, a declarat pentru Vocea Basarabiei șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu. Acolo unde vor avea loc astfel de cazuri, făptașii vor fi documentați conform legii.
Vocea Basarabiei: Poliția alături de alte instituții ale statului trebuie să asigure buna organizare și desfășurare a scrutinului electoral. Ce s-a întâmplat până acum pe dimensiunea pe care o gestionați dvs.?
Viorel Cernăuțeanu: Dacă o să luăm după competențele pe care le avem noi, eu vorbesc aici în numele instituției polițienești pe care o reprezint, de fapt, noi avem cred că cea mai vastă rază de competențe care aparține de acest compartiment, deoarece noi trebuie să fim permanent activi în stradă pentru a stabili că nu se încalcă anumite măsuri, restricții și compartimente legate anume de această parte electorală. Și aici absolut orice situație, încălcare, sesizare vine în adresa poliției pentru a fi documentată. Vreau să spun că numărul apelurilor sau numărul intervențiilor poliției a fost unul destul de ridicat.
Vocea Basarabiei: Multe provocări și aici sunteți pregătiți ca să țineți piept tuturor acestor provocări, uneori și riscuri?
Viorel Cernăuțeanu: Noi suntem pregătiți și instruiți pentru asta, dar, așa cum am spus ceva mai devreme, numărul este atât de masiv și nu este doar pe alocuri, dar este la nivel național ceea ce se întâmplă în acest context și cel mai regretabil e că toate aceste surse financiare care contribuie la corupere și la acest grav flagel, de fapt, sunt bani veniți din afară, sunt bani care eu nu mă tem să spun că scopul lor nu este că „iată să corupem alegătorii ca să avem un candidat și acel candidat va activa”. Este mult mai dureros și este mult mai sensibil, scopul este – o spun cu fermitate – la adresa securității statului. Aici deja, din punctul meu de vedere, lucrurile merg mult mai grav și dacă nu va fi o consolidare a tuturor instituțiilor de drept ca să aplice buchea legii exact așa cum trebuie să fie aplicată este regretabil din numele unor instituții.
Vocea Basarabiei: Dle Cernăuțeanu, dvs. ziceți că e un fenomen la nivel național, asta înseamnă că sunt antrenate foarte multe persoane și cine sunt aceste persoane, cel puțin, un portret-robot puteți să ne spuneți?
Viorel Cernăuțeanu: Eu am spus și în cadrul briefingului pe care l-am avut săptămâna trecută că în spatele acestor acțiuni, de fapt, stau exact aceiași exponenți ai grupării criminale Șor, dar ei sunt acei care coordonează repartizarea și asigurarea procesului aici, însă nu sunt ei capii acestei acțiuni, deoarece ne dăm bine seama și constatările noastre au arătat de comun cu alte instituții ale statului că în spatele acestora sunt finanțări și din Federația Rusă, și de la alți exponenți care au interese cumva să destabilizeze situația în Republica Moldova. Noi în toate acțiunile noastre am constatat că nu avem un raion sau două, sau trei, acest aspect îl avem la nivel național.
Vocea Basarabiei: Aceste sume mari de bani despre care se vorbește că ar fi astăzi puse aici în circulație, ele pătrund cum în Republica Moldova?
Viorel Cernăuțeanu: Este vorba de milioane care pătrund aici sub diferite forme. Dacă e să vorbim de unele aspecte legate de compartimentul finanțare a așa-numitului „Sat moldovenesc”, s-a încercat un mecanism de transferuri bancare, în alte cazuri, ceea ce am documentat iarăși de comun cu ceilalți colegi de la CNA, SIS, Serviciul Vamal a fost intenția introducerii cardurilor. O parte au fost reținute la frontieră, însă o parte au reușit să ajungă. La toate perchezițiile pe care le-am făcut absolut la toate persoanele am găsit acele telefoane care au fost dotate și transmise și tabletele, și cardul bancar IVOL, care este fără nume, fără nimic, instalat acel card deja în telefonul care i-a fost transmis, unde la fel era un mecanism de transfer al sumelor bănești, ca să nu se mai circule cu bani cash prin curier. Dar vreau să precizez că mecanismul de aducere a banilor cash prin curier nu s-a închis, este în continuare și acest mecanism. Deci, absolut toate posibilitățile care sunt le utilizează pentru a aduce surse financiare în Republica Moldova în scopul acțiunilor ilegale.
