Poate n-ați observat, s-a schimbat calendarul, suntem în 2024, iar noi vă invităm la o nouă emisiune, într-un nou an, cu oameni, nu sunt vechi, dar oaspeți tradiționali în casa Vocii Basarabiei, pentru că ne interesează din prima emisiune a anului să vorbim despre ceea ce are de făcut breasla noastră jurnalistică în legătură cu deschiderea negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană. E o muncă de rutină pe care presa trebuie să o observe, să o monitorizeze, dar, totodată, presa este obiectul acestor negocieri, volens-nolens, pentru că acolo, în Uniunea Europeană, te duci cu niște standarde de libertate a presei și trebuie să probezi, de exemplu, că niște posturi de televiziune sunt nocive sau niște site-uri trebuie închise, pentru că dăunează și aceștia care sunt închiși i-am văzut cum sar la unison, în cor, și spun că libertatea europeană este încălcată. Mi s-a părut de-a dreptul hilar când guvernatoarea de la Comrat s-a dus să facă un protest în inima Europei că, vezi Doamne, este dictatură în Republica Moldova. Or, știe ea prea bine unde este adresa dictaturii – Кремль@.ru. Deci, Mariana Rață – TV8, în ipostaza-i de jurnalistă și observatoare, nu neapărat în funcția administrativă, și Petru Macovei, la fel, nu neapărat în funcțiile sale administrativ-birocratice, dar în calitatea-i de jurnalist, expert în materie de mass-media.
Vocea Basarabiei: Și am să pornesc din punctul în care rămăseserăm noi în decembrie, când a fost Forumul presei și ambii ați fost printre experții și organizatorii, gazdele forumului. Și acolo iarăși s-a trecut în revistă ceea ce are de făcut presa și ceea ce revendică presa de la autorități, de la legislativ. Deci, ce s-a schimbat în legătură cu negocierea acestor capitole de sincronizare cu Uniunea Europeană? Dacă pornim de la acea listă de performanțe și datorii neachitate, autoritățile sunt cumva mai aproape de standardele europene? Cine vrea să ne spună primul?
Mariana Rață: Dacă autoritățile sunt mai aproape de standarde?
Vocea Basarabiei: Dacă autoritățile, și după asta vorbim și dacă jurnaliștii conștientizează ce responsabilitate au.
Mariana Rață: Eu cred că autoritățile acum în mod special conștientizează în ce s-au băgat, când s-au început negocierile de aderare. Nu știu dacă toată lumea conștientizează până la capăt ce înseamnă această responsabilitate, dacă nu, o să conștientizeze foarte curând, când se vor deschide la modul serios capitolele, când vor veni revizorii, când vor începe negocierile pe capitole, implementarea capitolelor și atunci eu cred că europenii vor arăta cât de rigizi sunt atunci când este vorba de implementat capitol cu capitol, pentru ca să poți face încă un pas micuț înainte spre integrarea în Uniunea Europeană.
Vocea Basarabiei: Asta-i ca și cum o echipă de fotbal de la Durlești nitam-nisam vrea să intre în Liga Campionilor și să descopere că nu are nici papuci, nici mingi și nici vestiar?
Mariana Rață: Nu știu dacă e chiar atât de proastă situația, eu cred că noi avem cam de toate, avem un mare avantaj de a vedea ce au făcut alții și de a înțelege ce înseamnă asta, adică nu suntem primii care calcă, nu suntem nici cei de-ai doilea, suntem pe un drum deja bătătorit de alte state, știm unde au clacat alte state, care sunt cele mai importante capitole pe care au călcat strâmb și a fost cel mai greu de implementat pentru alte state. Și asta, din păcate, și pentru noi este domeniul justiției, capitolul care ține de lupta cu corupția și reforma justiției, el se deschide primul, el se închide ultimul, e cel mai greu de implementat.
Vocea Basarabiei: Calul d-tale de bătaie…
Mariana Rață: Da! Adică o să am mult de lucru, iar presa tot are multe de făcut.
Vocea Basarabiei: Petru, d-ta cum crezi, mai pregătite ca altă dată sunt autoritățile, zic, ca alte guvernări și dacă este dovada pregătirii, a curajului, cum sugera Mariana, dacă este cumva dovada curajului anunțarea sau solicitarea unui referendum în subiectul aderării la Uniunea Europeană?
Petru Macovei: Dacă comparăm actualele autorități cu guvernele precedente, în primul rând este celebra voință politică, care ne-a lipsit nouă mereu. Și aici este un plus mare. În același timp, după cum a spus Mariana, autoritățile nu doar s-au băgat în aceste negocieri, dar ne-au și băgat, pentru că noi împreună trebuie să facem față și aici este foarte important ca nu doar guvernul, parlamentul sau autoritățile publice să fie parte, sigur, parte la masa negocierilor, dar în sensul promovării anumitor reforme și aici ajungem la ceea ce ați spus despre rolul presei. Aici este vorba de standarde, într-adevăr, și la capitolul standarde noi stăm nu foarte bine, avem situații când standardele jurnalistice sunt sub orice standarde, ca să zic așa, și este important ca atât comunitatea jurnalistică, cât și societatea moldovenească, în general, să pună suficientă presiune inclusiv pe comunitatea jurnalistică și să ceară calitate.
Vocea Basarabiei: Haideți să ne oprim aici un pic. Uitați-vă, eu îndrăznesc să compar cu situația procurorilor sau a judecătorilor, care au fost somați, rugați să asaneze mediul propriu, nu s-a întâmplat, lor li-i bine așa cum este. Nu este cumva și presa în aceeași situație în care exemplele acestea la care vă referiți, falsurile, anti-jurnalismul, de fapt, îl practică colegii noștri de breaslă și noi, jurnaliștii deontologi, cum ne poreclesc adversarii noștri, nu suntem în stare să facem un mediu sănătos în mass-media?
Petru Macovei: Dacă tot rămânem la capitolul standarde, este și un standard al libertății de exprimare. Libertatea de exprimare trebuie să fie garantată, inclusiv autoritățile vor trebui să facă dovada nu doar în fața Bruxelles-ului, dar și în fața noastră, a societății, că respectă standardele, de exemplu, de acces la informația de interes public. Și aici încă avem destul de multe probleme. La fel trebuie sigur să respectăm standardele de libertate de exprimare…
Vocea Basarabiei: Petru, dar acestea sunt lucruri generale. Și am să vă aduc un exemplu. Eu l-am exclus din prieteni pe un caricaturist stabilit în Germania de foarte mulți ani. A fost ultima picătură când acest om, stând în Germania bine-mersi de mulți ani, publică o caricatură cu președinta Maia Sandu, care joacă degetare cu trei păhăruțe vopsite în tricolor. Omul are dreptul, da, ca și Charlie Hebdo, dar eu personal am dreptul să nu mă abonez la informațiile lui și eu l-am sancționat tocmai pentru lucruri deplasate, cel puțin stranii, și foarte multă presă face genul acesta de aserțiuni, afirmații, jurnalism și la un moment dat, cum zic analiștii, în creierul oamenilor se bagă televizorul și, gata, n-ai cu cine comunica.
Petru Macovei: Este adevărat, dvs. personal ca și cetățean puteți să blocați pe oricine, ca și jurnalist aveți obligația să oferiți inclusiv dreptul acelui caricaturist să-și expună punctul de vedere și o să vă dau un alt exemplu…
Vocea Basarabiei: Cu replica televizată, nu?
Petru Macovei: Exact, super! Asta și înseamnă standardul jurnalistic. Și o să vă dau încă un exemplu, chiar foarte proaspăt, acest ultim deepfake cu ca și când președinta Maia Sandu…
Vocea Basarabiei: …în care recunoaște că o să fie situația nasoală.
