VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Minutul lui Vasile Botnaru – Plebisci-m-aș și n-am cui…

Am aflat de la președintele Parlamentului, Igor Grosu, intervievat deunăzi de Vitalie Călugăreanu, cu ocazia reluării ședințelor plenare ale legislativului, că guvernarea are de gând să ridice la o înălțime maximă ștacheta sau miza referendumului privind viitorul european al Republicii Moldova, inițiat de președinta Maia Sandu – plebiscitul va fi unul constituțional. Adică în cazul unui vot favorabil, peste cota de 70 la sută, obiectivul integrării în Uniunea Europeană va fi înscris în constituție, astfel încât să fie limpede ce au de făcut partidele politice proeuropene, oricât de crâncen s-ar bate între ele pentru intrarea la guvernare.

Bineînțeles, pe cale de consecință adversarii apartenenței noastre la spațiul euroatlantic în sfârșit își vor pune pofta/poftele în cui. E puțin probabil să se ogoiască, dar, cel puțin, vor interpreta dansul de paparude pe cont propriu, fără indemnizații de la Kremlin transmise prin intermediul unor spălătorii cunoscute, una mai ferchezuită decât alta. Până atunci însă vor sări ca peștele pe tigaie. Plutoanele de inamici ai viitorului european al Republicii Moldova vor face uz de toate armele din dotare, adică vor fi și mai mincinoși, și mai cinici, și mai agresivi, și mai îndestulați cu arginți.

Iată de ce agenda guvernării pentru următoarele luni se arată a fi extrem de complicată, pentru că va trebui să facă față competiției inegale cu trompetiștii și trompetistele lui Putin, dar și cu formațiunile politice proeuropene, care s-au și grăbit să-și afișeze atitudinea sceptică față de plebiscitul din toamnă pe motiv că ar fi o acțiune pusă la cale de Maia Sandu, doar ca să-și consolideze popularitatea înainte de prezidențialele din care speră să iasă victorioasă.

Mi se pare o bănuială falsă și eminamente ranchiunoasă, deoarece Maia Sandu își asumă inevitabil riscul, dimpotrivă, să iasă din povestea asta cu un dublu vot de blam, dacă echipa de la guvernare nu va identifica și aplica modalitățile cele mai eficiente de a spori popularitatea vectorului european în segmentele dificile, ezitante ale cetățenilor cu drept de vot. Ursul încă se plimbă prin pădure, vorba dictonului, în timp ce partide de vocație europeană autentică, sau din cele care umblă cu cioara boită, îi croiesc blana ca să-și coase bondițe și alte articole de modă continentală.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.