VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

​VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468. Zelenski s-a întâlnit cu trimisul Papei Francisc: Cerem Vaticanului să sprijine formula noastră de pace

Update: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski s-a întâlnit astăzi cu trimisul Papei Francisc. Oficialul ucrainean a îndemnat Vaticanul să sprijine formula de pace din Ucraina.

M-am întâlnit cu reprezentantul special al Papei Francisc, cardinalul Matteo Zuppi. Am discutat despre situația din Ucraina și cooperarea umanitară ca parte a implementării formulei ucrainene pentru pace. Numai unirea eforturilor, izolarea diplomatică și presiunea asupra Rusiei pot influența agresorul și pot aduce o pace justă pe pământul ucrainean.
Solicit Sfântului Scaun să contribuie la punerea în aplicare a planului de pace ucrainean. Ucraina salută disponibilitatea altor state și parteneri în căutarea căilor către pace, dar, din moment ce războiul se desfășoară pe teritoriul nostru, algoritmul pentru atingerea păcii poate fi doar ucrainean
”, a scris Zelenski după întrevedere

Update: Finlanda va expulza nouă diplomați de la ambasada Rusiei din Helsinki, acuzându-i că lucrează în misiuni de strângere a informațiilor, a anunțat marți biroul președintelui finlandez.

„Acțiunile lor sunt contrare Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”, a spus biroul președintelui într-un comunicat, adăugând că îl va informa pe ambasadorul Rusiei despre expulzări.

Decizia a fost luată la o întâlnire între președintele finlandez Sauli Niinisto și comitetul ministerial al țării pentru politica externă și de securitate.

Update: Forțele militare rusești au provocat, după detonarea barajului de la Nova Kahovka, unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din Europa din ultimele decenii. Declarația a fost făcută de liderul de la Kiev, Volodimir Zelensiki, care susține că barajul a fost minat de forțele ruse și ulterior detonat intenționat.

Președintele ucrainean a precizat că, din moment ce zona se afla sub controlul rușilor, hidrocentrala nicidecum nu putea fi atacată din exterior.

Update: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat marţi o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională pentru a discuta despre această situaţie.

„Am organizat o reuniune de urgenţă a Consiliului naţional de Securitate. În cursul nopţii, de la ora 02.50, teroriştii ruşi au efectuat o detonare internă a structurilor centralei hidroelectrice Kahovka. Aproximativ 80 de localităţi se află în zona inundată. S-a ordonat evacuarea din zonele de risc şi asigurarea apei potabile în toate oraşele şi satele care au fost alimentate cu apă din rezervorul Kahovka. Facem totul pentru a salva oamenii. Toate serviciile, militare, guvernamentale, sunt implicate. În cadrul reuniunii, s-a convenit asupra unui set de măsuri internaţionale şi de securitate pentru a trage Rusia la răspundere pentru acest atac terorist”, a scris Volodimir Zelenski pe Facebook, anunţând rezultatele acestei reuniuni.

Totodată, potrivit unui comunicat prezidenţial, membrii Consiliului au fost informaţi că cel puţin 150 de tone de ulei industrial s-au scurs în Nipru, existând riscul de scurgeri suplimentare de peste 300 de tone.

Cât priveşte situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, personalul ucrainean de la centrală ţine situaţia sub control şi dispune de instrumentele necesare pentru a face faţă oricăror evoluţii, arată comunicatul prezidenţial.

Update: Imaginile de pe rețelele de socializare arată că hidrocentrala Nova Kakhovka se află complet sub apele în creștere ale Niprului.

Presa ucraineană scrie că nivelul apei a crescut cu câțiva metri în ultimele ore, însă informații oficiale în acest sens nu sunt disponibile momentan.

Pe rețelele de socializare sunt distribuite înregistrări video care arată amploarea dezastrului inundațiilor provocate ca urmare a aruncării în aer a barajului de la Nova Kahovka.