Petru Macovei: …dar este un fel de parodie, făcută cu ajutorul inteligenței artificiale, care distorsionează realitatea în general, dar este un drept al celor care sunt împotriva actualei guvernări să facă astfel de lucruri, pentru că haideți să ne închipuim prin ricoșeu, ca să zic așa, nu același lucru face „Ora de ras” prin diverse?… Bine, este alt gen, dar în general este dreptul la libertatea de exprimare și aici e marea problemă, noi trebuie să explicăm oamenilor…
Vocea Basarabiei: Ce om tolerant avem noi în față, dlor…
Mariana Rață: Pentru că este deja în centrul acesta…
Vocea Basarabiei: Așa, așa…
Petru Macovei: Trebuie să le explicăm oamenilor…
Mariana Rață: Aici nu sunt întru totul de acord. E adevărat, libertatea de exprimare este un drept și o libertate care trebuie protejată, chiar și acolo unde nu-ți place. Iată de ce eu am fost împotriva suspendării licenței acestor posturi de televiziune care fac propagandă, nu pentru că mi-s dragi, dimpotrivă tare îmi doresc să nu mai existe propagandă, dar o libertate de exprimare trebuie respectată, chiar și acolo unde nu-ți place ce spune. Dar nu putem pune semnul egalității între tot ce înseamnă critică…
Petru Macovei: …defăimare sau distorsionare…
Mariana Rață: …și spune că este vorba despre libertatea de exprimare, pentru că există și alte drepturi care trebuie să ne apere pe noi, consumatorii. Nu poți să minți, asta nu se permite și nu poate fi acoperită cu dreptul la libera exprimare, nu poți să defăimezi, asta iarăși nu poate fi acoperită cu dreptul la exprimare.
Vocea Basarabiei: Asta-i penal.
Mariana Rață: Exact. Din păcate, soluția nu este atât de simplă, că nu-mi place și l-am blocat. Din fericire, statul, un stat de drept, iar Republica Moldova este stat de drept și ea vrea să devină un stat de drept puternic, are instituții care să ne apere de astfel de produse alterate, produse mediatice necalitative. Este Consiliul Audiovizualului, care trebuie să intervină, sunt instituțiile de drept, poliția, procuratura, acolo unde nu-și face treaba poliția, Centrul Național Anticorupție, sunt instituții care trebuie să intervină inclusiv în domeniul media și să facă curățenie acolo unde nu se respectă legea. Dacă este vorba despre defăimare și falsuri în media, este Consiliul Audiovizualului, unde este audiovizual, în online, din păcate, avem încă…
Vocea Basarabiei: Și aici, întrebarea mea – are la dispoziție instrumente suficiente colega noastră, Liliana Vițu, și membrii consiliului și suficient de europene pentru ca să accelereze asanarea?
Mariana Rață: Eu cred că da. Ceea ce regret eu este că Consiliul Audiovizualului și Liliana Vițu, din păcate, nu au altceva, nu au suficientă încredere din partea celor care i-au numit în funcție și răbdare. Or, atunci când Consiliul Audiovizualului se apucă să facă curățenie într-un domeniu, trebuie lăsat să facă, nu trebuie să intervină Comisia pentru Situații Excepționale cu măsuri alternative, măsuri despre care inclusiv partenerii de dezvoltare spun cu jumătate de voce că sunt ușor abuzive. Lăsați consiliul să-și facă munca, consiliul a aplicat multe amenzi în ultima perioadă de timp, aceste sancțiuni se aplică gradual, nu poți să închizi imediat un post de televiziune, dar îi dai o amendă, îi dai o a doua amendă mai mare, a treia sancțiune este și mai mare și după asta urmează suspendarea licenței. Din păcate, Consiliul Audiovizualului niciodată n-a fost lăsat să-și facă munca până la capăt, bine, nu chiar niciodată, în ultimul timp s-a întâmplat…
Vocea Basarabiei: Dar premierul Recean zice: „Dar eu nu am atâta timp la dispoziție, ca să urmăresc în evoluție”.
Mariana Rață: Bine, dar nu faci asta în statul de drept. Și ce înseamnă „nu am atâta timp”? Războiul s-a început acum aproape 2 ani, deci, ori interveneai atunci, ori, dacă ai zis că ești stat de drept, respecți libertatea de exprimare, atunci mai ai un pic de răbdare.
Petru Macovei: Marea noastră problemă este că se lucrează într-un fel de regim de pompieri, se intervine în al 12-lea ceas, când, într-adevăr, eu sunt perfect de acord că nu există suficient timp acum să-i oferi Consiliului Audiovizualului să treacă toate aceste etape graduale, în plus, ei pot să conteste în instanța de judecată și asta cu siguranță va dura ani și ani.
Mariana Rață: Atunci schimbi legea, ca să nu poată în judecată să-ți suspende decizia.
Petru Macovei: De asta și zic, trebuie să fie consolidat cadrul legislativ pentru a oferi aceluiași Consiliu al Audiovizualului ca unică entitate, autoritate de reglementare să poată lua aceste decizii într-un regim cât mai restrâns.
