VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Comisia Europeană propune plafonarea veniturilor tuturor companiilor din energie

Comisia Europeană propune plafonarea veniturilor tuturor companiilor din energie, atât a celor care produc electricitate, cât și a celor petroliere și a furnizorilor de gaze. Anunțul, făcut de Ursula von der Leyen în discursul privind Starea Uniunii, include furnizările din Rusia, dar nu se limitează la acestea.

Ursula von der Leyen susține discursul anual despre Starea Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European, unde a fost prezentă și soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska. În deschiderea mesajului, președinta Comisiei Europene a subliniat unitatea UE imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, afirmând că miza este foarte mare nu doar pentru Ucraina, ci pentru toată Europa. 

Referitor la măsurile pentru iarnă, în domeniul energetic, președintele Comisiei Europene a readus în discuție nevoia de a reduce consumul de energie la orele de vârf: „Trebuie să ajutăm IMM-urile, familiile monoparentale, milioane de europeni au nevoie de sprijin. Propunem o plafonare pentru companiile care produc electricitate la prețuri mici, care fac profituri la care nici nu visau până acum. În aceste vremuri tulburi e greșit să faci profituri imense de pe urma unui război și pe spatele cetățenilor. Profiturile trebuie direcționate către cei care au nevoie de ele. Producătorii de hidrocarburi trebuie să contribuie la atenuarea crizei”. Conform oficialului, propunerea prevede strângerea a peste 140 de miliarde de euro, pentru ca statele membre să poată amortiza impactul noilor măsuri.

„Acest mesaj despre Starea UE nu a fost transmis niciodată în vreme de război. Europenii nu s-au ascuns, au avut curajul să facă ceea ce trebuie. Am găsit puterea interioară a Europei. Timpurile care vin nu vor fi ușoare. Vom fi încercați de cei care vor vrea să exploateze orice diviziune dintre noi. E un război în economie, în energie, este un război cu mize pentru viitorul nostru”, a afirmat Von der Leyen.

Statele baltice au redus dependența de gazul rusesc, iar această reducere trebuie să aibă loc în toată Europa, a mai subliniat oficialul european, reiterând că “solidaritatea Europei cu Ucraina va rămâne nezdruncinată”, în contextul în care “vedem că sectorul economic al Rusiei este în pragul morții, iar Armata Rusă ia cipuri de la mașini de spălat și frigidere pentru că nu mai au semiconductori”.

Ursula von der Leyen a precizat că UE a oferit până acum Ucrainei susținere financiară în valoare de 90 de miliarde de euro: „Vom susține reabilitarea școlilor din Ucraina. Vom oferi 100 de milioane de euro, pentru că viitorul copiilor începe în școli”.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.