VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Mai multe hectare de vegetație uscată, nimicite de flăcări în ultimele 24 de ore: Un bărbat din Ungheni, transportat la spital

Mai multe hectare de vegetație uscată au fost nimicite de flăcări în ultimele 24 de ore.

Un teren cu suprafața de 10 hectare situat la periferia satului Petrești din raionul Ungheni a luat foc. Astfel, un bărbat în vârstă de 62 de ani s-a intoxicat, după ce a încercat să stingă focarele cu forțele proprii. La fața locului pentru lichidarea arderii au intervenit pompierii din raionul Ungheni, care au stins flăcările, iar bărbatul a fost preluat pentru îngrijiri de rigoare de o echipă de medici la spitalul raional.

Totodată, în după amiaza zilei de 15 august, angajații IGSU din nordul țării au fost solicitați la lichidarea unui incendiu de iarbă uscată, care a fost înregistrat pe strada Feroviarilor 82/a din municipiul Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 14:25. La fața locului au ajuns 4 echipe de salvatori, care au stabilit că focul a cuprins un teren agricol, iar focarele s-au extins pe calea ferată. Arderea a fost lichidată de către ora 18:29. În urma incendiului de vegetație, au fost nimicite 2 hectare de teren cu vegetație uscată. Mai mult, un microbuz de model Mercedes Sprinter, parcat în curtea unei gospodări private a fost distrus în totalitate în urma răspândirii focului. Nicio persoană nu a avut de suferit.

Tot de intervenția echipelor de pompieri a fost nevoie și în alte localități din raioanele țării. Astfel, angajații IGSU au stins 5 hectare de vegetație uscată în raionul Râșcani, satul Zăicani, 4 hectare în raionul Sângerei, câte 10 hectare de iarbă uscată în raionul Strășeni și Hâncești.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să nu dea foc vegetației uscate, stufărișului, dar și gunoiului menajer, întrucât o simplă scânteie poate genera incendii devastatoare, special pe timp de caniculă.

Mai mult, cetățenii sunt rugați să fie mai responsabili, evitând aprinderea suprafețelor de teren, pentru ca focul să nu nimicească flora și fauna țării și să nu provoace pagube în sectorul agricol și locativ.
Totodată, oamenii sunt îndemnați să apeleze serviciile de urgență în situații de risc și să nu încerce să stingă focarele de unii singuri în vederea evitării pericolului pentru sănătate și viața.

Mai mult, avertizările specialiștilor sunt adresate și lucrătorilor sectorului agricol. Aceștia, sunt rugați să nu alimenteze tehnica cu carburanți și lubrifianți pe teritoriul terenurilor agricole, ci doar în locuri special amenajate. De asemenea, fumatul în apropierea terenurilor agricole și spațiilor forestiere este strict interzis.

Potrivit, datelor colectate din subdiviziunile teritoriale, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 36 cazuri de lichidare a focarelor de vegetație uscată în care au fost compromise 54 hectare de teren.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.