Vocea Basarabiei: Noi am văzut și acea valiză care era ticsită cu valută…
Viorel Cernăuțeanu: Exact.
Vocea Basarabiei: Și credeți că acest scenariu e valabil și în continuare și e aplicabil?
Viorel Cernăuțeanu: Există bănuiala rezonabilă că acest mecanism este utilizat, dar în mare parte vreau să spun că lucrează pe chestii prin care să-și asigure punctul legal, utilizând mai multe persoane care încearcă să introducă exact suma limitei admise de cadrul legal pentru a fi introdusă. 10-15 persoane câte 10.000 de euro, exact atât cât permite cadrul legal, iată și aceasta este o metodă.
Vocea Basarabiei: Și am înțeles că banii aceștia nu vin doar din Federația Rusă, mai vin bani și din alte țări?
Viorel Cernăuțeanu: Putem spune cu exactitate că o parte din transferuri au venit și din alte țări.
Vocea Basarabiei: Din Israel?
Viorel Cernăuțeanu: Da, exact și din Israel, și nu doar, care au contribuit, dar toate, de fapt, urmăresc același scop, același interes și poartă același caracter. Vreau să spun cu regret că noi constatăm că, de fapt, noi avem în continuare în activitatea politică la ziua de astăzi în campania electorală ex-partidul Șor cu denumirea „Șansa”. Este exact același lucru cum am spune că de mâine Inspectoratul General al Poliției nu se mai numește Inspectoratul General al Poliției, dar se numește Inspectoratul Național al Poliției, dar ca structură, ca mecanism și ca activitate rămâne același. Cu părere de rău, aceasta este constatarea pe care pot s-o fac la ziua de azi.
Vocea Basarabiei: Este regretabil faptul că sunt corupți alegătorii, dar ca să fie probată coruperea cetățeanului ar trebui și cetățeanul să fie cel care depune mărturii sau cum e?
Viorel Cernăuțeanu: Cu părere de rău, starea socială care s-a format la noi de-a lungul celor 30 de ani cumva a dus la așa nivel starea morală a cetățeanului nostru că acei 500 de lei pe care i-i dă un infractor îi percepe ca o sursă de întreținere și pentru el asta este important. Noi am văzut în interceptările noastre cum acești infractori, de fapt, vorbesc de coruperea unui sat întreg. Deci, ei nu vorbesc de numărul maxim de alegători sau o parte din alegători, ei vorbesc de cumpărarea unei localități. Asta este grav. Atunci când deschis comunică, așa se și spune: „să cumpărăm întreg satul”. Așa ceva nu mi-am putut imagina anterior și eu nu știu dacă noi am mai auzit în istoria Republicii Moldova despre situații infracționale de acest gen.
Vocea Basarabiei: Dar ce ați întreprins dvs. după alegerile din UTA Găgăuzia, când cetățenii au participat la vot și au ales bașcanul UTA Găgăuzia? Ce lecții s-au învățat?
Viorel Cernăuțeanu: Bine, o parte din lecțiile care s-au învățat au fost ajustate în procesul electoral ulterior, dar, cu regret, o parte din constatările pe care le-am făcut noi în scrutinul electoral din Găgăuzia încă nu au fost ajustate în Codul electoral, deoarece asta cumva ar veni ca o critică și în adresa instituțiilor statului că iată în ajunul alegerilor…
Vocea Basarabiei: …se schimbă regulile de joc în timpul jocului.
Viorel Cernăuțeanu: Exact, dar unele din ele au fost ajustate. Vă dau un simplu exemplu – acel carusel, când o serie de cetățeni din Orhei au fost puși la evidență cu viză de reședință în UTA Găgăuzia pentru a avea posibilitatea de a vota. Iată acest aspect s-a reușit și cumva s-a ajustat în Codul electoral în maniera că o persoană nu poate fi pusă la evidență cu 3 luni înainte de alegeri în localitatea respectivă, pentru a nu permite acest carusel. Dar vreau să spun că ceea ce s-a întâmplat în Găgăuzia a fost mult mai grav, faptul că Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia nu se subordonează Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău a arătat că acolo se poate petrece un haos incontrolabil, chiar dacă acest lucru vă asigur că a fost documentat foarte aprofundat și există o sumedenie de probe că scrutinul electoral în Găgăuzia a fost fraudat masiv.
