VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 500. Rușii au bombardat orașul Lîman: 8 morți

Update: Cel puţin opt persoane au fost ucise şi cinci rănite în urma unui atac rusesc care a avut loc sâmbătă în oraşul Lîman, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

Anunțul a fost făcut de guvernatorul Pavlo Kirilenko, care a subliniat că oraşul a fost lovit cu rachete la ora 10:00.

Potrivit lui au fost avariate și o casă şi un magazin.

Update: În a 500-a zi de la invazia rusă în Ucraina, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost pe Insula Șerpilor pentru a depune flori în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă.

Într-un video publicat pe pagina sa de Twitter se vede cum președintele ucrainean depune un buchet de flori în memoria soldaților uciși de invadatorii ruși.

„500 de zile de război pe scară largă. Insula Șerpilor. Insula liberă a Ucrainei libere. Sunt recunoscător tuturor celor care au luptat aici împotriva ocupanților. Am onorat memoria eroilor care și-au dat viața în această bătălie – una dintre cele mai importante din timpul acestui război de amploare. Slavă tuturor celor care luptă pentru securitate în Marea noastră Neagră!”, a scris Zelenski.

Menționăm că Insula Șerpilor reprezintă un simbol al rezistenței ucrainene.

Update: Peste 9.000 de civili, între care 500 de copii, au fost ucişi de la declanşarea războiului în Ucraina.

ONU a deplâns pierderile de vieţi omeneşti din rândul civililor ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, într-un moment în care luptele au intrat în cea de-a 500-a zi, transmite sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

Peste 9.000 de civili, între care 500 de copii, au fost ucişi de la declanşarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022, a declarat Misiunea ONU de supraveghere a drepturilor omului în Ucraina, într-un comunicat dat publicităţii vineri, în contextul în care reprezentanţii Naţiunilor Unite declaraseră anterior că numărul real al victimelor ar putea fi mult mai mare.

„Astăzi, marcăm o nouă etapă sinistră în războiul care continuă să-i facă pe civilii ucraineni să plătească un tribut oribil”, a declarat Noel Calhoun, şeful adjunct al Misiunii, într-un comunicat dat publicităţii vineri, când s-au împlinit 500 de zile de la începerea războiului.

Update: „Ucraina merită să adere la NATO”. O declarație în acest sens a fost făcută de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după o întâlnire la Istanbul cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Kievul vrea să adere la Alianţa Nord-Atlantică, dar Statele Unite au avertizat vineri că Ucraina „nu se va alătura NATO” la finalul summitului Alianţei prevăzut marţi şi miercuri la Vilnius.

Şeful statului turc, care a anunţat vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, „luna viitoare”, a fost de părere, pe de altă parte, că Rusia şi Ucraina „ar trebui să revină la negocierile de pace”.

Erdogan, care a luat cuvântul alături de preşedintele Zelenski, şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa ca acordul privind exportul de cereale ucrainene, încheiat în iulie 2022 sub egida Naţiunilor Unite şi Turciei, să fie prelungit.

„Sperăm că acordul va fi prelungit”, a spus Erdogan, în timp ce Rusia a declarat că nu vede niciun motiv să-l prelungească la expirarea sa pe 17 iulie, notează Agerpres.

Update: Contraofensiva ucraineană a obținut câștiguri „semnificative din punct de vedere tactic” în zona Bahmut și a continuat operațiunile în cel puțin alte trei sectoare ale liniei frontului, potrivit unui ISW.

Institutul pentru Studiul Războiului spune că imaginile geolocalizate au arătat că forțele ucrainene au câștigat teren substanțial în apropierea satelor de la nord și sud de Bakhmut, recâștigând controlul asupra pozițiilor pierdute anterior în zonă.

Oficialii militari au confirmat continuarea operațiunilor ofensive în vestul Zaporojie și de-a lungul graniței dintre regiunile Zaporojie și Donețk, scrie hotnews.ro.

Ministerul rus al Apărării și alte surse rusești au afirmat că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive în direcția Kreminna, de-a lungul graniței Harkov-Lugansk.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.