VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 501: Comandanții batalionului Azov se întorc pe front. Rusia anunță că a doborât rachete în Crimeea și regiunea Rostov

Update: Apărarea aeriană a doborât o rachetă în regiunea rusă Rostov, a declarat guvernatorul Vasili Golubev pe Telegram, transmite Reuters.

„Nu au existat victime. Resturile au avariat parțial acoperișurile mai multor clădiri”, a scris Golubev.

Moscova acuză în mod regulat Ucraina de atacuri împotriva unor obiective din interiorul Rusiei. Kievul a negat acest lucru, spunând că duce un război defensiv pe propriul teritoriu.

Update: Denis Prokopenko, unul dintre comandanţii batalionului Azov care au condus săptămâni întregi rezistenţa în timpul asediului de către trupele ruse a uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, şi-a anunţat intenţia de a se întoarce pe front împreună cu camarazii săi, după revenirea, sâmbătă, din Turcia în Ucraina, alături de alţi patru luptători şi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Update: Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât o rachetă de croazieră în apropierea orașului Kercci, a scris duminică guvernatorul Crimeei, Serghei Aksionov, instalat de Rusia, pe canalul său de Telegram, transmite Reuters.

Incidentul nu a provocat pagube sau victime, a adăugat el, fără a preciza de unde a fost lansată racheta.

Flota rusă din Marea Neagră are baza în peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Update: Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat duminică că liderii NATO, alianță condusă de SUA, ar trebui să discute despre centrala nucleară ucraineană Zaporojie la summitul care începe săptămâna viitoare la Vilnius.

Update: ”Peste 1.000 de soldaţi şi aproape 200 de unităţi de echipament din brigăzile mecanizate 12 şi 17 încep să se deplaseze către estul ţării”, a transmis ministrul Apărării de la Varșovia.

Măsura apare pe fondul îngrijorărilor sporite că prezenţa combatanţilor Wagner în Belarus ar putea conduce la creşterea tensiunilor în zona frontalieră, transmite Reuters. Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a le oferi combatanţilor Wagner opţiunea mutării lor în Belarus a provocat în rândul membrilor NATO temerea că prezenţa mercenarilor ruşi va cauza o instabilitate sporită în regiune, informează Agerpres.

”Peste 1.000 de soldaţi şi aproape 200 de unităţi de echipament din brigăzile mecanizate 12 şi 17 încep să se deplaseze către estul ţării”, a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter.

”Aceasta este o dovadă a pregătirii noastre de a răspunde la încercările de destabilizare din apropierea frontierei ţării”, a adăugat oficialul polonez.

În ultimele săptămâni, Polonia a înregistrat o creştere a numărului de migranţi care încearcă să treacă graniţa dinspre Belarus. Potrivit poliţiei de frontieră poloneze, peste 200 de oameni au încercat să treacă frontiera ilegal vineri, printre care cetăţeni marocani, etiopieni şi indieni. Varşovia a acuzat Belarusul de crearea în mod artificial a unei crize a migranţilor la graniţă, începând din 2021.

Update: Cinci lideri militari ucraineni, printre care comandanții Regimentului Azov Denis Prokopenko și Sviatoslav Palamar s-au întors, ieri, în Ucraina, împreună cu președintele Volodimir Zelenski.

În timpul unui asediu rusesc, luptătorii ucraineni care apărau uzina siderurgică din Mariupol au fost forțați să se predea. Moscova i-a eliberat pe unii dintre ei în timpul unui schimb de prizonieri intermediat de Ankara, în condiții care impuneau comandanților să rămână în Turcia până la sfârșitul războiului.

Zelenski a postat pe Twitter un videoclip cu ei urcându-se în avion alături de el: „Ne întoarcem acasă din Turcia și ne aducem eroii acasă”.

Întoarcerea în Ucraina a cinci comandanţi ucraineni care se aflau în Turcia reprezintă o „încălcare flagrantă” a acordului pentru schimbul de prizonieri care a fost negociat de Ankara anul trecut, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce preşedintele Volodimir Zelenski, care s-a întors de la Istanbul, a anunţat că i-a adus cu el acasă pe cei cinci foşti luptători de la uzina Azovstal din Mariupol.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.