Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu o reacție, după ce ex-deputatul Vladimir Andronachi a fost eliberat din arest la domiciliu.
Într-un briefing de presă, Dragalin a declarat că decizia judecătorilor ar fi incorectă și solicită revizui
„Poziția PA este că măsura potrivită pentru Vladimir Andronachi este arestul preventiv la Penitenciarul nr 13. Din punctul nostru de vedere, există un risc foarte mare ca inculpatul se va eschiva și nu se va prezenta la ședințele de judecată. Faptul că în 2021 s-a eschivat de la organul de urmărire penală este un risc foarte mare. Deși PA a solicitat arest preventiv, judecătorii au decis să-l plaseze în arest la domiciliu, iar în luna august magistrații i-au anulat și această măsură. În acest caz, garanția personală în sumă de 22.000 de lei acceptată de judecători nu reprezintă o decizie corectă. 22.000 de lei nu este o garanție care va preveni ca această persoană să fugă din țară”, a declarat Veronica Dragalin.
Potrivit șefei PA, procurorii au suficiente probe pentru ca acest caz să se finalizeze cu o condamnare.
„Dacă Parlamentul ar schimba legea, mai exact Codul de procedură penală, să permită procurorilor să conteste anumite decizii pe care le consideră incorecte, ilegale sau abuzive. Dacă am avea așa cale de atac, am putea preveni așa fel de rezultate. Noi înțelegem frustrarea care există în societate privind cazul Andronachi, dar realitatea în care ne aflăm este alta. Acest caz ne arată lacunele care ar trebui înlăturate. Trebuie să găsim soluții ca să nu mai avem astfel de impedimente, căci urmează și alte cazuri de rezonanță. Legea nu ne permită nouă să contestăm deciziile judecătorilor și respectiv, sunt necesare modificări la codul de procedură penală pentru ca astfel de cazuri să fie examinate cât mai repede. PA și-a făcut treaba și am adunat probe puternice în acest dosar și vom reprezenta acuzarea de stat într-un mod corect”, a explicat Veronica Dragalin.
Fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni. Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”. În dosarul „frauda bancară”, Andronachi este învinuit de infracțiuni de „escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale”, precum și de „spălare de bani în proporții deosebit de mari, la fel, în interesul unei organizații criminale”. În dosarul „Metalferos”, Andronachi este învinuit de „crearea și conducerea unei organizații criminale”, escrocherii în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.