VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

/VIDEO/ Minutul lui Vasile Botnaru- Zelenskii vs. Putin

Urările foarte puține și sumare pe care le-a adunat septuagenarul Vladimir Putin în ziua de 7 octombrie și cuvintele elogioase adresate lui Volodymir Zelenski la împlinirea vârstei de 45 de ani în ziua de 25 ianuarie arată diferența cosmică dintre cei doi lideri de națiuni. Demon și arhanghel. Prometeu și Minotaur.  De la modul de gândire și până la tabieturi cotidiene.  Bunăoară pantofii lui Putin cu tocuri de dansator de flamenco a fost tema predilectă a internetului după ce Kremlinul a înscenat iar o poză cu pretinse admiratoare. Papucii impecabili tocmai buni de expus în muzeul figurilor de ceară îi asigură câțiva centimetri  de altețe artificială în schimbul virilității tot mai ofilite.

Alături de Vladimir Zelenski apare soția sa  inteligentă care își asumă misiunea de a-l reprezenta la reuniuni mondiale. Cu cine își consumă Putin rămășițele de tandrețe obtuză? Cu cățeaua neagră ca tăciunele. După ce a divorțat de prima first lady, afirmă membrii echipei lui Navalnîi, Putin ar fi predat-o în grija unui paznic de averi tenebre. Iar a doua prima doamnă, clandestină dar bine remunerată pentru că i-ar fi născut, afirmă presa ucraineană,  câțiva copii nerecunoscuți e și ea o povară pentru liderul de la Kremlin nevoit să se ascundă mereu în galerii subterane.                        

Vladimir Zelenski a reușit să repete traiectoria spectaculoasă a lui Ronald Reagan, de la ipostaza de actor de divertisment și cinema la postura de președinte care s-a angajat într-o confruntare acerbă cu imperiul răului. Reputația de slugă a poporului Zelenski a câștigat-o mai întâi producându-se  în serialul care îi îndemna pe ucraineni să renunțe la fariseismul sovietic și să aleagă adevărata libertate. După care și-a asumat fără ezitare rolul de lider național pe bune mobilizând exemplar Ucraina pentru riposta umilitoare dată agresorilor ruși.

Vladimir Putin a mers exact pe contrasens - el a irosit impardonabil inerția reformatoare moștenită de le Elțîn și s-a transformat într-un măscărici politic nefrecventabil al cărui singur atu este arma nucleară.      

Deci orice comparație este în favoarea lui Zelenski. El este speranța Ucrainei și a democrației occidentale. În timp ce Putin este povara trecutului, pe care Kremlinul o convertește cu bună știință în euforie dementă sau în frică și lehamite fiind sigur că are suficiente resurse.  Până la proba contrarie.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.