Justiția trebuie să-i pună la locul lor pe cei corupți, mulți din cei bănuiti se află peste hotare, fugarii trebuie să revină în Republicii Moldova. Justiția are un rol important în acest proces de integrare europeană. Sunt declarații făcute de Sergiu Litvinenco, ministrul Justiței, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Vocea Basarabiei: O să încep cu o știre de ultimă oră. La solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, un tribunal judiciar din Franța a dispus aplicarea sechestrului asupra unui bun imobil dintr-un oraș francez, una din zonele de elită ale Franței, aparținând fostului lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc. S-a muncit mult pentru a se ajunge la această decizie?
Sergiu Litvinenco: Este o veste, într-adevăr, foarte bună. Evident că au muncit procurorii din Republica Moldova, plus colegii lor din Republica Franceză și, mai mult decât atât, la momentul de față nu există niciun impediment de natură legală care ar face ca pe acest caz sau pe Plahotniuc, dacă vorbim de liderul organizației criminale, să avem o finalitate. A fost adoptată legea care permite condamnarea în lipsă sau, mă rog, finalizarea urmăririi penale și transmiterea eventuală a dosarului în instanța judecătorească. Procurorii pot să avanseze deja pe trimiterea lui în judecată și, într-un final, dacă avem o sentință de condamnare care, am spus, nu există la moment impediment pentru a o obține în situația în care, evident, există probele corespunzătoare, să avem o confiscare a acestui bun în folosul statului Republica Moldova.
Vocea Basarabiei: Cât ar putea să dureze de la aplicarea sechestrului până la confiscare?
Sergiu Litvinenco: De la sechestru până la confiscare este nevoie de o condamnare penală cu privire la fapta care i se incriminează, plus, evident, să fie stabilită fie confiscare specială, fie confiscare extinsă în cazul bunului respectiv și atunci bunul respectiv revine în proprietatea statului.
Vocea Basarabiei: Această condamnare ar putea să se întâmple în lipsa dlui Plahotniuc?
Sergiu Litvinenco: Da, evident! Asta a și fost esența modificării legislative. În momentul în care am văzut că la noi legislația, spre deosebire de legislația majorității statelor, inclusiv din Uniunea Europeană, practic permite ca dosarele să fie blocate dacă persoana nu este adusă în țară, chiar dacă ea este identificată, era un impediment ca mersul mai departe al dosarului să fie condiționat de extrădarea persoanelor, dar extrădările, știm foarte bine, sunt procese complicate peste tot în lume, respectiv s-a venit cu această modificare legislativă. Recent, ea a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial și de acum încolo, chiar dacă persoana se eschivează în mod vădit de la răspundere penală, de la judecata propriu-zisă, cu respectarea anumitor garanții care sunt prevăzute în lege, persoana poate fi deferită justiției și, într-un final, poate fi condamnată și pot fi aplicate consecințele corespunzătoare, inclusiv confiscarea averii, dacă se decide în felul acesta de către instanță.
Vocea Basarabiei: Șefa statului, Maia Sandu, participând la reuniunea anuală a șefilor misiunilor diplomatice, a spus că îmbunătățirea relațiilor cu organele de drept din statele unde au ajuns escrocii din Republica Moldova ar trebui să fie o preocupare. Se reușește îmbunătățirea acestor relații cu statele care „găzduiesc”, să zic așa, anumite persoane certate cu legea în Republica Moldova?
Sergiu Litvinenco: Persoane sau averea persoanelor certate cu legea?
Vocea Basarabiei: Și, și.
Sergiu Litvinenco: Evident, faptul că a venit această decizie a instanței, a tribunalului din Republica Franceză vorbește despre aceea că lucrurile se îmbunătățesc, evident că avem încă multe de făcut. Noi, Republica Moldova ca țară, avem ca prioritate extrădarea marilor fugari. În unele cazuri am văzut cu toții că persoanele au fost aduse în Republica Moldova, în alte cazuri urmează să mai lucrăm pentru ca să obținem extrădarea.
Vocea Basarabiei: Dar e o procedură mai anevoioasă extrădarea și acum toți așteaptă, dacă s-ar putea vorbi despre extrădarea dlui Șor, despre extrădarea dlui Platon, despre extrădarea dlui Plahotniuc și lista poate fi continuată.
