VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Programul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Europei

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale UE, marchează Ziua Europei 2023 printr-o serie de evenimente culturale, interactive și educaționale în diferite regiuni ale Republicii Moldova.

Sub genericul „UE-Moldova: Împreuna mai puternici”, activitățile de Ziua Europei 2023 vor avea loc pe tot parcursul lunii mai și vor evidenția valorile și cultura Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

„Ziua Europei este o zi de celebrare a păcii și unității în întreaga Europă. Pe măsură ce se apropie prima aniversare a „statutului de țară candidată la UE”, felicităm moldovenii pentru că țara lor a ales calea europeană. Calea reformelor pentru intangibilitatea demnității umane, calea respectării libertăților fundamentale ale cetățenilor săi. Moldova a ales democrația și statul de drept. Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a arătat cât de importantă este solidaritatea pentru a proteja viețile oamenilor și pentru a ne menține bunăstarea! Solidaritatea este pilonul care unește oamenii, țările și continentele. Solidaritatea este despre umanitate. În spiritul solidarității, îi invităm pe toți moldovenii să ni se alăture la evenimentele dedicate Zilei Europei din întreaga țară, împreună suntem mai puternici!”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în R. Moldova.

Anul acesta, tradiționalul Orășel European este deschis publicului din Chișinău și Leova. În capitală, Orășelul European este organizat pe 13 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, urmat seara de un concert de excepție susținut de Marcel Ștefăneț – Ethno Republic, Opincuța Folk-Group, SATOSHI și formația etno-rock Zdob și Zdub.

Cetățenii din regiunea de sud a Moldovei vor putea participa la evenimentul „Orășelul European” din 20 mai, în centrul orașului Leova. Evenimentul de la Leova va culmina cu un concert remarcabil susținut de ansamblul „Doina Covurluiului” din Galați, invitat de Ambasada României în Republica Moldova și ICR Chișinău, și al celebrei formații etno-rock Zdob și Zdub.

Bucătăria europeană va fi prezentă în Orașul European din ambele localități, care vor găzdui, de asemenea, o serie de activități culturale și interactive pentru toți, inclusiv pentru copii.

Evenimente pentru a marca Ziua Europei 2023 vor fi organizate la Cahul, Ungheni, Bălți etc. în cooperare cu proiecte finanțate de UE, cu autorități publice locale și cu rețeaua de Eurocluburi, și Centre de Informare Europeană din întreaga țară.

Tradiționalul Festival de Film și Cultură Europeană va avea loc în diferite localități ale Republicii Moldova, inclusiv sate și orașe, în perioada 11-31 mai.

Delegația Uniunii Europene în R. Moldova invită toți doritorii să participe la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Europei, care vor avea loc în perioada 9-31 mai. Agenda evenimentelor dedicate Zilei Europei este disponibilă AICI.

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) este sărbătorită pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.