VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Grigore Tinică: Cer României să-și primească fiica acasă, să nu lase R. Moldova orfană

Prof. dr. Grigore Tinică este originar din Cușmirca, raionul Șoldănești, și a plecat în România în anul 1990. Acesta a operat timp de zece ani la Spitalul Clinic de Urgenţă Fundeni din Bucureşti, dar a ales să se stabilească la Iași, pentru a pune bazele singurului Institut de Boli Cardiovasculare din Moldova. Astăzi, clinica de cardiologie, al cărei manager este de vreo 17 ani, deserveşte aproape o treime din populația României.

Grigore Tinică: Am revenit de multe ori acasă, în R. Moldova, de câteva ori pe lună. Eu, sufletește, n-am plecat niciodată din Moldova, am stat o perioadă la București, ulterior am venit mai aproape aici, la Iași, mereu vin acasă, vin la rude, vin la prieteni, vin la evenimente, vin la colegi și la tot felul de activități științifice, didactice, profesionale, de prietenie, la botezuri vin, la nunți și cumetrii, vin și la înmormântări, cu părere de rău, și la parastase. Sunt acasă.

Vocea Basarabiei: Și cum ați descrie situația din Republica Moldova?

Grigore Tinică: Dacă vreți în câteva cuvinte, situația de acum din Republica Moldova este cea mai favorabilă din toate timpurile Republicii Moldova independente.

Vocea Basarabiei: Favorabilă…

Grigore Tinică: Pentru populația Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: În ce sens favorabilă?

Grigore Tinică: Suntem într-un club acceptați sau pe cale de a fi acceptați într-un club select al lumii occidentale, avem prieteni, avem o conjunctură internațională favorabilă. De aici încolo depinde cum o să ne mișcăm noi, vorbesc de populație și, mai ales, cum vom fi în stare să-i alegem pe cei corecți, iar cei corecți – să fie corecți până la capăt, să nu-și miște azimutul în funcție de situație.

Vocea Basarabiei: Credeți că mai poate fi returnat acest parcurs european?

Grigore Tinică: Da!

Vocea Basarabiei: Cine și ce interese ar avea să-l împiedice?

Grigore Tinică: Dacă Ucraina pierde războiul, Moldova a pierdut totul.

Vocea Basarabiei: Poate o recâștigă România?

Grigore Tinică: Discutăm în termeni geopolitici și într-o situație când viața este ca niște nisipuri mișcătoare. Este o perioadă extrem de instabilă în această lume, în lumea occidentală se vor produce alegeri anul viitor, alegeri libere și democratice, liderii occidentali încearcă să facă pe placul populației lor, și în Federația Rusă se produc alegeri, numai că alegerile de acolo sunt prestabilite, sunt alegeri cu câștigătorul cunoscut. Și atunci, nu prea există tracul sau frica de popor, de aceea popoarele occidentale, mai ales prin liderii lor, au o tendință de a căuta să se ferească de problemele importante și de durată și să meargă mai mult pe problemele imediate de acum, acum să câștige alegerile, cu orice preț. Și prețul poate să fie unul de pierdere a libertății pentru unele popoare din estul Europei.

Vocea Basarabiei: Vladimir Putin își dorește să stăpânească Rusia până în 2030, tocmai anul când Republica Moldova și-a propus să ajungă stat membru al Uniunii Europene. Ce va dori el de la Republica Moldova în această perioadă de 7 ani?

Grigore Tinică: Vladimir Putin probabil, dacă va putea fi, zic, își va dori să fie președinte și după 2030. Scopul lor este să refacă puterea și măreția Uniunii Sovietice și să ajungă la Berlin, dacă se poate, chiar și la Paris. Problema se pune nu ce-și doresc dânșii, ci ce vor putea dânșii să facă.

Vocea Basarabiei: Cine îi poate împiedica?

Grigore Tinică: O unitate a lumii occidentale, dar lumea occidentală nu este unită acum…

Vocea Basarabiei: Au obosit de război?

Grigore Tinică: Sunt prea comozi, nu trăiesc mai rău decât rușii, dar din mai multe puncte de vedere lumea este mai liberă să-și aleagă informațiile, unele administrații lucrează pentru businessul de astăzi pentru mâine, ce am avut și ce am pierdut, ce câștig, iar alte administrații lucrează cu bătaie lungă de câteva zeci de ani, poate chiar mai lungă. Și atunci, cu unele pierderi de moment s-ar putea a la longue să câștige.

Vocea Basarabiei: Se crede că acum ar fi apogeul unei cooperări exemplare între cele două state, Republica Moldova și România. Ce ați putea spune despre impactul acestei relații bune și foarte bune?