Sergiu Litvinenco: Extrădările peste tot în lume sunt procese complicate, chiar și în cazul statelor mari, puternice, procesele de extrădare propriu-zise durează mai mult, pentru că sunt procese complicate. Și în cazul Republicii Moldova, dacă vorbim de Plahotniuc, Șor, Platon, aici suntem încă în procesul de identificare a soluțiilor pentru ca ei să fie aduși acasă. Am văzut că notara despre care presa a spus că ar fi notara de casă a lui Plahotniuc…
Vocea Basarabiei: Olga Bondarciuc…
Sergiu Litvinenco: …a fost adusă în Republica Moldova, vedem sechestre pe averi, fapt care anterior nu s-a întâmplat, deci lucrurile merg înainte. Sigur că noi ne-am dori și viteza să fie mai mare, și nu că ne-am dori noi, dar lucrul acesta îl doresc cetățenii, de fapt, face parte din promisiunea noastră pentru ca să aducem dreptatea în Republica Moldova, să facem dreptate.
Vocea Basarabiei: Un alt caz mediatizat pe larg în societatea Republicii Moldova – apariția în fața magistraților a ex-președintelui Igor Dodon, el încearcă să spună că iarăși se face justiție televizată. Credeți că va avea finalitate și acest caz?
Sergiu Litvinenco: Am mai răspuns la întrebarea aceasta, este un caz mai vechi. Deci, primul lucru pe care vreau să-l spun, dacă personajul respectiv are chitanțele la zi, dacă poate să justifice proveniența bunurilor pe care le deține direct sau indirect, atunci nu are de ce să-și facă griji. Doi: este, până la urmă, strategia lui de apărare și faptul că acționează într-un fel sau altul și de fiecare dată invocă influențe politice este dreptul lui să o facă, dar, din punctul meu de vedere, faptul că justiția anchetează un politician în raport cu care există bănuieli rezonabile că a comis fapte ilegale nu este nicidecum politizare, ci dimpotrivă este o acționare a justiției în vederea dreptății, pentru a face dreptate. Faptul că este anchetat un politician nicidecum nu înseamnă că dosarul ar fi politic, ci faptul că politicienii nu mai au imunitate la încălcarea legii.
Vocea Basarabiei: Și cazul Marinei Tauber este în atenția publicului. Am reținut ceea ce spuneau avocații, că acest caz poate fi trecut la categoria deținuților politici. Ce trebuie să înțeleagă cetățeanul?
Sergiu Litvinenco: Din nou, este strategia de apărare a avocaților. Ceea ce vreau să spun este că noi din prima zi de fondare a PAS-ului am pus accent pe finanțarea corectă, transparentă, legală a partidelor, pentru că, din punctul nostru de vedere, faptul că se vine în politică cu bani murdari ulterior determină corupția în administrație, pentru că vine cineva cu bani furați, investește într-o campanie electorală, ulterior, când partidul ajunge la guvernare, acest personaj care a adus bani ilegali încearcă să-și recupereze investițiile, dacă le putem numi în felul acesta, și lucrul acesta generează contracte ilegale atribuite cuiva sau alte lucruri care sunt ilegale. Noi, pe partea legată de finanțarea partidelor și a campaniilor, am modificat chiar și legea în toamnă, am înăsprit sancțiunile și, din câte înțeleg, asta se și impută acestui partid, anume finanțarea ilegală. Eu cred că acest aspect este determinant pentru viitorul Republicii Moldova. Deci evident că cei care se finanțează ilegal urmează să fie trași la răspundere și să fie sancționați cu toată duritatea legii.
Vocea Basarabiei: Dar cine poate obține statut de deținut politic?
Sergiu Litvinenco: Deținut politic nu știu dacă este un termen juridic, este mai mult un termen politologic și nu știu dacă e vorba de…
Vocea Basarabiei: Dar mă mai gândeam să vă întreb și ce înseamnă trădare de patrie și dacă în Republica Moldova e clar din punct de vedere legal cum poate fi pedepsit cel care trădează patria?
Sergiu Litvinenco: În Republica Moldova a fost un singur caz, am impresia, când s-a investigat o persoană pentru trădare de patrie, într-un final…
Vocea Basarabiei: …a câștigat persoana. Ne referim la fostul deputat Bolboceanu.
