VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Șeful SIS: Rusia a alocat peste un miliard de lei pentru destabilizarea R. Moldova prin intermediul grupului criminal Șor

Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), declară că organele de drept au reușit deconspirarea unei rețele masive de influențare a alegerilor de către gruparea Șor. Potrivit lui, este vorba de zeci de mln de lei pentru a deturna procesul democratic din Moldova, prin finanțare ilegală a partidelor și grupurilor obscure.

Musteață afirmă că mii de polițiști, ofițeri și procurori investighează procesul de corupere a alegătorilor „de către grupul criminal Șor”, care conduce noul Partid Șansă, dar și alte partide politice.

„Războiul hibrid dus de Federația Rusă în R. Moldova și a unor grupuri criminale transfrontaliere s-a intensificat în anul 2022 și se manifestă prin următoarele tactici: tentativă de răsturnare a ordinii constituționale și de preluare a puterii prin violență, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a R. Moldova, în special Găgăuzia; interferența Federației Ruse în procesul electoral; propagarea și alterarea spațiului informațional; operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ruse, precum și exploatarea elementelor de crimă organizată prin alterarea procesului electoral și democratic”, a declarat Alexandru Musteața.

„Se dorește compromiterea procesului electoral”, spune Musteața. În scopul stopării acestor acțiuni a fost blocată activitatea a șase televiziuni și peste 50 de siteuri afiliate lui Șor.

Directorul SIS a precizat că organele responsabile au reușit pe parcursul ultimelor 2 luni, sechestrarea a circa 90 de milioane de lei, bani ilegali, destinați finanțării campaniei electorale în alegerile locale de către gruparea Șor.

„Organizatorii acestui scenariu sunt afiliați structurilor de proiectare și implementare a unor tehnologii politice din Federația Rusă, conectați la administrația președintelui Federației Ruse și serviciile ruse de securitate. Autorii acestui scenariu, pe teritoriul R. Moldova, au fost stabiliți a fi exponenți ai grupului criminal organizat condus de Ilan Șor”, a precizat șeful SIS.

În aceste acțiuni de destabilizare a situației din R. Moldova prin coruperea alegătorilor sunt implicate mii de persoane din țară precum și sute de persoane de peste hotare, susține Musteața.

Musteață spune că Șor „ar lucra în tandem cu gruparea criminală Plahotniuc”. Potrivit directorului SIS, coruperea alegătorilor ar avea loc în toate localitățile din țară. Oamenii legii au deschis peste 160 de dosare penale, 63 dintre ele fiind deja trimise în instanță.

Șeful SIS spune ca a expediat toate informațiile către Procuratură, CNA și Comisia Electorală Centrală. Acesta declară că se cer acțiuni prompte pentru a nu admite compromiterea alegerilor și influențarea acestora prin corupere politică.

SIS a făcut public raportul „detaliat cu descrierea și demonstrarea întregului spectru de atacuri asupra R. Moldova, amplificat în perioada electorală. Documentul respectiv a fost expediat în adresa organelor de drept și poate fi descărcat AICI

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.