VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Moment de reculegere la Parlament în memoria primului președinte al R. Moldova, Mircea Snegur

Deputații au păstrat un minut de reculegere în ședința plenară de astăzi, cinstind memoria primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur.

La data de 13 septembrie a trecut la cele veșnice primul președinte al R. Moldova. Este o pierdere irecuperabilă pentru fiecare cetățean al țării noastre. Mircea Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității R. Moldova. Mircea Snegur va rămâne în istoria R. Moldova ca președinte care a adus independență, limba română și tricolorul. Noi, cei de aici, suntem datori ca aceste valori fără de care un stat nu poate fi numit stat să le ducem mai departe. Exprimăm condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut și care l-au apreciat personal. Dragi colegi, să ținem un minut de reculegere în memoria primului președinte al R. Moldova”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a decedat miercuri, 13 septembrie, la vârsta de 83 de ani.

Mircea Snegur a fost primul președinte al R. Moldova, între anii 1990-1997. A susținut proclamarea suveranității și obținerea independenței Republicii Moldova. De asemenea, ca Președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM, a sprijinit proclamarea limbii române în calitate de limbă de stat.

S-a născut la 17 ianuarie 1940, în satul Trifănești, raionul Florești. În anul 1956 a absolvit Școala Medie din satul Frumușica (raionul Florești). Studiile superioare și le-a făcut la Institutul Agricol din Chișinău, pe care l-a absolvit în 1961. De specialitate a fost agronom-savant, deținea titlul științific de doctor în științe agricole.

În anii 1961-1968 a lucrat în calitate de agronom şi preşedinte de colhoz în satul Lunga, raionul Floreşti, ulterior a deţinut funcţiile de: director al Staţiei Experimentale pentru Culturile de Câmp (1968-1973), şef al Direcţiei principale ştiinţă agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociaţiei Ştiinţifice de Producţie “Selecţia” şi director al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Culturilor de Câmp din oraşul Bălţi (1978-1981).

În perioada 1981-1985 este prim-secretar al Comitetului Raional Edineţ al PCM. Din 1985 pînă în 1989 deţine funcţia de secretar al CC al PCM.

Din 1989 până în 1990 a activat în calitate de Preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM şi de Preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM. De la 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996 deţine funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

La 26 martie 1989 este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a şi a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.