Vocea Basarabiei: Dvs. încercați să aduceți probe suficiente, convingătoare, dar ce se întâmplă mai departe, pentru că aceste dosare trebuie să fie examinate de alte instituții de drept și ce vedem noi?
Viorel Cernăuțeanu: Vreau să spun că noi facem parte din grupul de urmărire penală care este creat pe lângă procuratură și se lucrează destul de intens și cu dedicație la acest compartiment, volumul este foarte mare, de ordinul zecilor de mii de foi, probe ș.a.m.d., însă nu în toate situațiile ceea ce vedem noi ca și constatare ilegală avem aprobarea și a instanțelor de judecată. Dar nu pot să-mi dau cu părere cu referire la competența instanței, deoarece trebuie să respect și eu modul de expunere în raport cu hotărârea instanței, dar am spus: atâta timp cât avem probe pertinente la un caz și noi ne facem că nu vedem aceste probe și eliberăm din instanța de judecată, din arest persoanele, cumva ne creăm și noi cu toții anumite suspiciuni.
Vocea Basarabiei: Acum să ne fie clar, alegătorul a fost ademenit și cumpărat din timp sau încă mai poate să se întâmple acest lucru chiar și în ziua alegerilor, duminică, 5 noiembrie?
Viorel Cernăuțeanu: Eu cred că acest lucru se petrece și vor fi intenții de a se petrece și în ziua alegerilor, deoarece constatăm că ei pur și simplu sunt în situația când, vorba ceea, nu au ce pierde. Deci, asta constat eu.
Vocea Basarabiei: Și dacă e atât de viciat sau se va vicia acest proces electoral, atunci ce urmează?
Viorel Cernăuțeanu: Avem CECE-urile, avem CEC-ul, care ar trebui să intervină și să vadă aceste ilegalități care se petrec. Noi zilnic, dar zilnic, trimitem în adresa CECE-urilor și CEC-ului informații de constatare a acestor nereguli, nu este zi în care să nu remitem informații și să documentăm și noi aceste acțiuni, deja rămâne să vedem care vor fi acțiunile atât ale Comisiei Electorale Centrale, cât și ale comisiilor de circumscripție și, bineînțeles, nu doar aici, dar și ale unor instituții ale statului.
Vocea Basarabiei: Deci, coruperea e un element care poate să afecteze procesul electoral?
Viorel Cernăuțeanu: Cu siguranță! Acest lucru ni s-a demonstrat în câteva rânduri, dar cel mai elocvent este cazul din UTA Găgăuzia, unde o persoană care nu era cunoscută de nimeni, dar prin coruperea alegătorilor s-a demonstrat că poate întoarce acul balanței cu totul în altă direcție. În ceea ce ține de activitatea pe care o are de îndeplinit poliția sunt o serie de măsuri, de fapt, activitatea noastră va începe de sâmbătă dimineață, atunci când noi deja venim în suportul CECE-urilor la asigurarea pazei și primirea sub pază a buletinelor de vot pentru noaptea de sâmbătă spre duminică. La ziua de duminică competența noastră este de a ne afla în raza secțiilor de votare, dar aici precizez, nu mai aproape de 100 de metri, pentru a asigura neadmiterea și a interveni cât mai prompt în sarcinile care sunt în competența noastră.
Vocea Basarabiei: Ce sarcini aveți exact?
Viorel Cernăuțeanu: Deci, orice situație în care noi suntem sesizați de observatori, de membri ai circumscripțiilor electorale, noi trebuie să intervenim pentru a le documenta și, bineînțeles, nu doar la sesizare, dar și atunci când constatăm sau vedem anumite nereguli noi trebuie să ne autosesizăm și să întreprindem acțiunile corespunzătoare. Vreau să precizez că practic întreaga poliție va fi antrenată pe diferite paliere în zilele de sâmbătă și duminică, o parte dintre noi va fi în adiacentul conform competențelor care ne sunt atribuite de Comisia Electorală Centrală și Codul electoral. În alt aspect vom avea forțe antrenate pentru asigurări și monitorizări suplimentare care să nu fie admise, fie că vorbim aici de transportarea organizată a alegătorilor, fie că vorbim de corupere, fie că vorbim de alte activități care cad sub incidența legii penale sau contravenționale.
