VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO| Comentator politic: Ceban vrea să împingă PAS-ul spre dreapta și el să ia locul centrului. O strategie à la Diacov

Eu zic astăzi să vorbim despre relația puterii cu opoziția sau, invers, opoziția care se vrea băgată în seamă de putere. Și pentru asta am luat chiar aici, dintr-un copac care crește în preajmă, aceste două obiecte. Recuzita de astăzi sunt castanele. Castanele au ghimpi când vrei să le mângâi, dar sunt foarte inofensive, foarte frumoase în interior; castanele, de regulă cele prăjite, că noi nu prea avem comestibile, se iau cu mâinile altora; castanele sunt și atributul estetic, vizual al Kievului. De altfel, înfloresc castanii, am văzut pe câteva străzi că în toamna asta nebună au înnebunit castanii. Și am invitat astăzi doi oameni care sunt foarte atenți la ceea ce se întâmplă pe piața vanităților, pe piața politică: Nicolae Negru – comentator politic, și Vitalie Călugăreanu – editorialist. Bine ne-am revăzut în formula asta la Vocea Basarabiei, pentru că noi suntem interlocutori vechi la cealaltă instituție, unde ne întâlneam. Acum iarăși punem punctele pe „i” în cadrul emisiunii noastre.

Vitalie Călugăreanu: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Întrebarea sună în felul următor: cei care sunt acum în opoziție, cu ghimpi, așa, îi vedem repetând la unison că, dacă ei ar fi fost la putere, nu era să fie nici prețul atât de înalt la gaze, nu erau să fie crizele astea, erau să fie relații ideale cu Rusia ș.a.m.d. Nu-i neapărat să-i credem pe cuvânt, dar asta ne dă prilejul să ne gândim la eventualitatea în care ei vor veni la putere – că asta vor – și vor face mai bine decât ceea ce fac guvernanții. Și de asta ar fi cazul să ne uităm la spectrograma opoziției – cine astăzi sunt în opoziție, cum se coagulează între ei. Iată am văzut mesajul cel mai proaspăt al dlui Diacov, veșnicul purtător de flamuri al centru-stângiștilor, vedem foștii parteneri ai PAS-ului cât de supărați sunt și vedem protestatarii din fața parlamentului cum storc din Maia Sandu mustul și, vezi Doamne, că așa o să procedeze și promit până la Crăciun să stea acolo. E interesant, în general, spectacolul acesta. Sigur că puterea își vede de treabă, caravana merge, că are de rezolvat subiecte importante, dar n-are încotro, trebuie să tragă cu ochiul și cu urechea la opoziție și la dvs. Nicolae, de exemplu, o ochire generală: ce e opoziția de astăzi?

Nicolae Negru: Mie îmi amintește situația din 2001 sau după 2001, când au venit comuniștii la putere. Comuniștii au avut și ei două treimi din mandatele parlamentului și atunci, de asemenea, s-a produs așa o dezorientare, un șoc au avut toți politicienii care au luptat cu îndârjire să ajungă și ei în parlament, numai că lucrurile atunci s-au produs de cealaltă parte – opoziția de dreapta sau opoziția proeuropeană era atunci foarte activă, se coagula, făcea diferite încercări să demonstreze că ea există, iar de cealaltă parte exista acest monopol al Partidului Comuniștilor și câmpul era, poți să zici așa, dacă nu gol, unde și unde câte un politician de stânga încerca și el să spună ceva, dar desigur că nu reușea, mai cu seamă că Voronin era atât de democrat și atât de hotărât să implementeze legile democrației, că nimeni de pe partea stângă nu putea să spună niciun cuvânt. Dacă ne amintim, atunci și cei din autonomia găgăuză au amuțit, ceea ce nu se întâmplă acum, și cei de la Tiraspol; la Tiraspol nu i-a mers lui Voronin așa cum se cuvine.

Vocea Basarabiei: A dat în bară literalmente.

Nicolae Negru: A dat în bară, exact, literalmente a dat în bară, s-a întors, să zicem așa, spre lauda lui, el a înțeles ce se întâmplă și nu a încercat să meargă mai departe.

Vocea Basarabiei: Ca să explicăm celor care nu țin minte: a vrut să meargă în Transnistria, și-a luat alaiul, cameramani și s-a oprit la barajul din fața Transnistriei și în fața camerelor de luat vederi de la televiziuni a spus: „Iată, vedeți, acest regim nu mă lasă să merg la mormântul mamei”. Și a scos minimum de dividende politice din asta.

