Dacă nu ne îngrijim de modul în care construim, atunci totul se poate transforma într-o mare aglomerație, ore de ambuteiaje, lipsă de spații verzi, de terenuri de joacă și lisa de locuri în grădinițe și școli. Încă din 2021 am spus că trebuie să construim cu respect, cu respect față de oameni, față de natură față de viitorul orașelor și satelor noastre. Declarația aparține ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a precizat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că mâine, 19 octombrie va merge în Parlament să prezinte Codul Urbanismului și al Construcțiilor.
Totodată, noul Cod vine să soluționeze mai multe probleme esențiale ce țin de legislația în domeniu și va preveni interpretarea abuzivă a prevederilor legale. Codul aduce mai multă claritate și va contribui la eliminarea barierelor tehnice și birocratice. Totodată, toată legislația din domeniu construcțiilor se va regăsi în acest document normativ.
Potrivit lui Spînu, Codul Urbanismului și al Construcțiilor este un document complex la care a lucrat echipa ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și a Parlamentului.
Ministrul a anunțat principalele prevederi ale Codului, printre care, clădirile cu un nivel din localitățile rurale și grădinile vor putea fi înregistrate pe propria răspundere a proprietarului că acesta respectă toate normele de siguranță; va fi simplificată procedura de elaborare a documentației de urbanism in cazul în care localitățile au o populație mai mică de 3000 de locuitori; va fi anulat conceptul de autorizare tacită a construcțiilor, in temeiul căreia au fost comise un sir de încălcări în domeniu; certificatul de urbanism pentru proiectare va avea caracter facultativ, in cazul în care documentația de urbanism și amenajare a teritoriului nu va depăși 10 ari, a fost extinsă lista lucrărilor de construcție care pot fi executate fără certificatul de urbanism pentru proiectare și fără autorizare de construcție, cum ar fi lucrările inginerești.
De asemenea, potrivit noului cod, pentru prima dată în Republica Moldova, va fi creat Registrul de stat al companiilor din domeniul urbanismului și construcțiilor, ținut de către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică.