VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Maia Sandu, la 31 de ani de la începerea războiului de pe Nistru: „Autoritățile fac totul pentru a nu admite tensionarea situației la Nistru”

31 de ani au trecut de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Pe 2 martie, la Chișinău, dar și în alte localități din țară au loc mitinguri de comemorare. Astfel, la monumentul „Maica Îndurerată”, a avut loc un eveniment consacrat Zilei Memoriei și Recunoștinței, la care au participat Președinta Republicii Moldova Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, membri ai Cabinetului de miniștri, reprezentanți ai MAI și veterani care au luptat și apărat țara în timpul războiului de la Nistru.

Președinta Maia Sandu a reiterat în discursul său că mai bine de un an vedem cum războiul distruge viețile oamenilor în țara vecină și cu atât mai mult prețuim pacea.

„În Ziua Memoriei și Recunoștinței, ne angajăm să nu uităm niciodată prețul enorm pe care l-au plătit eroii căzuți în lupte, veteranii, familiile lor. Să nu uităm prețul pe care l-a plătit întreaga societate pentru ca Moldova să-și continue calea spre independență, libertate și pace.

Nimeni dintre noi nu și-a dorit acel război. El a venit peste noi ca o năpastă, ca un nor de furtună. Nu ni l-am dorit atunci și nu ne dorim război nici acum. Suntem un popor pașnic, construim un stat în care este loc pentru toată lumea. Eforturile noastre acum sunt îndreptate spre unitatea tuturor cetățenilor, indiferent pe ce parte a Nistrului trăim.

Mai avem de lucru ca să suturăm ruptura adâncită în luptele din 1992, dar în toți acești ani, am păstrat pacea în țara noastră. Noi vrem să trăim în pace: și cei de aici, de pe malul drept, și oamenii de pe malul stâng”, a spus șefa statului. 

Președinta Maia Sandu a menționat și războiul cumplit și nedrept, pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

„De mai bine de un an, vedem cum războiul distruge viețile oamenilor în țara vecină și prețuim cu atât mai mult pacea.  Nu am permis până acum capetelor înfierbântate să transforme regiunea transnistreană în scena unui nou conflict. Vom continua să depunem eforturi pentru a păstra pacea în țară. Autoritățile Republicii Moldova fac totul pentru a preveni și a nu admite tensionarea situației la Nistru. Lecția războiului este grea. Ne forțează să-l privim drept în față. Lucrurile sunt clare. Este limpede că Rusia este agresorul și că Ucraina se apără”, a precizat președinta.

Șefa statului a mai afirmat că trebuie să ne cunoaștem istoria și să respingem propaganda dușmănoasă care ascunde adevărul.

„Nu vrem ca războiul să se repete în casa noastră. Niciodată. De aceea, trebuie să ne cunoaștem istoria, să reținem lecțiile ei. Să respingem propaganda dușmănoasă, care ascunde adevărul și întunecă mințile oamenilor. Să ne păstrăm capacitatea de a judeca și de a vedea lucrurile clar.  Libertatea noastră este prețioasă – ea merită și trebuie apărată. Doar în libertate, viața omului este protejată.

Am spus-o și mai devreme: oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți – noi suntem la fel. Avem aceleași nevoi și așteptări, vrem cu toții să le oferim copiilor noștri un viitor în siguranță și bunăstare. Oamenii de pe malul drept au ales calea europeană de dezvoltare, au ales să construiască o țară și o societate liberă, în care ei pot trăi în pace și prosperitate. Și eu sunt convinsă că și oamenii de pe malul stâng ar aprecia șansa de a-și trăi viața în prosperitate și libertate – șansă pe care nu au avut-o până acum.

Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului pot trăi în armonie. Trebuie să lucrăm împreună ca să construim o societate bazată pe libertate și pe respect reciproc. O societate în care oameni diferiți trăiesc liber și pașnic, așa cum doresc – fără eliberatori falși, dușmani sau propagandă”, a conchis Maia Sandu.

În acțiunile de luptă au participat în jur de 30 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Circa 300 de combatanți și peste 400 de civili și-au pierdut viața, iar câteva sute au fost râniți. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.