VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Un nou punct de trecere a frontierei peste Prut. PTF Leova – Bumbăta, inaugurat

Punctului de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta a fost inaugurat astăzi, 23 mai. Acesta va activa în regim de lucru provizoriu și va fi deschis traficului internațional rutier pe segmentul moldo-român. 

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI) programul de lucru al punctului de trecere a frontierei va fi în regim de zi, în intervalul orelor 08:00 - 20:00. La prima etapă va fi permisă trecerea frontierei de către unitățile de transport cu masa totală de 3,5 tone.

Autoritățile susțin că prin instituirea acestuia va fi facilitată traversarea frontierei de către persoane și mijloace de transport, fluidizat traficul transfrontalier și redus timpul de așteptare la celelalte puncte de trecere a frontierei de stat, care acum sunt mai solicitate.

Circulația se va face pe pontoane care leagă cele două maluri ale Prutului, pe artere de control, una destinată ieșirii din țară și alta pentru formalitățile de intrare. Leova-Bumbăta este al șaptelea punct de trecere a frontierei cu România. Operaționalizarea acestuia va fluidiza traficul transfrontalier, reducând timpul de așteptare la celelalte șase PTF rutiere care acum sunt mai solicitate - Sculeni, Leușeni, Giurgiulești, Cahul, Costești și Lipcani.

„Aici, la Leova-Bumbăta se deschide o nouă poartă prin care R. Moldova pășește în viitor cu sprijin de nădejde din partea României(...).Astăzi de la darea in exploatare de la ultimul punct de trecere a frontierei, deschidem o nouă poartă spre Europa. Punctul de trecere a frontierei „Leova – Bumbăta” este o soluție abordată abordată pe timp de criză, în condițiile bugetare restrânse, născute din nevoia de a conecta R. Moldova la Europa, de a ajuta Ucraina să-i transporte mărfurile, de a sprijini țările Europei în asigurarea unui flux constant de aprovizionare” a declarat ministra Afacerilor Interne a R. Moldova, Ana Revenco.

La eveniment au participat și ministrul Afacerilor Interne din România, Lucian Bode. Potrivit oficialului prin deschiderea noului punct de trecere a frontierei se va reuși fluidizarea traficului cu R. Moldova. „Operaționalizarea punctului de trecere a frontierei „Leova – Bumbăta” va contribui la degajarea traficului rutier la vama Albița și va asigura creșterea traficului de mărfuri și călători între R. Moldova ți România”, a declarat Bode.

Potrivit autorităților, punctul de trecere Leova-Bumbăta va oferi cetățenilor și agenților economici din raioanele Leova, Cantemir, Hăncești, Cimișlia, U.T. Găgăuzia, Basarabeasca, Căușeni, Ialoveni, Anenii Noi și Stefan Vodă, o nouă cale de acces spre România și spațiul UE. 

Ceea ce înseamnă că, peste 830 de mii de cetățeni care vor avea o alternativă în alegerea prin care punct de trecere pot traversa, fapt care va permite degajarea traficului în alte puncte de trecere precum Leușeni-Albița și Cahul-Oancea.

 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.