VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/FOTO/„Dor de casă” – pictura murală de 1.000 mp la intrarea în orașul Cahul

O pictură murală de circa 1.000 mp cu tema „Dor de casă” a fost inaugurată, săptămâna trecută, în orașul Cahul. Procesul de creație a durat mai bine de cinci luni și aparține pictorului Luca Alexei. La realizarea lucrării au participat 127 de oameni, care au folosit, în total, 500 de litri de vopsea, scrie ziuadeazi.md

Pictura murală, inaugurată săptămâna trecută, este amplasată la intrarea în orașul Cahul. Lucrarea de 1.000 mp prezintă scene din viața rurală: de la gospodăriile autentice și îndeletnicirile oamenilor de la sate, ciobanul cu mioarele, munca la câmp, șezătorile de altădată până la hora satului, nunta sau obiceiurile de Crăciun, cu colinde și mese îmbelșugate.

Ideea de a ilustra scenele din satul bunicilor s-a născut din dorul de casă al moldovenilor plecați la muncă peste hotare.

„Pictura este oarecum simbolistică, să ne întoarcem la baștină. Dor de emoțiile pe care le-am avut în copilărie. Când ne aducem aminte de copilărie sunt momente frumoase pentru toți. Fiecare are copilul lui în el, care îl duce în copilărie", a declarat pictorul Alexei Luca pentru sursa citată.

Valoarea proiectului este de peste 680 mii lei, dintre care 250 mii sunt contribuția Guvernului Moldovei, peste 130 mii lei contribuția Primăriei Cahul, iar câte 100 mii lei contribuția Guvernului Elveției și a băștinașilor.

Pentru realizarea acestei picturi murale au contribuit circa 127 de persoane și mai mulți agenți economici.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.