VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Percheziţii în R. Moldova, România și Suedia la o grupare internaţională care spăla milioane de euro din fraude informatice

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR - DCCO au efectuat 13 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi în judeţul Călăraşi, pentru destructurarea unei grupări internaţionale, care se ocupa cu spălarea a zeci de milioane de euro provenite din fraude informatice, în acest caz fiind folosite firme paravan din Hong Kong şi Israel, scrie Agerpres.

Simultan cu acţiunea din România, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare pe teritoriul Republicii Moldova şi patru percheziţii domiciliare pe teritoriul Suediei.

La activităţile din Republica Moldova au participat şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR - DCCO.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză s-a reţinut faptul că, în perioada februarie 2018 - ianuarie 2021, pe teritoriul României, Bulgariei, Poloniei şi Ungariei s-a conturat şi dezvoltat un grup organizat specializat în activităţi ilicite de spălare a banilor.

În acest scop, cetăţeni din alte ţări europene (ucraineni, moldoveni, suedezi) s-au deplasat pe teritoriul României în vederea înfiinţării de societăţi comerciale destinate comiterii de infracţiuni (fără un obiect real de activitate, cu valabilitate de un an şi cu sediul social la un birou de avocatură). Pe numele acestor societăţi comerciale au fost deschise ulterior conturi bancare, fiind obţinute cardurile bancare şi accesul la serviciul de online banking.

Activitatea infracţională a grupului a fost permanent axată pe furnizarea serviciilor de spălare a banilor proveniţi din infracţiuni de înşelăciune şi fraudă informatică.

Sumele de bani astfel obţinute au fost transferate prin intermediul unor companii offshore/fantomă către conturi din Europa şi au ajuns, ulterior, în conturile bancare ale societăţilor comerciale din România, controlate de grupul infracţional specializat în spălarea banilor.

Aceste sume de bani au fost redirecţionate de către coordonatorii grupului către Asia, respectiv către societăţi controlate prin interpuşi în Hong Kong şi Israel.

„Precizăm faptul că volumul tranzacţiilor care fac obiectul activităţilor de urmărire penală depăşeşte suma de 70 de milioane de euro, unele transferuri fiind mai mari de 3 milioane de euro. Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în cauză este de peste 5 milioane de dolari", afirmă DIICOT.

Cooperarea judiciară a fost facilitată de EUROJUST şi EUROPOL, fiind încheiat, prin intermediul EUROJUST, un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din Ucraina şi Italia. De asemenea, au fost formulate aproximativ 100 de cereri de asistenţă judiciară internaţională şi ordine europene de anchetă.

La sediul DIICOT - Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, 24 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

În urma audierilor, procurorii au reţinut 9 inculpaţi, iar pentru altul a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Cei 9 inculpaţi reţinuţi vor fi duşi joi la Curtea de Apel Bucureşti cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv pentru 30 de zile.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.