VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Grup de lucru pentru definitivarea proiectului privind crearea Judecătoriei Anticorupție

Parlamentul anunță crearea unui grup de lucru pentru definitivarea proiectului de lege privind înființarea Judecătoriei Anticorupție, document ce urmează să fi expediat spre adoptare plenului legislativului. Despre acest lucru s-a discutat în cadrul unor consultări publice asupra proiectului ce prevede crearea unei instanțe specializată în examinarea cauzelor de corupție.

La discuții au participat deputați, reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai Președinției, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Consiliului Superior al Procuraturii, Curții Supreme de Justiție, Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, Autorității Naționale de Integritate, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova etc.

Inițiativa, propusă de șefa statului, Maia Sandu, are drept scop consolidarea eforturilor în lupta cu fenomenul corupției și asigurarea calității și promptitudinii judecării cauzelor penale pe acte de corupție și a celor conexe.

Potrivit proiectului, sistemul judecătoresc anticorupție va include trei componente: Judecătoria Anticorupție, Colegiul anticorupție al Curții de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Judecătoria Anticorupție va examina ca instanță de fond toate cauzele penale de corupție sau conexe, precum și legalitatea actelor emise de Autoritatea Națională de Integritate în cazul constatării diferențelor substanțiale între veniturile obținute, cheltuielile și averea dobândită, precum și cererile de confiscare a averii nejustificate în folosul statului. De asemenea, Colegiul anticorupție al Curții de Apel Chișinău va judeca apelurile și recursurile împotriva hotărârilor pronunțate în primă instanță de Judecătoria Anticorupție.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.