VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Maia Sandu, masaj de Ziua autonomiei locale: Obiectivul nostru comun este să transformăm toată Moldova într-o țară europeană

Vrem ca oamenii să simtă în satele și orașele în care locuiesc schimbările în bine pe care le aduce procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Declarațiile aparțin Președintei Maia Sandu și au fost făcute la evenimentul festiv dedicat Zilei profesionale a autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală.

Președinta Maia Sandu a ținut un discurs în fața participanților la eveniment. Șefa statului a subliniat că doar împreună putem dezvolta o Moldovă Europeană în care oamenii trăiesc în siguranță.

„Astăzi suntem aici ca să onorăm munca dvs. ca să apreciem și să celebrăm eforturile pe care le faceți fiecare în comunitatea voastră pentru ca oamenii să trăiască mai bine. Lista problemelor dintr-o comunitate este foarte lungă, iar primarii și aleșii locali se pomenesc zi de zi în diferite roluri: de salvatori, judecător, medic, economist sau psiholog, jurist sau contabil. Atunci când am fost aleasă președintă am promis că voi sprijini independența autorităților publice locale și voi sprijini dezvoltarea comunităților. Și m-am ținut de cuvânt. Programul național Satul European lansat în 2022 a finanțat până acum aproximativ 900 de proiecte în peste jumătate din localitățile din Republica Moldova”, a spus Maia Sandu în discursul susținut în fața aleșilor locali.

În acest context, Președinta a îndemnat primarii să participe la următoarea rundă de proiecte în cadrul programului Satul European pentru 2024.

Șefa statului a declarat că obiectivul nostru comun este transformarea Moldovei într-o țară europeană „în care oamenii trăiesc în bunăstare și siguranță”, iar aderarea la UE este „proiectul generației noastre”.

„Vrem ca toți oamenii să aibă condiții bune de viață în localitățile lor. Genericul evenimentului de astăzi este „Viitor european – bunăstare locală”. E ceea ce vrem să oferim tuturor concetățenilor noștri. Vrem ca oamenii să simtă în satele și orașele în care locuiesc schimbările în bine pe care le aduce procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Pentru că aderarea la UE înseamnă pace și condiții bune de viață, mai multe resurse pentru drumuri, canalizare, apeducte, grădinițe, școli și alte nevoi ale comunității. Obiectivul nostru comun este să transformăm toată Moldova într-o țară europeană în care oamenii trăiesc în bunăstare și siguranță.(…). Aderarea la UE nu este proiectul unei persoane sau a unui partid politic. Aderarea la UE este proiectul generației noastre și fiecare dintre noi are un rol important în realizarea acestui proiect. DVS, care știți cel mai bine care sunt nevoile comunităților înțelegeți cel mai bine că avem nevoie de susținere pentru a le dezvolta. Dumneavoastră, care realizați proiecte cu suportul financiar cu ajutorul partenerilor de dezvoltate, care ași vizitat localități în UE și ași discutat cu primari de acolo, înțelegeți cel mai bine oportunitățile pe care le va deschide aderarea țării noastre la UE. (..) Contribuția Dvs. la referendumul din această toamnă, când oamenii vor face o alegere importantă nu doar pentru viața lor, dar și pentru viața copiilor și nepoților lor, pentru soarta țării este crucială”, a declarat Maia Sandu.

Guvernul a organizat la 28 ianuarie, la Arena Chișinău, un eveniment festiv dedicat Zilei profesionale a autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală, la care a participat premierul Dorin Recean, președinții și vicepreședinții de raioane, primarii și angajații din APL.

Anual, la 1 februarie este marcată Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.