VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ O femeie din Cahul, reținută după ce a exploatat prin muncă cel puțin 10 îngrijitoare de bătrâni în Italia

O femeie din Cahul a fost reținută pentru exploatarea prin muncă a peste 10 îngrijitoare din Moldova. Cazurile au avut loc în sudul Italiei în perioada 2017-2023.

Femeia în vârstă de 42 de ani anterior a muncit și ea câțiva ani ca îngrijitoare de bătrâni, în același stat.

Potrivit Poliției, femeile traficate au vârste cuprinse între 30 și 70 de ani.

Atunci când le comunica oferta de muncă, femeia le promitea un salariu de până la 800 euro lunar. În realitate, la sosire în Italia, acesta primeau mai puțin – unele din ele și a câte 200 euro pe lună, așa cum bănuita își oprea o parte din bani ca remunerare-surpriză pentru faptul că le-a găsit de lucru. Mai mult, acestea erau exploatate și prin încălcarea orarului de muncă fără compensarea financiară a timpului suplimentar lucrat, precum și lipsa contractelor de muncă. Iar atunci când acestea depășeau durata legală de trei luni de ședere în Italia, la pachet să adăuga și amenințarea prin denunțarea lor autorităților”, precizează oamenii legii.

Poliția subliniază că după sesizarea autorităților din Italia de către una din victime, acestea au formulat o cerere de asistență juridică către procurorii din Moldova. Astfel, investigațiile au loc în cadrul echipei comune formate din procurorii PCCOCS și autoritățile de drept din Italia.

După reținerea acesteia, urmare a demersului depus de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), magistrații i-au aplicat măsura arestului la domiciliu. Totuși, procurorii au contestat măsura la Curtea de Apel Chișinău, în vederea aplicării arestului preventiv solicitat inițial, astfel încât aceasta să nu-i influențeze pe ceilalți membri ai grupului infracțional, care urmează să fie trași la răspundere.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.