VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Dosarul lui Andronachi, examinat cu ușile închise. Șefa PA solicită pedeapsă pentru magistratul care a luat această decizie

Un judecător de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, riscă să fie pedepsit pentru faptul că a dispus examinarea cauzei în care este vizat ex-deputatul Vladimir Andronachi în ședință închisă. Anunțul a fost făcut de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

În cadrul unui briefing de presă, Veronica Dragalin, a menționat că ședința s-a desfășurat la data de 19 mai 2023.

Drept urmare a deciziei judecătorului, publicul larg, inclusiv jurnaliștii nu vor putea să afle informații despre desfășurarea cercetării judecătorești, inclusiv despre declarațiile martorilor, conținutul mijloacelor de probă și argumentele părților în acest episod de fraudă bancară pentru întreg procesul de judecată. Procuratura Anticorupție este pe poziție fermă că toate cazurile de corupție trebuie judecate în ședințe publice, dar în special cauze care vizează interesul social, precum este frauda bancară și persoane care au deținut funcții publice. Societatea are dreptul să cunoască cum a fost comisă cea mai mare fraudă din istoria R. Moldova prin care au fost sustrase miliarde de lei”, a declarat Veronica Dragalin.

În acest sens, șefa PA solicită Parlamentului să modifice Codul de procedură penală ca să permită procurorilor să conteste astfel de hotărâri judecătorești care sunt contrar normelor legale.

Procuratura Anticorupție va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să inițieze o procedură disciplinară împotriva judecătorului care a luat această decizie ce contravine Codului de procedură penală, Constituției și Convenției Europene. Solicităm ca noul format CSM să examineze această solicitare cât de curând posibil”, a mai declarat Dragalin.

Fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni. Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”.

La data de 19 mai, ex-parlamentarului i-a fost prelungită măsura de arest la domiciliu pentru încă 30 de zile.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.