Vocea Basarabiei: Și dvs. supravegheați procesul până se închid urnele de vot, la ora 21.00, după care trebuie să mai asigurați și transportarea buletinelor de vot?
Viorel Cernăuțeanu: Noi asigurăm și paza, și transportarea și, în premieră în anul curent, în urma modificării Codului electoral, chiar dacă noi nu am susținut această inițiativă, s-a pus și paza, și preluarea sub pază a tuturor listelor și proceselor-verbale. Dacă până acum ele se păstrau la instanțele de judecată, de-acum se vor păstra la secțiile de poliție. În acest context am fost nevoiți acum să facem asigurarea unei încăperi cu toate cerințele și standardele moderne, ca să nu avem ulterior învinuiri la adresa poliției că undeva, cumva am intervenit noi, este o încăpere specializată, cu sistem de monitorizare, cu toate condițiile tehnice pentru păstrarea acestor acte.
Vocea Basarabiei: Și la fiecare secție de votare este delegat câte un reprezentant al IGP-ului?
Viorel Cernăuțeanu: Absolut fiecare secție de votare va fi asigurată cu monitorizare din adiacent de către un angajat al poliției.
Vocea Basarabiei: O situație mai delicată și în acest an va fi la Corjova, localitate situată în Zona de Securitate, acolo unde se mai vorbește că este o dualitate a puterii. Pe de o parte, este asigurată această putere de cei care sunt sub jurisdicția Republicii Moldova, dar o parte sunt și sub jurisdicția Tiraspolului. Au venit multe semnale de acolo.
Viorel Cernăuțeanu: Nu am putea s-o numim sub jurisdicția Tiraspolului, cumva sub ilegalitatea Tiraspolului și organelor neconstituționale de la Tiraspol este ținut acest spațiu, dar noi am avut deja întâlnire și cu Comisia Electorală Centrală, și cu Biroul Politici de Reintegrare la acest compartiment, ca să putem asigura acest proces, inclusiv la ziua de mâine în cadrul Comisiei Unificate de Control vom cere garantarea respectării drepturilor constituționale ale cetățenilor Republicii Moldova și a dreptului la vot acolo și să nu avem imixtiuni din partea organelor neconstituționale de la Tiraspol în acest proces.
Vocea Basarabiei: Dl general, ce sugestii aveți pentru cetățeni,pentru că și ei uneori știu când să se adreseze la poliție, uneori nu cunosc când trebuie să se adreseze și, pe de altă parte, nici să nu împovăreze prea mult activitatea polițistului în această zi de 5 noiembrie?
Viorel Cernăuțeanu: Eu aș prefera ca să împovăreze activitatea polițistului și chiar dacă nu este sigur cetățeanul în ceea ce trebuie să facă sau ceea ce este cunoscut, mai bine să împovăreze și să apeleze la serviciile poliției pentru a se documenta și a fi informat direct, să zic așa, din gura poliției decât să-și lase un loc de interpretare și incertitudine – face bine sau nu face bine. Mai bine să aibă garanția și certitudinea că ceea ce face, de fapt, a fost cu coordonarea sau din spusele organelor de drept.
Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs. e limpede totuși astăzi scopul pe care îl urmăresc forțele care nu cu bunăvoință acționează?
Viorel Cernăuțeanu: Bine, dvs. vreți să spuneți un pic mai modest, eu o să spun cu certitudine – forțele infracționale care încearcă să destabilizeze și să atenteze la securitatea Republicii Moldova nouă ne este clar care este scopul lor.
Vocea Basarabiei: Și veți contracara orice acțiune a lor?
Viorel Cernăuțeanu: Noi o să întreprindem toate acțiunile ca să nu admitem abuzurile și ilegalitățile pe care încearcă ei să le comită.