VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Igor Grosu, la primul Summit parlamentar „Platforma Internațională Crimeea”: Nu mai există niciun dubiu că Rusia atacă premeditat ținte civile în Ucraina

”Nu mai există niciun dubiu că Rusia atacă premeditat ținte civile în Ucraina”. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, la primul Summit parlamentar „Platforma Internațională Crimeea”.

În cadrul discursului său, Igor Grosu a vorbit și despre cele trei rachete rusești care au survolat spațiul aerian al R. Moldova.

”Trei din aceste rachete lansate de Rusia spre Ucraina au traversat neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova, punând în pericol inclusiv aviația civilă. Această acțiune este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității Republicii Moldova, comisă de forțele armate ruse pe care o condamnăm în mod categoric”, a declarat Grosu.

Vocea Basarabiei vă prezintă mai jos discursul integral al președintelui Parlamentului:

”Ne-am întâlnit astăzi aici pentru a condamna repetat agresiunea Federației Ruse în Ucraina și pentru a ne exprima sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Suntem în a 244-a zi de război, sunt opt luni de bombardamente continue asupra orașelor și satelor ucrainene, timp în care au murit mii de oameni nevinovați și milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească locuințele.

Doamnelor și domnilor,

Din primele zile ale invaziei, Moldova s-a alăturat comunității internaționale în condamnarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a cerut încetarea imediată a agresiunii. Acest război este un atac neprovocat asupra vecinului și prietenului nostru, Ucraina. Ucraina se află astăzi în avangarda lumii libere, luptând eroic pentru securitatea întregii Europe şi a Republicii Moldova. Ucraina are nevoie de sprijinul nostru. 

Consecințele războiului se extind mult dincolo de Ucraina și regiune, iar Republica Moldova nu face excepție. Chiar și așa, fiind o țară cu mai puțin de trei milioane de oameni, am oferit adăpost pentru mai bine de jumătate de milion de refugiați care au fugit de război. Aproximativ 80.000 de refugiați au ales să rămână în continuare alături de noi și în toată această perioadă avem 130 de copii ucraineni care au văzut lumina zilei în maternitățile Republicii Moldova.

Acest război a perturbat și lanțurile logistice în întreaga regiune, dar nici aici nu am lăsat mâinile în jos.  În timp record, alături de colegii din Ucraina, am relansat circulația pe tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca prin intermediul căruia este asigurată conexiunea cu porturile din România. 

Nu mai există niciun dubiu că Rusia atacă premeditat ținte civile în Ucraina. Rachete, drone și focuri de artilerie cad peste clădiri de oficii, blocuri de locuit, peste obiecte de infrastructură energetică omorând și rănind zeci de oameni, alte sute de mii rămânând fără electricitate și apă potabilă. Trei din aceste rachete lansate de Rusia spre Ucraina au traversat neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova, punând în pericol inclusiv aviația civilă. Această acțiune este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității Republicii Moldova, comisă de forțele armate ruse pe care o condamnăm în mod categoric.

Neutralitatea nu înseamnă că nu trebuie să-ți aperi inclusiv spațiul aerian. Mai mult ca atât, atunci când ai astfel de statut trebuie în special să acorzi mai multă atenție acestei dimensiuni, iar noi vom acorda această atenție. Cu atât mai mult că avem parteneri care ne ajută să devenim mai puternici și una din priorități este dezvotarea armatei.

Cu toate acestea, pentru a fi cu adevărat neutri, noi am solicitat în mod continuu retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru, deoarece prezența lor în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea și independența țării noastre.

Am condamnat și condamnăm anexarea Crimeei, dar și recentele așa-zisele referendumuri din regiunile Herson, Zaporijie, Donețk și Luhansk ale Ucrainei. Republica Moldova nu recunoaște tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a unor teritorii ucrainene. 

Țara noastră reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional.

De la această tribună, aș dori să-mi exprim cea mai mare admirație față de toți ucrainenii pentru curajul, rezistența și puterea lor interioară de a continua această luptă pentru supraviețuire, dreptate și libertate.

Slava Ukraine!”, a declarat Grosu.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.