„Faptul că încă multe femei sunt abuzate fizic și verbal este acceptabil și nu poate fi justificat”. Este mesajul premierului Dorin Recean transmis în cadrul conferinței internaționale pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete și a violenței domestice, organizată în perioada 25 – 26 octombrie de către Coaliția Națională „Viața fără violență”, pentru al treilea an consecutiv.
În cadrul discursului său, Dorin Recean a menționat că instituțiile statului trebuie să vegheze respectarea drepturilor femeilor și să intervină acolo unde există violență, violență asupra femeilor, violență asupra copiilor, violență în familie.
„Este esențial pentru societatea noastră ca drepturile tuturor cetățenilor să fie respectate. Astăzi, mă voi referi, în mod special, la drepturile femeilor. La fel, mă voi referi la faptul că încă multe femei sunt abuzate, fie fizic, fie verbal – și acest lucru nu este acceptabil. Acest lucru nu poate fi justificat prin factori culturali, prin tradiții. Avem foarte mult de lucru ca și societate ca să schimbăm această situație, prin încurajarea femeilor, încurajarea comunității să contribuie la schimbarea mentalității și schimbarea culturii, prin curriculum școlar, prin activitățile pe care le facem în comunitate.
Vreau să spun un mulțumesc femeilor asertive, care apără drepturile altor femei. La fel, încurajez și mulțumesc bărbaților care au grijă de drepturile femeilor, care previn violența. Instituțiile statului, la fel, trebuie să vegheze respectarea drepturilor femeilor și să intervină acolo unde există violență, violență asupra femeilor, violență asupra copiilor, violență în familie.
Vreau să mulțumesc Coaliției Naționale „Viață fără violență” pentru organizarea acestei conferințe. Prin cooperare și angajament între bărbați și femei, putem construi o Moldovă în care drepturile femeilor sunt respectate și femeile sunt protejate de violență, iar instituțiile statului intervin ori de câte ori este necesar ca aceste drepturi să fie protejate”, a conchis premierul Dorin Recean.
Coaliția este o rețea națională formată din 21 de organizații non-guvernamentale, dedicate prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor, copiilor și a violenței în familie.
Scopul evenimentului este de a aduna împreună organizațiile de femei care cunosc poveștile și nevoile femeilor și copiilor care au trecut prin abuz, autoritățile responsabile de protejarea femeilor și pedepsirea agresorilor, instituțiile mass-media care au un rol esențial în procesul de educare și informare a publicului, donatorii care finanțează schimbări durabile în țară și întreaga comunitate care crede într-o societate unde egalitatea dintre femei și bărbați și respectarea drepturilor omului reprezintă o valoare.