Sergiu Litvinenco: Da, exact! Este o componentă de infracțiune mai complicată, chiar și pentru juriști este destul de complicat pentru a decide.
Vocea Basarabiei: Eu de ce v-am adus și la acest gând? Pentru că mulți încearcă să spună că și Igor Dodon ar putea să cadă sub incidența acestui articol.
Sergiu Litvinenco: Nu știu, eu nu sunt procuror. Din comunicările publice ale procuraturii am văzut că aspectul de bază pe care se pune accentul este totuși îmbogățirea ilicită, diferența dintre averile deținute și veniturile legale declarate.
Vocea Basarabiei: Cine poartă responsabilitate pentru finalizarea dosarelor de rezonanță? Vreau să facem o distincție clară între justiție și politică, pentru că atunci când discuți cu omul de la firul ierbii, el are mari așteptări de la președinta Maia Sandu, de la echipa sa, de la guvern, pentru că aveți majoritate și în parlament, și îi vine foarte greu să știe până unde are responsabilitate Maia Sandu și de unde începe responsabilitatea justiției.
Sergiu Litvinenco: Sigur că, din punct de vedere formal, responsabilitatea este a procurorilor și a judecătorilor, dar asta evident că nu înseamnă că guvernarea nu trebuie să creeze toate condițiile pentru ca judecătorii și procurorii să reușească să ajungă la acea finalitate despre care vorbiți dvs. Și noi asta și facem, în limitele prevederilor constituționale legale, încercăm să creăm aceste condiții. Am spus-o nu o singură dată, procuratura tot timpul era o instituție dependentă în special de clanurile oligarhice, practic era instituția care îndeplinea doleanțele unor sau altor oligarhi, pentru că au fost diferite etape când controlul oligarhic asupra acestei instituții a migrat de la unul la altul. Acum, lucrul acesta nu se întâmplă, procurorii au fost dezlegați de mâini în ceea ce privește această dependență și acum eu pot spune că lor nu li se spune ce să facă, ce să nu facă, aici să inițieze, aici să nu inițieze. Deci, oricine care a încălcat legea urmează a fi investigat și, într-un final, dacă există probe la nivelul procuraturii, ulterior la nivelul instanțelor – trebuie să fie sancționat.
Vocea Basarabiei: Dar în societate așteptările le-au ridicat politicienii și mandatul pe care l-a obținut PAS inclusiv a fost încredințat formațiunii din care faceți parte, pentru că ați insistat pe o luptă aprigă, înverșunată împotriva corupției și o reformă veritabilă în justiție?
Sergiu Litvinenco: Evident, până la urmă, din punct de vedere politic, pentru toate lucrurile în țară răspunde guvernarea, indiferent că, precum am spus, formal nu guvernarea face dosare, nu guvernarea judecă dosarele, nu trimite pe cineva în instanță.
Vocea Basarabiei: Guvernarea e cu voința politică, în sistem regula o fac…
Sergiu Litvinenco: Guvernarea e cu voința politică, cu cadrul legal și cu condițiile pentru ca lucrurile să se întâmple în forma în care au fost promise de către guvernare.
Vocea Basarabiei: Dvs. cu mai multe ocazii repetați insistent că în sistem au mai rămas oameni devotați lui Plahotniuc, Șor, Platon și, dacă e această situație, atunci rezistența pe interior încă e destul de vizibilă.
Sergiu Litvinenco: Bine, este o concluzie logică: din sistemul judecătoresc au plecat puțini judecători, au mai plecat, dar evident că, raportat la numărul total, 400 și ceva, nu au plecat majoritatea. Din procuratură au plecat mai mulți, dar evident că la fel n-au plecat toți. Știu că se fac eforturi în vederea eliminării exponenților grupărilor oligarhice și eu sunt sigur că mai mulți vor fi eliminați până la începerea procesului de curățare propriu-zisă prin intermediul acelor instrumente pe care noi le-am identificat.
Vocea Basarabiei: Deci, pre-vettingul și vettingul ar trebui să vă ajute totuși să faceți o curățenie în sistem și lucrurile să înceapă să intre în albia lor firească astfel încât cetățeanul să poată recâștiga încrederea în justiție?