Vocea Basarabiei: Eu vreau să accentuez, poate să dramatizez situația în mod deliberat, nu este cumva o cale donquijoteană și gratuită, sisifică să asanezi mediul presei prin deontologie și Cod deontologic, și standarde?
Mariana Rață: Dar care-i alternativa?
Vocea Basarabiei: Alternativa nu știu care este, pentru că noi am contat pe telespectator, pe telecomandă și nu funcționează, s-a văzut în Rusia ce face televizorul; noi am contat pe organizațiile sindicaliste, breasla autoorganizată – nu, există o prăpastie vădită, e destul să vedem cine comentează, bunăoară, interdicția sau închiderea. Și mă întreb: iată, situația asta o va rezolva negocierea sau șederea în Uniunea Europeană, cum o va rezolva sau asta trebuie să se întâmple până a ajunge în Uniunea Europeană, să se lichideze tocmai această situație sau să se amelioreze această situație dramatică, repet, ca și în mediul procurorilor sau al judecătorilor?
Petru Macovei: Eu nu aș fi sută la sută de acord cu dvs., că la noi se încearcă doar pe cale deontologică, tocmai am spus că se încearcă și prin măsuri restrictive și punitive, ca să zic așa, prin decizii ale Comisiei pentru Situații Excepționale, acum nu mai avem stare de urgență, deci nu vor mai exista astfel de decizii. Din punctul meu de vedere, soluția tocmai că este un gen de melanj mixt dintre măsuri pe partea de deontologie și de educație a consumului critic de media, pe de o parte, dar și pe anumite măsuri legislative prin intermediul cărora ar putea fi, de exemplu, sancționate persoanele publice care deliberat transmit mesaje false, cum ar fi Marina Tauber și cele 3.000 de sicrie sau 10.000 de uniforme ale Armatei Naționale și Poliției, care au fost transmise înaintea sărbătorilor de Paști în România. Deci a fost un mesaj deliberat de dezinformare și instaurare a panicii în rândul populației înainte de sărbători și deputata Tauber nu a suportat niciun fel de consecințe, pentru că are imunitate. Am și cerut și consider că asta este o soluție ca persoanele publice, repet, care deliberat transmit mesaje de dezinformare să suporte consecințele. Asta e.
Mariana Rață: Dar problema nu este doar în Tauber, care are imunitate…
Petru Macovei: Ea este deputată…
Mariana Rață: Lucrurile sunt mai grave, ne amintim că s-a început războiul. De câte ori autoritățile ne-au zis că urmează sau au pornit procese penale împotriva lui Iurie Roșca, acelui partid „Patrioții Moldovei”, ce s-a întâmplat cu toate cazurile acestea de incitare la ură, incitare la agresiune? Cu aceste dosare nu s-a întâmplat nimic. Problema este în căpșorul nostru, în mentalitatea noastră. Pentru instituțiile de drept, genul acesta de crime, de infracțiuni nu există. Nu există pur și simplu, așa cum până nu demult nu exista violență împotriva copiilor în familie, copilul trebuie să ia o palmă la fund…
Petru Macovei: Sau discursurile de ură…
Mariana Rață: Exact. Ele nu există, ele nu aplică sancțiuni, pentru că cei care ar trebui să le aplice nu consideră aceste lucruri ca fiind o infracțiune.
Vocea Basarabiei: Adică, judecătorii și procurorii ne spun exact ca Petru Macovei că „asta-i libertate de expresie”, minciuna debitată de deputata Tauber?
Mariana Rață: E adevărat că linia este foarte subțire…
Petru Macovei: Atâta vreme cât legea nu spune altfel, tocmai de asta zic: cadrul legislativ ar trebui consolidat cu sancțiuni dure pentru persoanele publice. Și aici atenționez: nu e vorba de oamenii simpli, care fac anumite declarații. Și ei ar trebui să fie desigur mult mai atenți atunci când fac share la o informație sau alta, dar atunci când persoanele publice fac lucrul acesta, ele ar trebui să suporte sancțiuni, absolut firești.
Vocea Basarabiei: Mă întrebați de soluții, nu-i treaba mea din punctul acesta de vedere să dau și eu soluții, dar îndrăznesc – celebra formulă din filmele cu mafioți: „Urmăriți banii”.
Mariana Rață: Asta este.
