VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO /MINTEA CEA DE PE URMĂ / Minutul lui Vasile Botnaru

Evghenia Guțul, actuala șefă a executivului regional al autonomiei găgăuze, era o puștoaică de șapte ani, când președintele Turciei, Suleyman Demirel, fusese în prima sa vizită oficială în Republica Moldova. Prin urmare, nu prea are de unde să știe cât de valoros a fost sprijinul acordat găgăuzilor de autoritățile de la Ankara și cât de entuziasmată era populația regiunii Gagauz Yeri, când i se spunea că ar fi de fapt un ciob al etniei turcești de credință ortodoxă….

Nici în timpul celei de-a doua vizite oficiale din anul 1998, viitoarea bașcană nu era mai coaptă la minte, dar oricum ar fi fost cât se poate de firesc să-i fi intrat în cap câte ceva din motivațiile patetice ale înaintașilor săi politici Mihail Kendighelean și Stepan Topal, cei care aleseseră Turcia drept călăuză și garant al autonomiei regionale din sudul Republicii Moldova, încetățenite juridic în anul 1994 pentru conservarea și dezvoltarea specificului național al unui numeros grup etnic distinct. Ce s-a ales din acele considerațiuni politice se vede de la o poștă.

Bașcana Evghenia Guțul se închină idolului cioplit de la Moscova și vrea să transforme Găgăuzia într-o ghiulea de ocnaș, legată de glezna Republicii Molda, invitate să facă parte din Uniunea Europeană. Cineva mai chițibușar ar putea observa că Evghenia Guțul este originară din satul Etulia, tocmai localitatea în care lui Igor Dodon o consăteancă de-a bașcanei îi prorocise câștigarea celui de-al doilea mandat prezidențial, gâdilând orgoliul socialistului șef și ouăle din cuibarul magic. Dar nu pe linie ezoterică este înrudită Guțul Evghenia cu Dodon Igor, ci, mai curând, pe linie pecuniară.

Ambii politicieni își fac plinul din același puț, doar că au intermediari diferiți și pofte (alias tarife) felurite. Prin urmare, când veni-va ziua întrebării sacramentale a găgăuzilor care vor fi curioși, pe bune, penal și nu romantic, să afle cine și când a compromis conceptul Gagauz Yeri, sprijinit cu entuziasm nu numai de Suleyman Demirel, dar și de Consiliul Europei, drept exemplu excepțional de soluționare a tensiunilor de natură etnică, altfel vor percepe ei poza protocolară, în care șefa administrației de la Comrat (orășelul situat la distanța de 482 de km pe scurtătură, adică 36 de minute de zbor cu avionul, 2 ore și 11 minute cu elicopterul și 6 ore și 53 de minute de zbor de porumbel) apare împreună cu megacontroversatul/compromisul dictator, dat în căutate de Curtea penală internațională. Atenție la clepsidră, Evghenia!

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.