VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO / Ponderea adevărată și circumstanțială a segmentelor de opoziție cu și fără reprezentare parlamentară

Trăim vremuri dificile, dramatice, pentru că în urmă cu un an a început agresiunea neprovocată a Federației Ruse, a lui Putin, împotriva Ucrainei și toată lumea este în așteptarea evoluțiilor ulterioare. Putin vrea să dea senzația că are resurse suficiente ca să câștige războiul, iar coaliția anti-Putin, coaliția bazată pe rezistența armatei ucrainene, pe comandantul suprem Volodimir Zelenski are încredere că va izbândi victoria. Și în jurul acestei aniversări triste sigur că se întâmplă foarte multe evenimente, inclusiv Republica Moldova este intrată în bulboana asta, pe parcursul acestei săptămâni am avut discuții în jurul riscurilor de a se destabiliza situația în Republica Moldova. Și cu cine altcineva, dacă nu cu Nicolae Negru și cu Anatolie Golea să discutăm despre ceea ce rezultă din aceste evenimente și în ce măsură vizează Republica Moldova acest context politico-militaro-strategic etc.?

Vocea Basarabiei: Nicolae și Anatolie, întâi și întâi, vreau să vă întreb, să ne spuneți cu ce s-a terminat acest protest mult-trâmbițat, care trebuia să devină o trecere în revistă a forțelor de care dispune opoziția în frunte cu Ilan Șor sau Marina Tauber, nu știu care acum e mai important, ce a reușit să adune sub flamura Șor opoziția? Și mai ales dacă a reușit dejucarea acestor planuri despre care Volodimir Zelenski a anunțat-o pe Maia Sandu, deși la Chișinău se știa și chiar serviciile speciale au încercat deja să întindă niște curse pentru acei microbiști sârbi care trebuiau să vină ș.a.m.d.?

Nicolae Negru: Trebuie să spunem că asta ar fi fost a doua etapă a protestelor, prima etapă s-a stins astă-toamnă, erau mai mulți oameni adunați atunci, e adevărat că între timp au intervenit și anumite instituții ale statului, au început să vadă cum se finanțează aceste proteste, cine le organizează, de unde vin banii ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: De altfel, de unde vin banii? Sacoșele astea care ajung la protestatari, se zice că prin criptovalută, fabricile acestea din Transnistria.

Nicolae Negru: Acum eu nu pot să spun de unde vin banii, dar este clar că atunci când folosești niște bani de proveniență necunoscută poți să te gândești că acești bani provin din miliardul furat…

Vocea Basarabiei: Da, dar asta e o metaforă mai curând, la modul practic cum vin niște bani pe care după asta îi distribui la protestatari, prin viramente, prin…

Nicolae Negru: Bine, dar frontierele noastre sunt cam transparente, vreau să vă spun.

Vocea Basarabiei: Am înțeles, OK, asta așa, era un detaliu tehnic.

Nicolae Negru: Pot să vină și de peste Nistru, e foarte ușor să vină, vedem că se încearcă uneori să se treacă și din cealaltă parte, adică chiar și din Vest pot să vină banii, pot să transfere prin bănci banii și pe urmă să îi facă cash.

Vocea Basarabiei: Da, dar băncile ca și cum sunt mai vigilente acum, în fine, astea-s detalii tehnice.

Nicolae Negru: Da, detalii care SIS-ul cred că le va elucida, ne va spune și nouă, dar asta, să zicem…

Vocea Basarabiei: Deci, etapa din 19 februarie.

Nicolae Negru: Această etapă mie mi se pare un pic artificială, fiindcă a eșuat scoaterea oamenilor în stradă din cauză că spuneau că vom îngheța la iarnă, că nu vom avea energie, adică vom sta pe întuneric, iată că lucrurile acestea nu s-au întâmplat. Și atunci, organizatorii s-au gândit cum să-i scoată, dacă data trecută aceste lozinci, aceste îndemnuri, aceste sperietori nu au funcționat, cum să funcționeze acum, la sfârșit de iarnă, și au inventat asta, că să ni se plătească facturile pe trei luni de zile. De ce toate facturile, unde se întâmplă așa ceva ca să se plătească?