Sergiu Litvinenco: Exact! Și acesta, de fapt, este elementul de bază. Noi am spus că sunt două dimensiuni pe care trebuie să ne concentrăm eforturile. Pe de o parte, asigurarea condițiilor pentru accelerarea investigațiilor și condamnării persoanelor care au comis fărădelegi și al doilea lucru: curățarea sistemului prin intermediul acestor instrumente despre care noi am vorbit, dar aici, evident, este un proces mai lung și noi am început cu acest pre-vetting, care ține de organele de autoadministrare, de cei care urmează să ia decizii în raport cu toți judecătorii și procurorii. Procesul merge, chiar dacă știu că multă lume ar vrea ca el să se miște mai repede.
Vocea Basarabiei: A început de câteva luni, dar deja se vorbește despre tergiversarea procesului…
Sergiu Litvinenco: Nu știu dacă putem vorbi despre tergiversare, pentru că este un volum foarte mare de lucru. Comisia este una independentă și urmează să ia decizii argumentate, bazate pe dovezi, pe date concrete. Acum se colectează tot spectrul de informații, declarații, informații din registre etc.
Vocea Basarabiei: Și primele efecte ale acestui proces când vor putea fi văzute?
Sergiu Litvinenco: Vă referiți la când va fi noul CSM sau când vor fi primele decizii ale comisiei?
Vocea Basarabiei: Când va fi noul CSM și noul CSP?
Sergiu Litvinenco: Noul CSM cu siguranță va fi până la final de an, până la final de an noi trebuie să avem un nou CSM. La final de lună, din câte înțeleg, deja comisia va veni cu primele decizii în privința celor 28…
Vocea Basarabiei: Și este mai greu cu CSP-ul?
Sergiu Litvinenco: Nu că este mai greu, sunt multe persoane care urmează a fi evaluate și, respectiv, comisia și-a setat prioritar membrii CSM din rândul judecătorilor, ulterior – membrii CSM din afara sistemului judecătoresc, deci cei care urmează a fi numiți de parlament, după care urmează CSP-ul, după care urmează colegiile, pentru că numărul ar fi mare și, respectiv, comisia respectivă și-a făcut o planificare, dar e clar că într-un final vom avea aceste organe de autoadministrare așa cum dorește societatea, compuse din persoane integre, curajoase, care vor ajuta procesul de curățare. Dacă tot vorbim de procesul acesta de vetting, eu cred că după ce vom avea o nouă componență a CSM-ului și ei se vor implica cu instrumentele existente în procesul acesta de curățare și eliminare din sistem a persoanelor compromise, cu probleme de integritate și va fi cumva un efort comun. Pe de o parte, vettingul, pe de altă parte, CSM-ul cu colegiile sale și, dacă efortul va fi comun, și rezultatele vor veni mai repede și vor fi de o calitate mai bună.
Vocea Basarabiei: Dar cine va decide soarta procurorului general Stoianoglo – actualul CSP sau următorul CSP?
Sergiu Litvinenco: …CSP-ul care va organiza și desfășura concursul de alegere a noului procuror general.
Vocea Basarabiei: Și cine va organiza concursul?
Sergiu Litvinenco: Păi depinde când va fi inițiat acest concurs, poate să fie actualul CSM, poate să fie următorul CSM.
Vocea Basarabiei: Încă nu e o claritate pe acest subiect?
Sergiu Litvinenco: Nu, pentru că dosarul de verificare a legalității, a raportului procedurii de evaluare propriu-zise se află pe rolul instanțelor și nu avem o decizie. Doamna președintă a declarat că va lua o decizie în momentul în care se va pronunța instanța cu privire la acel raport de evaluare și acea hotărâre a Consiliului Superior al Procurorilor prin care s-a stabilit calificativul respectiv.
Vocea Basarabiei: Dar cazul a ajuns până la CEDO. În funcție și de decizia CEDO?
Sergiu Litvinenco: Nu, dosarul la CEDO este cu totul pe altă componentă.
Vocea Basarabiei: Dar, oricum, per total face parte din același puzzle?
Sergiu Litvinenco: Nu, nu, la CEDO este contestat procesul penal, iar aici este vorba de procesul de evaluare.
Vocea Basarabiei: Sunt două lucruri diferite, dar țin de aceeași persoană?
Sergiu Litvinenco: Țin de aceeași persoană, dar ele trebuie separate, deci nu există o legătură.
