VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Deputat PAS: Ne dorim ca negocierile de aderare la UE să înceapă în acest an

Negocierile de aderare la Uniunea Europeană ar putea începe chiar în acest an. O spune vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, potrivit căruia ședința Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova este un bun prilej pentru partenerii europeni de a evalua starea lucrurilor din Republica Moldova, dar și de a stabili noi priorități.

Și vicepremierul Nicu Popescu spune că demararea negocierilor de aderare este o prioritate pentru guvernarea de la Chișinău, iar acest lucru depinde de viteza cu care Republica Moldova va reuși să implementeze reformele agreate cu Uniunea Europeană.

Astăzi, la Bruxelles, are loc la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova. În premieră, Republica Moldova este prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

„Consiliul de Asociere este un moment extrem de important, în care țara candidată Republica Moldova și Uniunea Europeană pun cap la cap reușitele și carențele. Ne dorim ca realizările pe care le avem în ultimul an, dar și planurile pe care le avem pentru 2023 să fie evaluate cât mai bine de partenerii noștri europeni, astfel încât negocierile de aderare să se înceapă în acest an”, a spus Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

„Este posibil până la sfârșitul anului să începem negocierile, având în vedere că lista de condiții pe care trebuie s-o îndeplinească Republica Moldova nu este atât de mare. Dar trebuie să ne obișnuim pentru următorii ani, treptat, că această relație va deveni mai puțin spectaculoasă, procesul va intra într-un regim de lucru. Vor fi mai puține ocazii pentru a prezenta realizări extraordinare, însă vor fi multe aspecte birocratice. Acesta va fi noul regim de interacțiune și așa este firesc”, a spus expertul Watchdog, Valeriu Pașa, potrivit IPN.

Aflat la Bruxelles, vicepremierul Nicu Poescu a menționat în timpul unei intervenții telefonice că Republica Moldova va începe negocierile de aderare atunci când va implementa reformele necesare și va reuși să convingă statele membre că merită să fie parte a blocului comunitar.

„La Consiliul de Asociere trecem în revistă lucrurile care s-au făcut până acum și ce putem face împreună cu Uniunea Europeană în continuare în domeniile: energetic, agricultură, transport, comerț. Deciziile privind aderarea la Uniunea Europeană sau deschiderea negocierilor depind de capacitatea noastră de a implementa reformele necesare. Dar mai este nevoie ca fiecare stat membru UE să fie convins de acest lucru și să sprijine deschiderea negocierilor”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova are loc astăzi, 7 februarie, la Bruxelles și este prezidată de premierul Natalia Gavriliţa și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.