Vocea Basarabiei: Petrache a spus foarte ingenios, a zis că Germania plătește. Dar voi? Plătiți și voi!

Nicolae Negru: Germania ce plătește?

Vocea Basarabiei: Așa a zis Petrache, au de unde nemții, înseamnă că și voi.

Nicolae Negru: Să plătească din banii germani?

Vocea Basarabiei: Da, plătiți, da.

Nicolae Negru: Ei bine, oricum, autoritățile ar putea spune: dar lasă să plătească Șor, el a luat un miliard de dolari sau de euro, mi se pare că ar ajunge foarte bine, de ce…

Vocea Basarabiei: Deci, pretextul vi s-a părut cam nemobilizator?

Nicolae Negru: Pretextul mi s-a părut populist, într-un fel, și de aceea probabil n-au venit atâția oameni cât au sperat, fiindcă totuși după unele aprecieri nu știu dacă au trecut de 4.000 de oameni.

Vocea Basarabiei: Marina Tauber a zis că 40.000 s-au adunat.

Nicolae Negru: Evident că nu erau 40.000, adică de-acum putem și noi să determinăm, nici 10.000 nu erau, nici 5.000 de oameni, din punctul meu de vedere nu erau, așa cum apreciez și avem de-acum o anumită experiență în apreciere.

Vocea Basarabiei: Dar cât privește această reprezentativitate, prezidiul acela, „GKCP”-ul, care era acolo în față?

Nicolae Negru: Eu vreau să spun că totuși nu s-a reușit această unire sau această consolidare, totuși unele partide au rămas pe margine, s-au temut, s-au ferit să se compromită. Deși Dodon zicea că să ne unim, să ne unim, să ne unim, există această temere și este legată și de anumite pierderi reputaționale, dar și de o anumită, să zicem, stricare a relațiilor, de exemplu, cu cei care au înscris Partidul „Șor”, pe Șor personal, pe Plahotniuc i-au înscris într-o listă nu tocmai privilegiată.

Vocea Basarabiei: Și atunci iată, de exemplu, Ion Chicu, care vrea să fie o opoziție cu mănuși albe, el cum să acționeze, dacă maxim ce a putut să facă Șor iată eventual cu bani astea-s 10.000 sau, eventual, 40.000, cum zice Marina Tauber, asta-i potențialul maxim? Și atunci, opoziția bine intenționată unde să se lipească, cum să protesteze?

Nicolae Negru: Cetățenii au, într-adevăr, motive de nemulțumire, dar văd și ei ce se întâmplă. Atunci când un partid cheamă oamenii în stradă, dar spune numai jumătate de adevăr, spune chiar minciuni, adică pune totul pe umerii acestei guvernări, ridicarea prețurilor la energie, gaze ș.a.m.d. și nu spune nimic despre războiul care se întâmplă aici în vecinătate, oamenii raționali pot să zică că sunteți subiectivi, dlor, ne chemați în stradă, dar nu spuneți lucrurilor pe nume.

Vocea Basarabiei: Adică, lumea nu-i așa de proastă cum o crede Ilan Mironovici?

Nicolae Negru: Nu-i așa de proastă și pe urmă lumea își dă seama că în felul acesta cineva, poate Chicu, sau poate altcineva, vrea să-i folosească în anumite scopuri politice. Da, o anumită categorie de oameni se lasă ademeniți și poate plătiți și știm că unii chiar sunt plătiți să vină acolo, dar marea majoritate a oamenilor nu vor să participe la aceste jocuri, nu vor să fie folosiți și lucrul acesta s-a demonstrat astă-toamnă, căci, de fapt, atunci era, să zicem așa, pericolul cel mai mare, adică venea iarna, prețurile se ridicau, prețurile, de fapt, explodau și inflația exploda, dar acum când prețurile s-au stabilizat, ianuarie comparativ cu decembrie 0,5 creșterea prețurilor, ai zice că aproape neimportantă, presiunea inflaționistă e în scădere, de-acum e sub 30, e 27, dacă nu mă înșel. Deci ar ieși așa, când era mai rău nu am protestat, dar acum când parcă lucrurile se mai limpezesc noi trebuie să ieșim și să protestăm?