Vocea Basarabiei: Haideți să le separăm și să vorbim și într-un caz, și în altul. Ce așteptări aveți dvs. de la decizia CEDO?
Sergiu Litvinenco: La momentul de față, noi colectăm informația din partea instituțiilor, agentul guvernamental va veni cu opinia oficială a guvernului către finele lunii septembrie și va susține poziția corespunzătoare.
Vocea Basarabiei: Deocamdată, interimatul îl îndeplinește dl Robu, dar și perioada de activitate a acestui interimat expiră în septembrie. Ce va urma?
Sergiu Litvinenco: Interimatul expiră, dacă nu greșesc, la mijlocul lunii octombrie. Acum ce va urma, va urma în funcție de ceea ce am spus anterior. Este opțiunea luării unei decizii cu privire la procurorul general suspendat și, ulterior, dacă se ia o decizie într-un sens sau altul, urmează pasul următor, iar pasul următor este evaluarea concursului.
Vocea Basarabiei: Puțin probabil ca până la sfârșitul acestui an Republica Moldova să aibă un procuror general cu acte în regulă.
Sergiu Litvinenco: De ce? Eu nu aș fi atât de sigur că nu va avea un procuror general cu acte în regulă.
Vocea Basarabiei: Totuși, cere timp și concursul ca să fie organizat?
Sergiu Litvinenco: Da, concursul cere timp, doar că procedurile de concurs sunt cele vechi în cazul procurorului general, spre deosebire de concursul pentru funcția de procuror-șef anticorupție, care a fost reformat și, într-un final, inclusiv grație procedurilor de concurs s-a reușit să se aleagă un procuror cu experiență în afara Republicii Moldova și care, sper eu, să reușească să facă din Procuratura Anticorupție ceea ce așteaptă societatea, ceea ce am promis noi, deci un veritabil DNA, care să fie o instituție care luptă cu prioritate față de marea corupție și rezistă în timp, o instituție care să reziste în timp.
Vocea Basarabiei: Credeți că doar aducerea unei persoane noi în fruntea Procuraturii Anticorupție e suficient ca lucrurile să ia o altă întorsătură?
Sergiu Litvinenco: Evident că nu este suficient, dar e un lucru important, după mine.
Vocea Basarabiei: Republica Moldova a obținut acest statut de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Sunt 9 condiționalități, dintre care 4, se pare, țin de domeniul pe care îl aveți dvs. în gestiune: lupta împotriva corupției, reforma justiției, deoligarhizarea… Va fi capabil statul să îndeplinească repede aceste condiții, pentru că am înțeles că ambițiile sunt mari ale celor care guvernează și chiar promit până la finele acestui an aceste condiționalități să fie îndeplinite?
Sergiu Litvinenco: Majoritatea eu cred că vor fi îndeplinite. De exemplu, prima ține de asigurarea completării cu membri a Consiliului Superior al Magistraturii până la finele anului și exact în cheia pe care am menționat-o eu. Deci, noi va trebui să facem tot posibilul ca până la finalul anului să avem un nou Consiliu Superior al Magistraturii completat cu toate cele 12 poziții – 6 din partea judecătorilor și 6 din partea societății civile. Și tot așa în raport cu cele toate acele condiționalități. Au fost acei pași pe care i-a stabilit comisia, pe baza acelor pași noi am elaborat planul de măsuri pentru realizarea acelor pași și la momentul de față suntem în îndeplinirea lor, unele sunt în proces, unele sunt aproape finalizate. De exemplu, aceeași lege a condamnării în lipsă, aceeași lege a confiscării extinse, urmează să lucrăm pe viitor cu privire la legea privind confiscarea non-penală în contextul deciziei Curții Constituționale. Deci sunt setate toate măsurile pe care trebuie să le întreprindem și noi la minister din partea noastră vom reuși să îndeplinim toate măsurile, plus sunt alte lucruri pe care trebuie să le întreprindă Republica Moldova, care indirect sunt legate cu Ministerul Justiției. De exemplu, avansarea și accelerarea proceselor de investigație a unor infractori, finalitate în cazul mai multor dosare inițiate, deci lucruri care țin tot de domeniul justiției, dar cumva nu sunt în competența directă a Ministerului Justiției, dar, ținând cont că integrarea europeană este un obiectiv strategic, eu sunt sigur că noi vom reuși.
Valentina Ursu