Vocea Basarabiei: Nu este o formulă funcțională, când aceștia care spun minciuni în ziare, pe site-uri să vedem de unde le vine banul și cine este beneficiarul acestor publicități enorme care nu ajung la dvs.?
Mariana Rață: De altfel, eu cred că acolo este soluția. Eu chiar cred că soluția în Moldova pentru aproape toate problemele este o justiție funcțională. Or, oameni care spun tâmpenii au existat în toate timpurile, oameni care au mințit, care au aiurit în toate societățile au existat mereu. Ce funcționează în democrație, este filtrul din presă, presa nu dă toate tâmpeniile pe care le aude. Presa este un filtru care, în primul rând, calculează, se gândește dacă asta este important, dacă asta este relevant, dacă acesta este un adevăr. Da, el poate fi critic, el poate fi dur, dar el este un adevăr sau este o minciună și atunci nu mai are de ce să apară în buletinele de știri sau nu știu unde.
Vocea Basarabiei: O dai la rubrica respectivă.
Mariana Rață: La care, „casa de nebuni”?
Vocea Basarabiei: Nu, la fapt divers.
Mariana Rață: Atâta timp cât nu avem acest filtru în presă și el este stricat din diferite motive, pentru că bani murdari, pentru că oligarhi în spate, pentru că e lipsă de deontologie. Cu lipsa de deontologie e cel mai ușor să lupți, pentru asta totuși există niște instituții care pun sancțiuni, cel mai grav este să lupți cu ceea ce avem noi acum, când statul a intervenit, cum ziceam, abuziv din punctul meu de vedere, și a sistat licența unor posturi de televiziune, iar ele peste noapte au sărit pe alt post de televiziune, și asta se va întâmpla la nesfârșit.
Vocea Basarabiei: S-au și multiplicat…
Mariana Rață: Da, exact! Asta se întâmplă atâta timp cât nu le închid robinetele cu bani, atâta timp cât robinetele rămân deschise, ei au să-și cumpere televiziuni și o vor face cu o viteză mult mai mare decât noi, presa independentă, am putea să le ținem piept. Ce trebuie să se întâmple? În primul rând, să fie oprite fluxurile financiare ilegale, prin care sunt finanțate genul acesta de instituții media. În momentul în care se va interveni pe acest aspect, credeți-mă, foarte multe dintre ele vor dispărea de la sine. Un alt lucru foarte important, acestea sunt instrumente existente în Republica Moldova care, pur și simplu, trebuie să înceapă să funcționeze – Consiliul Concurenței, o instituție care, mie îmi pare foarte rău s-o spun, ea nu există în Republica Moldova. Ea este pe hârtie, ea are o clădire un care stă, ea are un buget anual, dar ea nu funcționează. Noi am văzut asta foarte clar pe diferite domenii, pentru noi dureros este domeniul media – presa independentă, Vocea Basarabiei, TV8, Jurnal TV, alte posturi de televiziune, noi ne aflăm într-o concurență incorectă. Un post de televiziune cu 7 angajați… De ce cu 7? Pentru că el retransmite conținut de la Moscova, el nu creează conținut în Republica Moldova, adună peste 40 la sută din bugetul total de publicitate din Republica Moldova. De ce? Pentru că el are cheltuieli minime, își permite să pună prețul la publicitate foarte mic și, evident, are ratingurile cele mai mari, pentru că re-difuzează conținutul de la Moscova calitativ, ca și calitate de creație, nu ca și conținut…
Vocea Basarabiei: Să zicem, lipicios.
Mariana Rață: Deci, are conținutul acesta, oamenii se uită acolo, au rating mare, businessul se duce și cumpără publicitate de la ei. Iar presa independentă are echipe foarte mari, creează conținut autohton, pentru că legea ne obligă pe toți să-l creăm, doar că unii nu respectă legea, nu poți să vinzi publicitatea ieftin, pentru că ai de întreținut echipe de peste sute de oameni și te pomenești cu o felie foarte subțire din această plăcintă care se numește publicitate…
Vocea Basarabiei: …și care și așa s-a micșorat.
Mariana Rață: Și ce s-a întâmplat în ultimii 3 ani de zile? Noi am tot bătut în disperare în ușa Consiliului Concurenței să-l rugăm să intervină și să vadă această concurență neloială de pe piață, pentru ca reprezentanții consiliului să ne spună că nu au instrumente, nu văd probleme, nu știu ce nu mai înțeleg și nu au mai intervenit.