Grigore Tinică: Este o relație foarte bună între Republica Moldova și România, mai ales la nivel guvernamental și prezidențial. România susține cu experții săi, cu forțele pe care le are, cu diplomația sa susține Republica Moldova, și este important acest lucru. Dovadă sunt pașii pe care i-a făcut Republica Moldova și cu ajutorul experților moldoveni, dar și cu ajutorul experților români pentru acest parcurs foarte rapid de integrare în Uniunea Europeană. România la timpurile respective a trecut mai greu, iar Moldova se pare că nu face acele greșeli pe care le-a făcut România și este important să nu le facă, și nu le face din motivul că are sfătuitori buni.   

Vocea Basarabiei: Pe plan profesional, ce ne puteți spune despre ceea ce reușiți să faceți, despre succesele remarcabile pe care le-ați înregistrat? Până acum, aveți mai mult de 10.000 de intervenții chirurgicale?

Grigore Tinică: Mai multe, da, am mai multe. Prin 2021 cred că aveam vreo 13.000 și ceva, de atunci noi operăm încontinuu, dar contează și cantitatea, contează și calitatea, și la calitate stăm bine, nu ne este, să zicem, jenă nici într-un fel să stăm alături de cele mai importante clinici occidentale. De altfel, anul viitor, la Iași, în luna octombrie voi organiza, în calitate de președinte al Societății Euro-Asian Bridge Society for Cardiovascular Surgeons, un congres internațional dedicat chirurgiei cardiovasculare, unde așteptăm reprezentanți din peste 60 de țări ale lumii, nu numai din Europa și Asia, că așa e societatea noastră, se numește Podul Euro-Asiatic, și din Statele Unite ale Americii, din America de Sud, din Australia, din Africa și alte părți ale lumii. De altfel, exact cu 7 ani în urmă, în 2017 am găzduit un alt congres de acest gen la Iași și a fost un succes. Asta înseamnă și recunoașterea prestigiului medicinei românești, a chirurgiei cardiovasculare românești, dar și locul nostru în lumea medicinei cardiovasculare. De altfel, colegii noștri, în frunte cu Alex Pleșoianu, un doctorand de-al meu, care și-a susținut teza de doctorat la sfârșitul lunii octombrie în Statele Unite ale Americii, au câștigat Premiul pentru cea mai avansată idee în domeniul construcției unei inimi artificiale. Aceasta tot ne face optimiști și să credem că nasc și la Moldova oameni, și Moldova Republica, și Moldova istorică din partea cealaltă, și avem persoane talentate, oameni deștepți și tineri talentați care vor să muncească în țară.

Vocea Basarabiei: Dle Tinică, dar de ce doare inima și de ce întineresc bolile cardiovasculare?

Grigore Tinică: Aici intrăm într-o zonă complexă, ca să spunem, e tangentă cu specialitatea mea, mai mult în zona profilaxiei bolilor cardiovasculare, dar bolile cardiovasculare au o cauză sau mai multe cauze, o parte din ele sunt genetice și nu prea avem mult ce face acolo decât să lucrăm în zona terapiei genetice și studiilor în acest domeniu, iar o parte sunt factori dobândiți sau factori care pot fi influențați. Unul din acești factori este anume stresul, în zona noastră, în zona românească, ne stresăm poate mai mult decât alte popoare.

Vocea Basarabiei: De ce ne stresăm mai mult?

Grigore Tinică: Pentru că, hai să spunem, dacă vorbim cu presa – să atingem și presa, și din cauza presei, să spunem, sau datorită presei, cum vreți dvs. -, pentru că avem o libertate de a ne exprima și spunem ce dorim. Deci, nu avem restricții majore nici în Republica Moldova, nici în România nu avem restricții majore și atunci unii oameni, dacă nu au nicio restricție, folosesc libertatea de exprimare cu orice preț, dar folosind libertatea de exprimare fără responsabilitate, câteodată poți să-i faci rău unui om. Și dacă te uiți la unele posturi de televiziune românești,  vezi că se întâmplă numai catastrofe, numai lucruri urâte, numai violuri, numai drogați ș.a.m.d. În marea masă a populației sunt oameni normali, care-și caută de treabă, dar se întâmplă câte un descreierat care se duce și face o crimă într-o frizerie. Ei, asta este dată pe posturile de televiziune și mass-media, și la alte posturi de comunicare sau căi de comunicare, pe internet mai ales, și atunci unii oameni care pun la suflet acest lucru se stresează foarte tare, iar stresul este extraordinar de mare trigger al bolilor cardiovasculare, ne crește tensiunea, facem accidente vascular-cerebrale, facem infarct acut de miocard, și tineretul este supus acestui stres. Anume de aia întineresc într-un fel bolile cardiovasculare, pe de altă parte, consumul de diferite substanțe toxice, să le spun eu, în exces, care tot datorită democrației, deci, libertății de a fi, libertății de a face ce dorești, duce la deteriorarea aparatului cardiovascular și avem mulți tineri care se trezesc cu afecțiuni cardiovasculare severe, care altădată nu erau la populația care trăiește corect, nu întâlneam asemenea patologii. Deci, asta numai puțin așa, ca să spun niște factori…

