VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO / Micul Mozart de Moldova

Aspiră la statutul de artist încă de la vârsta de șase ani, iar pentru asta exersează minim patru ore pe zi. Vorbim despre Simion Targon, elev la Şcoala de Arte „Valeriu Poleakov”. Marea lui iubire este pianul și, spune el, dacă acest instrument n-ar fi existat, cu siguranță ar fi fost nevoit să-l inventeze.

Simion Targon este din Chișinău. La ai săi 10 ani se poate deja numi pianist în adevărat sens al cuvântului. A descoperit instrumentul prin joacă, dar, într-un timp scurt a reușit să facă performanță din propria pasiune, cucerind publicul atât din Republica Moldova, cât și cel din afară.

Simion Targon: „Lucru frumos ce mă duce în altă lume, pentru mine și sufletul meu.”)

Simion spune că se consideră un copil obișnuit, cu pasiuni obișnuite, singura diferență este doar o scânteie de a face mai mult. Pe lângă ce are de studiat ca temă pentru acasă, obișnuiește zilnic să descifrez, mai mult de o partitură pe zi. Astfel, a ajuns să cânte partituri din ce în ce mai dificile pentru un copil de 10 ani. Spune că repertoriul lui se îndreaptă spre clasici, spre greii muzicii pentru pian, în special cei din secolul 18-19, idolul lui fiind:

Pentru a reuși să posedezi pianul, nu e destul să fii talentat, spune băiatul. E nevoie de un pic de susținere și multă muncă.

Simion Targon: Toate circumstanțele să se unească împreună. Profesorul, și familia, și acel copil care trebuie să muncească foarte mult. Performanța înaltă se atinge cu multă, multă muncă. Lucrul acesta Simion l-a însușit de micuț și se ține ferm de această poziție și iată ne bucură cu cele mai frumoase rezultate pe care poate el să le aducă la vârsta lui.

Nu mai știe numărul locurilor de frunte pe care le-a obținut până acum, știe doar că fiecare concurs și fiecare concert a însemnat un pas în evoluția lui. Și toate aceste experiențe, spune Simion, le-ar asocia cu niște picături de ploaie. De ce? Deoarece este un instrument care poate oferi bucurie, semenea ploii. Şcoala de Arte „Valeriu Poleakov” este prima școală de muzică din Chişinău.

Autor

  • Diana Botnaru

    Tace mult și lucrează la fel de mult. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul USM. Cotidianul.md, Gazeta de Chișinău, Ea.md sunt câteva din redacțiile din care a făcut parte. Domeniul socio-cultural e cel pe care se axează la Vocea Basarabiei.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.