Vocea Basarabiei: Și, eventual, dă o amendă la o benzinărie și…
Mariana Rață: Scuzați, dacă această instituție ar fi funcționat, nu ar fi fost nevoie ca să intervină Comisia pentru Situații Excepționale, vă spun sincer.
Vocea Basarabiei: Acum eu tot pe linia banului aș zice așa, nu-mi aparține ideea asta, și vreau să vă întreb dacă ați fi de acord. OK, există libertatea presei, există onestitatea democratică, dacă tu iei bani de pleașcă cu panerul, fără să faci efort, există legislatorul care spune: „plătești 90 la sută din veniturile pe care le-ai obținut în bugetul de stat, pentru că, dacă comparăm efortul Marianei Rață și efortul celor care retransmit, te lăsăm la aceeași cotă, cum se aplică măsuri protecționiste pentru piață când e vorba de condiții făcute pentru producătorul local sau când vrei să mai reglementezi”. Iarăși e vorba de ban și banul cred că este cel mai eficient sau nu?
Petru Macovei: Bine, a fost și o propunere mai radicală așa, de a interzice plasarea de publicitate la televiziunile care retransmit conținut, care se bazează și au o cotă foarte mare de retransmisiuni și probabil că la această discuție ar trebui să se revină.
Mariana Rață: Asta este în lege. Legea spune că posturile de televiziune, care nu difuzează 8 ore de conținut autohton pe zi, nu ar trebui să aibă acces la piața de publicitate.
Vocea Basarabiei: Numai că producătorul de pastă de dinți vine și spune că el vrea anume la ruși s-o plaseze.
Mariana Rață: Nu e vorba despre asta, e vorba despre faptul că Consiliul Audiovizualului trebuie să aplice această sancțiune supremă, iar ca să ajungă la ea, legiuitorul prin definiție este bine intenționat, el crede că tu nu ești un răufăcător și îți aplică…
Petru Macovei: Și acesta-i principiul tuturor legilor în societățile democratice, nu poți să mergi de la prezumția că cineva își dorește să încalce legea.
Mariana Rață: E adevărat, dar de asta aplici gradual.
Petru Macovei: Iarăși ajungem la necesitatea de a consolida cadrul legislativ…
Vocea Basarabiei: Dar atunci când se începe războiul și când au ajuns ucrainenii cu războiul la ei acasă, n-au mai stat să discute principiul echității.
Petru Macovei: Așa au făcut și cei din Țările Baltice. Până la urmă, ei au găsit posibilități legale de a închide robinetul propagandei ruse și sunt mult mai bine decât Republica Moldova. Apropo, în țara noastră, surprinzător, dar iată decizia de ultima oră a acestui Consiliu pentru investiții, prin care s-a blocat reluarea retransmisiunii celor 6 posturi de televiziune suspendate prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, această instituție, această entitate a existat și acum un an, și acum doi ani. Întrebarea mea este: cu ce se ocupă, de ce nu s-a putut interveni mai devreme pentru asta? Iarăși a trebuit probabil să fie modificate legile ca să-i dea competențe acestei instituții. Sunt perfect de acord cu dvs. că trebuie să urmărim banii, am spus mereu că, dacă țara noastră se ralia la sancțiunile europene și internaționale și bloca activele mediatice ale lui Șor și Plahotniuc, nu mai era nevoie de nicio decizie a Consiliului Audiovizualului sau a Comisiei pentru Situații Excepționale, dacă activele lor mediatice erau să fie blocate prin esența sancțiunilor. La noi nu s-a făcut lucrul acesta nici până astăzi în sensul în care oficial Republica Moldova nu a aderat la sancțiuni din cvasi-motive. Iarăși, situația este complexă, dacă e să vedem câți bani investește același Șor în publicitate pe rețelele sociale, publicitate falsă, înșelătoare, prin intermediul căreia încearcă să transmită anumite mesaje politice și le-a transmis foarte des în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale și în campania pentru alegerile din Găgăuzia, dar o face și în regim curent pentru a-și promova așa-zisele realizări. Vedem că fluxurile de bani nu au fost oprite încă și ar trebui luate măsuri pentru ca asta să se întâmple. (…)