Nicolae Negru: Și o situație care diferă e că e război în Ucraina și e Rusia. Rusia se uită cu alți ochi la actuala guvernare – care are și ea aproape două treimi de voturi, câteva voturi nu-i ajung – decât se uita la Voronin, la Voronin care promisese în campania electorală că face din Republica Moldova Cuba Europei, că se aliniază la Uniunea Belarus-Rusia, a promis el și privitor la limba rusă…

Vocea Basarabiei: După aia, ușor a cotit-o, când a zis că „să studiem posibilitatea aderării la Uniunea…”.

Nicolae Negru: Păi, asta e! Atunci el a zis că „n-ați fost atenți ce spuneam eu în campania electorală, eu n-am spus că oficializăm limba rusă, dar studiem problema”.

Vocea Basarabiei: Da, asta dacă după Cuba în centrul Europei a fost nevoit să zică: „Haideți spre Europa”, sigur că trebuia să justifice manevrele.

Nicolae Negru: Și acum eu văd Moscova, desigur e foarte iritată, mai cu seamă de declarațiile pe care le face Maia Sandu, s-a aliniat cu Europa, sprijină Ucraina în rezistența ei împotriva agresiunii ruse și desigur că Rusia încearcă pe canalele ei, să le spunem așa, hibride să destabilizeze situația. Și atunci când eu văd atâta energie, atâta efort din partea unor partide de stânga, prorusești și cvasi-prorusești parcă văd undeva și urechile sau pe fundal, sau chiar în spate, urechile lui Kozak, urechile lui Putin, urechile FSB-ului.

Vocea Basarabiei: Ce indulgent sunteți în exprimare! Eu aș zice, chiar codița. Ca să rezumăm, deci, dvs. spuneți că spre deosebire de 2001, când era un adversar pe stânga foarte clar, dreapta era mai catalizată?

Nicolae Negru: Da, așa era! Acum stânga e așa cum era atunci dreapta, dar stânga acum are și acest sprijin, și acest impuls, și poate acolo vreun genunchi ceva care vine de la Moscova și zice: „Băieți, luptați, clătinați, zdruncinați, răsturnați, fiindcă ne încurcă foarte mult!”. O Republică Moldova aliniată cu Rusia i-ar prinde foarte mult lui Putin acum, cu Rusia, cu Belarus. Eu cred că tot zbuciumul vine tocmai de aici, fiindcă și Partidul Socialiștilor, și Partidul Comuniștilor, nici nu mai vorbim de Partidul Comuniștilor, dar Partidul Socialiștilor e în dezorganizare, să zicem așa, e în confuzie, e dezorientat după înfrângerea în campania prezidențială, o înfrângere foarte evidentă și mai cu seamă după înfrângerea în campania parlamentară, în cadrul campaniei parlamentare anticipate, cu atât mai mult că ei au văzut că în acea campanie au făcut greșeli enorme. Ei au dat vrabia din mână pe cioara din par; ei, de fapt, puteau să mențină puterea, puteau să oprească…

Vocea Basarabiei: Sper că nu faceți aluzie la numele de familie al lui Voronin? Vă rog…

Nicolae Negru: Nu, nu! Proverbele nu le poți schimba. Ei puteau să împiedice declanșarea alegerilor anticipate, pentru asta era suficient să voteze guvernul pe care îl propunea atunci PAS.

Vocea Basarabiei: Da, și colac peste pupăză acum cu un fost președinte care ține primele pagini cu cercetarea lui penală și toți numără banii lui și ce ar găsi sub saltea, sigur că asta pentru un partid politic este…

Nicolae Negru: Și nu mai vorbim de-acum de Partidul „Șor”, deși se investește foarte mult, se finanțează foarte mult, deși Șor este foarte energic și uneori întrece chiar și măsura, totuși el este viciat, el este…

Vocea Basarabiei: E în cămașă vărgată.

Nicolae Negru: Da, e în cămașă vărgată, ea se vede, undeva după chipul lui se vede undeva după gratii și de aceea se rușinează și socialiștii să se alieze la aceste proteste, și comuniștii o fac, așa, nu prea, decât cei care de-acum sunt înregimentați, sunt plătiți de Șor, desigur.

Vocea Basarabiei: Ceea ce ați descris dvs. îmi amintește de tabloul „Cazacii îi scriu scrisoare sultanului”, cam așa ar fi. Dvs. cum ați descrie panorama asta opozițională?

Vitalie Călugăreanu: În primul rând, haideți să vedem dacă noi avem opoziție și ce fel de opoziție avem.

