Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a postat un video, unde a oferit mai multe detalii cu privire la Planul de pregătire pentru sezonul rece, care urmează să fie aprobat de Guvern. Potrivit oficialului, planul are un singur scop, „să fim pregătiți de această iarnă indiferent de scenariul referitor la livrările de gaze”.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a explicat principalele prevederi ale planului, astfel ca în această iarnă, toți cetățenii să aibă încălzire, gaze și energie electrică.
Potrivit lui Spînu, Guvernul propune să economisim voluntar minim 15% din consumul normal de gaze. Oficialul susține că „așa fac toate țările din Europa: Germania, România, Polonia, Italia și așa vom face și noi”.
O altă prevedere este pregătirea unor surse alternative: „Vom achiziționa păcură pentru Termoelectrica. Moldsilva se va asigură că va ajunge lemn pentru fiecare. Vom cumpăra mai mult cărbune”.
De asemenea, ministrul informează că se vor face stocuri de gaze, iar în prezent deja sunt stocate 24 de milioane de metri cubi. Totodată, există și un contractat, un credit de 300 de milioane de euro, care, în caz de necesitate va fi folosit pentru a cumpăra gaz de pe piețele internaționale.
”În caz de sistare a 100% a livrărilor de gaz de către Gazprom, a fost pregătit un plan din 27 de măsuri, care va fi aplicat pentru a trece cu bine de această iarnă. Printre ele se numără: reducerea temperaturii agentului termic cu 10%, import de energie electrică din Ucraina în cantități mai mari, lucru de la distanță în sectorul public și/sau privat, limitarea consumului de gaz pe timp de weekend”, a declarat Spânu.
În context, Ministrul dă asigurări că din 1 septembrie, toți elevii revin în sălile de clasă, dar într-o situație extremă, aceștia ar putea învăța online sau li s-ar putea prelungi vacanța.
„Facem tot posibilul ca să asigurăm școlile cu combustibil alternativ: lemn și cărbune. Pentru școlile care pot utiliza doar gazul, ne vom asigura să livrăm suficient gaz pentru încălzire. În același timp, conform planului, într-o situație extremă, nu excludem că la mijloc de iarnă, va trebuie să învățăm o perioadă scurtă online sau să avem o vacanță mai mare, până atunci, din 1 septembrie, toți mergem la școală”, a declarat Spînu
Pentru mai multe detalii, puteți urmări video de mai jos.
Amintim că Guvernul a elaborat un Proiect de Hotărâre cu privire la aprobarea unor măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023.