Vocea Basarabiei: Adică, adversarul Marinei era, de fapt, lista de prețuri de la benzinării. Anatol, cum crezi, a dat în bară Șor?

Anatolie Golea: Nicolae vorbește despre oamenii raționali, care înțeleg. Acest protest nu a fost organizat, nu s-a mizat pe oamenii raționali, pentru că oamenii raționali nu sunt electoratul lui Ilan Șor. De aici vine și numărul redus de participanți la această manifestare, dar și poziția celeilalte opoziții despre care vorbeați dvs., inclusiv Partidul Socialiștilor, inclusiv Chicu, inclusiv Mark Tkaciuk cu Congresul Civic. Oricum, Partidul „Șor” rămâne unul toxic și socialiștii parcă și-au învățat lecția atunci când au făcut coaliția aia nedeclarată, camuflată în parlament, au fost taxați ulterior prin faptul că la alegeri au luat atât cât au luat. Și doar Igor Dodon este gata să participe la orice protest cu Șor, fără Șor, ca să-și salveze propria piele, ceilalți sunt mult mai reticenți vizavi de aceste proteste. Mai mult decât atât, am discutat cu unii din acești lideri, ei chiar ar zice așa, cu jumătate de gură, că acest protest este la înțelegerea președintei Maia Sandu cu cineva de la Partidul „Șor”…

Vocea Basarabiei: Păi de aia era o versiune spusă pe față de Tkaciuk, că, de fapt, e pus în locul acesta să nu intre alții?

Anatolie Golea: Ca să discrediteze, da, ca să discrediteze protestele, să arate: uitați-vă cine protestează, iată, aceștia îs protestatarii.

Vocea Basarabiei: Și asta-i maxim ce se poate aduna astăzi.

Anatolie Golea: Și astăzi probabil se poate aduna mai mult, pentru că oamenii, într-adevăr, sunt nemulțumiți, dar nu este nici un lider, nu este nici o opoziție veritabilă. Eu întotdeauna ziceam că în Republica Moldova guvernarea are mare noroc de opoziție, pentru că opoziția este așa cum este, răzlețită, cu interese personale, cu interese de grup. Și am văzut, Ilan Șor, atunci când a înțeles că nu mai poate scoate oamenii, chiar și pentru bani, tu ziceai: de unde bani? Eu îmi aminteam de bancul acela – iz tumbociki, da, din noptieră…

Nicolae Negru: Din bancă, din bancă banii.

Anatolie Golea: Sarcina principală a serviciilor este să vadă cine pune acolo în tumbocikă banii. Banii nu vin din bancă, Nicolae, cu siguranță, cu siguranță banii nu vin prin bănci, vin…

Vocea Basarabiei: Nu, că banca suflă și în iaurt acum…

Anatolie Golea: Din borcanul de trei litri, da.

Vocea Basarabiei: Când eu mă duc să retrag niște bani să-i dau lui fiică-mea, mă pune să semnez acolo nu știu ce, nu cred că-i atât de simplu acum.

Anatolie Golea: Da, și când fac un transfer prin telefon, mă telefonează și mă întreabă: „Chiar dvs. faceți? Dar pentru ce faceți?”. Băncile acum sunt foarte atente, banii nu vin din bănci, banii veneau se zice că de la duty-free-ul, care activa în aeroport, din alte părți. Și acum sigur că aici serviciile trebuie să intervină, atunci când au intervenit mai dur și au găsit banii, s-au încheiat protestele. Acum există supoziții că au început să vină bani, Ilan Șor care avea datorii în Republica Moldova față de mai multă lume și companii a achitat datoriile, deci au apărut niște bani și sarcina serviciilor este, da, să verifice, să depisteze de unde vin banii. Sau, de exemplu, aceste magazine „Merișor”, ce se face în magazinele acestea? Mie mi-au povestit oamenii ce se întâmplă la Bălți. La Bălți se vând 500 de mii de pâini pe an la prețul de un leu, prețul de cost fiind 5 lei. Unde sunt serviciile care vin și ne verifică pe noi, agenții economici, dacă am plătit impozite, dacă am făcut totul corect? Au venit la magazin – de unde ați luat banii, de la întreprinderea cutare? Costul, făina cât costă, lucrul cât costă, transportul cât costă? Pentru că nu se mai poate, în magazinele acestea stau oameni chinuiți, necăjiți, își bat joc de ei, stau la coadă ore întregi ca să cumpere o pâine cu un leu și acolo umblă de aceștia, zvenievîie le zic, care fac agitație electorală deschisă.

