Adenomul hipofizar este cel mai comun tip de tumoare a hipofizei, are o natură benignă și dimensiuni variabile de la câțiva mm la câțiva cm. Reprezintă aproximativ 10% dintre toate tumorile intracraniene. Adenoamele hipofizare, mai ales cele dezvoltate din porțiunea anterioară a glandei, apar frecvent la populația generală, dar majoritatea sunt mici și sunt recunoscute doar incidental.
Hipofiza sau glanda pituitară a corpului uman. Deși este o glandă de dimensiunea doar a unui bob de mazăre, ea dirijează activitatea întregului sistem endocrin din organism, eliberând hormoni denumiți tropi care controlează și reglează cu acuratețe funcția celorlalte glande endocrine (tiroidă, ovare, testicule, suprarenale etc). Pe de altă parte glanda produce și hormoni proprii, cum ar fi somatotropina hipofizară și prolactina, extrem de importanți în procesele de creștere sau de alăptare.
Hipofiza este localizată la baza creierului, în apropierea nervilor optici și deasupra pasajelor nazale, fiind adăpostită într-o cavitate a osului sfenoid, numită șaua turcească, imediat sub hipotalamus de care este conectată printr-un ax vasculo-nervos, numit tijă pituitară. Hipofiza este împărțită în doi lobi, diferiți atât din punct de vedere anatomic, cât și funcțional. Aceștia poartă numele de hipofiză anterioară (adenohipofiza) și hipofiză posterioară (neurohipofiză).