Vocea Basarabiei: Dar și goana după mult material…

Grigore Tinică: Factorul stresului, factorul alimentației, sedentarismul – sunt multe-multe… Deci, noi altădată circulam cu bicicleta, pe jos, făceam kilometri întregi toată ziua, acum stăm în fața calculatorului sau în fața ecranului, în fața televizorului, în fața telefonului și suntem sedentari, nu mai facem activitate fizică. Și asta ne afectează nu imediat atunci pentru acest sedentarism, este ca un cancer care nu te doare, nu ai nicio problemă și la un moment dat te trezești bolnav sau, cum mai glumim noi câteodată, nu te trezești deloc, pentru că ești mort.

Vocea Basarabiei: Șederea de lungă durată peste Prut vă permite să spuneți – integrarea europeană e mai cu șanse sau unirea?

Grigore Tinică: Bine, eu sunt un adept al lucrurilor logice, logic ar fi să ne unim, pentru că am rezolva foarte multe probleme. Desigur, ne-am crea și noi probleme, și celorlalți le-am crea unele probleme, dar ar trebui de-acum ca frații să începem, dar când o familie este dezmembrată, când se unesc toți membrii familiei, mai apar și niște fricțiuni, niște probleme, dar se împacă mai ușor. Integrarea în Uniunea Europeană este mai dificilă, trebuie să avem acordul mai multor țări și de fiecare dată se va găsi o Austrie care va fi împotrivă sau o Olandă, la un moment dat, cum e împotriva Schengen-ului din România, sau o țară care va fi în umbră, dar va dirija o țară mică, care să fie împotrivă. Deci, calea nu e simplă și trebuie să-i împaci pe mai mulți, e ca la bloc. Știți, dacă la bloc trebuie să le ceri acordul tuturor să faci nuntă în apartamentul tău sau în spațiul tău să faci o petrecere, atunci s-ar putea să te pierzi până obții acordul tuturor să faci petrecerea. Dacă avem o lege în care spune: fiecare cetățean are voie o dată pe an să facă o petrecere în apartamentul său și toți suportăm aceasta, atunci lucrurile sunt mai clare. Noi acum în Republica Moldova trebuie să armonizăm legislația cu cea europeană, să facem exact ceea ce spunem că facem, iar când spunem că facem ceva, să ne gândim bine ce spunem, pentru că pe dânșii nu-i prea interesează foarte tare ce spunem noi că facem, ci dacă noi respectăm ceea ce spunem. Pentru că am vorbit cu mulți europarlamentari și mi-au zis: „Guvernul țării respective este suveran să decidă dacă construiește o autostradă de la nord  la sud sau de la est la vest, sau dacă face o casă într-un fel, sau dacă o face în alt fel, guvernul respectiv hotărăște, dar dacă ați spus că așa faceți, atunci anume așa trebuie să faceți”. Și de aceea nu trebuie să ne păcălim și să spunem: „Lasă, noi le spunem lor ce vor ei să audă” sau gândindu-ne că ei vor să audă ceva și noi vom face, că știm noi cum vom face, nu va merge. Trebuie să ne gândim foarte bine, să negociem extraordinar de dur. În Germania, când au fost cele două partide opozante – creștin-democrații și cu social-democrații – s-au unificat într-un guvern, erau două ideologii total diferite, dar au stat și au negociat mai mult de jumătate de an, au scris orice punct într-un agrement, într-un contract între ei și după aia într-un acord, și după aia au guvernat. Așa și noi cu Uniunea Europeană, este un acord liber consimțit, noi ne luăm niște obligațiuni și dacă le luăm – trebuie să le respectăm. Dar dacă ne gândim, și trebuie să avem experți care să vadă că nu le vom putea respecta, atunci nu le luăm, negociem mai bine până când îi convingem și pe ei, că sunt oameni rezonabili și acolo, nu vine nimeni cu tancul peste noi și să ne spună: „Gata, dacă nu faci asta…” Aia, integrarea pe care am avut-o noi, o cunoaștem, n-ai ce să spui; aici ai, aici ai cuvânt, poți să spui. Pur și simplu trebuie să avem oameni competenți, nu numai cei care știu să încleie afișe să fie cooptați la guvernare, ci și cei care sunt experți și cunosc ceva în meseria lor.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.