Vocea Basarabiei: Recrutează „soldați”.

Anatolie Golea: Da, recrutează „soldați”.

Vocea Basarabiei: Eu am zis că politologii, dvs. vreau să ne spuneți dacă acest protest, partidul Marinei Tauber sau al lui Șor, alții care s-au declarat sateliți acolo sunt, într-adevăr, exponenții a ceea ce poate face astăzi opoziția, ca să răstoarne guvernarea sau și mai mult, ca să destabilizeze situația astfel încât să îi facă loc lui Dodon sau altui exponent al Kremlinului? De ce vă întreb? Pentru că, iată, protestatarii tocmai au lansat hulubași la sfârșit să arate că nu, noi nu suntem cei care vrem război în Moldova.

Anatolie Golea: Da, mi-ai amintit de „hulubașii” din campania electorală. Acest pretext inventat a fost foarte artificial, ei nu au avut o temă clară pentru protest.

Vocea Basarabiei: Acesta cu facturile?

Anatolie Golea: Acesta cu facturile este pur și simplu ridicol, mai ales că acolo majoritatea oamenilor au fost aduși de la țară. Apropo, Nicolae, eu cred că au fost mai mult de 5.000, numai că ei când au venit la Chișinău s-au dus toți la piață să-și facă piața, după care au mers înapoi (am văzut personal). Au avut transport gratis să vină până la Piața Centrală de la Chișinău și la protest n-au fost, la protest au fost desigur că mai puțini. A fost absolut inventat, oamenii la țară nu folosesc gazele acum, pentru că sunt scumpe, nu au facturi, nu au nici pentru încălzire, au facturi doar pentru electricitate, deci, 300 de mii de facturi, achitarea facturilor… Și Partidul „Șor”, după cum vă spuneam, este toxic și a înțeles că nu are priză și nu are șanse. Au eșuat protestele din toamnă, acum au inventat această „mișcare pentru popor” ca să se lipească bine lozinca „Ilan Șor pentru popor” și au găsit, niște, nu știu cum să le zic să nu se supere prea tare…

Vocea Basarabiei: …figuranți.

Anatolie Golea: I-au scos de la naftalină. Îmi pare foarte rău, am mai zis asta, de Mihai Petrache, pe care îl consideram un om cât de cât serios și un politician…

Vocea Basarabiei: S-a plictisit omul să tot stea…

Anatolie Golea: Și Serghei Mișin, bine că n-a ajuns taică-său să vadă unde a ajuns și cu cine. Și atât, deci nu au reacționat, partidele nu se alipesc. Eu bănuiesc că ceilalți pregătesc alte acțiuni de protest, probabil, pentru că și ei vor să lupte pentru putere. Anul acesta este un an electoral și fiecare trebuie să se manifeste cumva, Șor încearcă să-și asume acum demisia guvernului Gavrilița, adică să-și asume meritul demiterii, dar lumea înțelege că el a fost luat prin surprindere de această demisie și nimeni n-a știut că se va întâmpla demisia, cel puțin, așa-zisa opoziție.

