VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Șase companii care au livrat păcură către Termoelectrica au împărțit între ele 115 milioane de dolari SUA

Șase companii care au livrat păcură către Termoelectrica în sezonul rece 2022-2023 pentru a încălzi locuitorii capitalei au împărțit între ele 115 milioane de dolari SUA. Printre acestea, o firmă nou-creată care aparține fratelui unui om de faceri care anterior i-a vândut casa fostului ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, firma unui vicepreședinte al Partidului Social Democrat European, fostul Partid Democrat din Moldova și o companie a unui om de afaceri anterior conectat la viața politică. 

În total, pentru perioada rece a anului, Termoelectrica a achiziționat 132.000 de tone de păcură. Achizițiile au fost efectuate nu prin licitații publice, dar prin negocieri directe, care au fost permise printr-o dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 15 septembrie 2022, prin derogare de la Legea privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale.

Termoelectrica a achiziționat pentru iarna trecută cea mai mare cantitate de păcură din istoria sa, în contextul crizei energetice și a livrărilor mai scăzute de gaze rusești. În perioada septembrie-noiembrie 2022, Societatea pe Acțiuni deținută de stat, după ce a organizat 5 licitații, a încheiat 9 contracte de livrare cu 6 agenți economici. Suma totală a contractelor a fost de 114,9 milioane de dolari SUA, potrivit datelor oferite de Termoelectrica la solicitarea Ziarului de Gardă. 

Cel mai mare contract, în valoare de 26,5 milioane de dolari SUA, pentru livrarea a 30.000 de tone de păcură pentru Termoelectrica, a fost semnat cu compania SC „Crist-Valg” SRL, la un preț de 885 de dolari SUA/tonă. 

Compania a fost înregistrată în 1999, în satul Logănești, raionul Hâncești, fiind fondată și administrată de către Vasile Gajiu care deține o cotă majoritară de 97,19%, alături de Lidia Gajiu, cu 2,81%. 

Vasile Gajiu este vicepreședinte al Partidului Social Democrat European, fostul Partid Democrat condus anterior de către Vladimir Plahotniuc. Totodată, el este consilier raional în Consiliul raional Hîncești, unde a ajuns candidând pe lista PDM. 

Compania sa, „Crist-Valg” SRL, are activități în domeniul agriculturii și exportului de cereale. În 2021 se număra printre firmele care au exportat cel mai mult grâu din R. Moldova, având o cotă de 5 la sută, potrivit datelor vamale. Compania face comerț și cu fertilizanți, deținând magazine și depozite, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. 

Vasile Gajiu

Solicitat de ZdG, Vasile Gajiu a subliniat că firma sa are activități în mai multe domenii, nu doar în agricultură, dar că importul de păcură este un domeniu nou pe care a decis să-l încerce atunci când s-a anunțat că Termoelectrica intenționează să cumpere.

Citiți mai mult pe Zdg.md.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.