Update: Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a început evacuarea locuitorilor din 10 sate de pe malul drept al râului Nipru și, parțial, din orașului Herson. Cere populației să-și ia doar “documentele esențiale și animale, să-și oprească electrocasnicele și utilitățile și să plece”. Autoritățile anunță că nivelul apei crește iar situația devine „tot mai dificilă”.

Potrivit ministrului interimar de interne, Igor Klimenko, până la ora 10:00, 742 de persoane au fost deja evacuate.

„Aproximativ 80 de așezări se află în zona potențială de inundații. Majoritatea sunt ocupate temporar de inamic. Nivelul apei crește. Situația devine complicată pentru că unele drumuri sunt neclare. Acest lucru face imposibilă trecerea prin anumite localități. Grupurile de evacuare caută rute alternative” a menționat Klimenko.

Pe canalele locale de Telegram sunt publicate imagini care arată cum pătrunderea apei în câmpurile minate de pe malurile Niprului provoacă detonarea acestora.

 Încă de la primele ore ale dimineții au existat speculații care arătau că rușii ar fi aruncat în aer barajul pentru a preveni o acțiune ofensivă a ucrainenilor pe la sud de orașul Herson spre Istmul Perekop, care leagă Crimeea de Ucraina continentală. În urmă cu o lună, forțele speciale ucrainene au stabilit poziții pe insulele de pe Nipru pentru o eventuală contraofensivă pe la sud de orașul Herson.

Barajul peste Nipru de la Nova Kakhovka (regiunea Herson) a fost aruncat în aer peste noapte. Ucrainenii și rușii se acuză reciproc. Zonele din aval sunt inundate, iar scăderea nivelului lacului de acumulare din amonte pune în pericol siguranța centralei nucleare de la Zaporijie, cea mai mare din Europa.

Nu a existat încă niciun „pericol critic” pentru centrala nucleară Zaporojie din cauza prăbușirii barajului Nova Kakhovka, a declarat un oficial impus de Moscova în zonă, potrivit agenției ruse de presă TASS, preluată de Reuters.

Zelenski convoacă o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei în legătură cu aruncarea în aer a barajului.

„Teroriştii ruşi! Distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka nu face decât să confirme încă o dată lumii întregi lumi că rușii ar trebui să fie alungați din fiecare colț al pământului ucrainean .Nici măcar un metru nu ar trebui să le fie lăsat pentru că vor folosi fiecare metru pentru teroare. Doar o victorie ucraineană va aduce înapoi securitatea. Și această victorie va veni ”, a menționat liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski a îndemnat la difuzarea doar a informațiilor oficiale și verificate.

Poliția Națională a Ucrainei îndeamnă la evacuări și la oprirea aparatelor electrice, transmite The Guardian.

O înregistrare făcută de o cameră de supraveghere pare să arăte o explozie puternică, dar nu este clar dacă hidrocentrala a fost lovită de o rachetă sau aruncată în aer din interior.

Șeful administrației, Aleksandr Prokudin, a confirmat că barajul centralei hidroelectrice Kahovka a fost rupt și a declarat că apa va atinge un nivel critic în cinci ore.

Barajul era controlat de forțele ruse, iar ucrainenii au avertizat încă de anul trecut că acestea l-au minat și îl pot arunca în aer pentru a opri traversarea Niprului, în cazul unei contraofensive.

Potrivit Armatei Ucrainene, rușii ar fi cei care au aruncat în aer barajul, în timp ce autoritățile ruse din orașul Nova Kakhovka, care inițial a negat că barajul ar fi fost distrus, a spus apoi că acesta ar fi fost distrus de un bombardament și că ar fi “un act terorist”

Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a distribuit o postare pe Twitter, în care incidentul este numit “un act îngrozitor de ecocid din partea regimului rus”.

Barajul Nova Kakhovka este critic atât pentru aprovizionarea Crimeei cu apă, cât și pentru securitatea Centralei Nucleare Zaporijie, aflată la 150 de kilometri în amonte. Aceasta folosește lacul de acumulare pentru răcirea reactoarelor și scăderea nivelului apei la un nivel mai mic de 13 metri (barajul avea 30 de metri) lasă CN Zaporijie fără sistemele de răcire.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.