Nicolae Negru: Eu aș adăuga aici că, dacă ar exista condiții de protest, nu cred că i-ar împiedica pe oameni liderii sau asta ar fi problema liderilor că partidele nu au lideri, poate să se unească Partidul Socialiștilor nu neapărat cu Șor, dar cu alt partid, poate Partidul Socialiștilor să nu se unească cu nimeni, să organizeze ei proteste. Să vedem câți ar ieși la aceste proteste. Eu cred că nu e timpul protestelor, eu cred că totuși majoritatea oamenilor sunt raționali, își dau seama în ce vreme trăiesc și nu se lasă așa de ușor ademeniți și pe urmă e sfârșitul iernii…

Vocea Basarabiei: Asta e valabil și pentru protestul socialiștilor, care au blocat tribuna și nu lăsau acolo să voteze PAS-ul? Acesta tot a fost un protest mititel.

Nicolae Negru: Asta-i luptă politică în parlament.

Vocea Basarabiei: E dreptul lor, da.

Nicolae Negru: E firesc, e normal, nu numai aici se întâmplă lucrul acesta, am văzut în Statele Unite, de exemplu.

Vocea Basarabiei: Asta a fost simetric cu atunci când socialiștii erau la putere sau în coaliție.

Nicolae Negru: Da, exact, făceau cei de la PAS.

Vocea Basarabiei: Pe mine nu mă deranjează și am văzut că nici pe președintele parlamentului nu l-a deranjat foarte mult.

Nicolae Negru: Și pe nimeni nu deranjează, e firesc.

Vocea Basarabiei: Dar întrebarea este și socialiștii sunt puși în situația aceasta dificilă – să inventeze roata, să mobilizeze oamenii la protest sau să găsească un mesaj de nemulțumire articulat, astfel încât să fie credibili?

Nicolae Negru: Mesaj poate s-ar găsi el acolo un mesaj, dar cum vor răspunde cetățenii? Mie mi se pare că ei de asta se tem, că ei vor lansa un mega-mesaj, un mega-apel și răspunsul va fi…

Vocea Basarabiei: Vehiculul realist pe care probabil ar putea miza o forță protestatară este primarul Ion Ceban, care este în ajunul alegerilor, are resursele, are performanțele lui, are niște străzi pavate ș.a.m.d. Este acesta o suveică reală care să trezească lumea?

Anatolie Golea: Nu. La proteste, nu, pentru că mai curând Partidul Socialiștilor ar putea decât Partidul MAN. Și vă spun de ce. Partidul MAN, uitați-vă, atunci când a fost înființat, cine au fost delegații congresului partidului? Partidul ar putea fi numit, de fapt, partidul Primăriei Chișinău, au fost funcționari din primărie. Partidul deocamdată are mari probleme cu structurile în teritoriu. Fără structuri în teritoriu nu poți organiza proteste în masă, să aduci oamenii și să organizezi, trebuie să fie organizatori acolo pe loc. Ion Ceban, da, pornește cu prima șansă la alegerile pentru primarul de Chișinău, are susținători în Chișinău, a făcut câte ceva, dar nu este o forță națională, deocamdată. Această denumire nu corespunde, Mișcarea Alternativă Națională este alternativă pentru Chișinău, alternativă națională eu nu văd. E altceva că acum se lucrează pentru a prelua structurile. După mine, Partidul Democrat a comis o greșeală atunci când și-a schimbat denumirea în acest PSDE, Partidul Social Democrat European și s-a declarat profund unionist, unde oamenii au lucrat cu salarii de zeci de mii de lei pentru statul Republica Moldova și la un moment dat au zis: statul a eșuat, noi nu credem în acest stat, noi ne declarăm unioniști și cerem Unirea.

Vocea Basarabiei: Ca în bancul cela urât: „Nevastă, spălăm copilul ista ori facem altul?”

Anatolie Golea: Da, ei nu sunt credibili. Iar în teritoriu liderii lor, dar Partidul Democrat a avut structuri, noi știm foarte bine, a avut structuri, acolo au rămas oamenii cam nemulțumiți, jumătate la jumătate, ei nu se consideră unioniști și acum caută unde să meargă, pentru că sunt oameni din punct de vedere politic activi și se discută la care Ivan Vasilievici merg – la Chicu sau la Ceban? (…)

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.