Vocea Basarabiei: Asta v-am rugat…

Vitalie Călugăreanu: Ce numim noi, de fapt, opoziție în momentul acesta în Republica Moldova? Din punctul meu de vedere și din ceea ce se vede foarte clar este, pe de o parte, o opoziție, hai să o numim opoziție, că este în parlament, opoziție parlamentară formată din socialiști, comuniști, care este o opoziție amorfă, practic nu mai contează în momentul acesta, pentru că vedem că orice efort politic ar face la nivel parlamentar, el se soldează cu zero și lucrurile nu le merg atât de bine nici propagandistic, nici la modul practic. Și avem ceea ce vedem noi în stradă în momentul acesta – o gașcă de penali care încearcă să facă tot posibilul pentru a se menține pe linia de plutire și pentru a șifona cât mai mult imaginea partidului care este astăzi la guvernare din dorința de a rămâne în libertate, ca să fie foarte clar de ce fac ei asta.

Vocea Basarabiei: Vă referiți la lideri, dar acolo în corturi sunt și cineva necăjiți, chiar dacă…

Vitalie Călugăreanu: Nu, nu, eu mă refer la oamenii care sunt în spatele acestui așa-zis protest.

Vocea Basarabiei: Deci, păpușarii?

Vitalie Călugăreanu: Și ei nu sunt numai unul, ca să înțelegeți, sunt, cum i-a numit Maia Sandu, „frăția penalilor”, care s-au coagulat, și-au unit efortul financiar pentru a menține acest așa-zis protest halucinant.

Vocea Basarabiei: Maia Sandu își permite să spună doar atât, dar dvs. cred că ați putea să vă permiteți luxul să spuneți mai în detalii. Nu doar în Israel se află păpușarii?

Vitalie Călugăreanu: Nu! Păi de asta ziceam că păpușari sunt în mai multe regiuni ale Europei în momentul acesta.

Vocea Basarabiei: Suspectați că și Plahotniuc participă la această acțiune?

Vitalie Călugăreanu: Eu nu știu dacă participă el nemijlocit, dar banii lui cu siguranță…

Vocea Basarabiei: Lucrează.

Vitalie Călugăreanu: Putem să suspectăm că ei sunt în acest circuit, pentru că, dacă ne uităm la felul cum se acționează, este clar: pe măsură ce ancheta la nivel internațional înaintează, justiția internațională vine peste ei, ei o să-și amplifice acest efort de a finanța tot felul de scheme și tot felul de revolte în Republica Moldova, în tandem cu interesele rusești.

Vocea Basarabiei: OK, asta este o categorie, dar există și o categorie de bine intenționați, care spun că „noi suntem meseriași, știm cum”. Iată, DA, de exemplu, sau alții, care propun o alternativă și spun că la viitoarele alegeri… Adică, opoziția fiind nu doar pentru masaj tactil, dar totuși, iată vedem în Italia o opoziție care la o proximă alegere, scrutin vine la putere.

Vitalie Călugăreanu: Dacă-i dăm pe aceștia la o parte, pe cine ar fi să vedem? Eu nu văd pe nimeni, îl văd pe Ivan Ceban, care încearcă niște combinații, dar care…

Vocea Basarabiei: Care e socialist sau nu?

Vitalie Călugăreanu: Dar nu știu. Vedeți că omul vrea și cu Europa, vrea să-și facă și partid proeuropean, cred că el încă singur nu știe exact ce vrea.

Vocea Basarabiei: Da, dar multă lume îi lipește eticheta că ar fi portavoce a Kremlinului.

Vitalie Călugăreanu: Nu știu, cred că în perioada imediat următoare asta o să se vadă, putem suspecta faptul că ar fi un fel de miză a Kremlinului pentru Moldova pentru următoarele scrutine, nu știm. În momentul acesta…

Vocea Basarabiei: Apropo, fac o paranteză, niște oameni îmi spuneau, „tare nu-mi place Ceban, dar tare îmi place ceea ce face”. Oare asta e de fapt?…

Vitalie Călugăreanu: Dar ce face?

Vocea Basarabiei: Pune plitkă

Vitalie Călugăreanu: Da, bun, eu cred că pe Ivan Ceban o să-l vedem în perioada următoare, o să-l vedem că-și lansează partid, să-l vedem pe ce linie pe eșichierul politic se duce, ceea ce vedem însă este că la nivel de discurs public și acțiuni publice pe care le întreprinde se poziționează alături de gașca asta care finanțează tot felul de acțiuni, inclusiv prin poziția pe care a adoptat-o legată de acele autorizații necesare pentru acest protest. De asta, eu o opoziție pe bune, sănătoasă, în momentul acesta nu văd, și asta nu mă bucură.

Vocea Basarabiei: Mai ales în sens că una care să vină la putere și să o vedem de pe acum ce propune, ce alternative are, nu?

Vitalie Călugăreanu: Una care să continue ceea ce s-a început, pentru că noi nu putem să stăm patru ani cu fundul într-o luntre, alți patru ani în altă parte. Noi am ales un curs, noi vrem să mergem pe acest curs în continuare și avem nevoie, da, dacă aceștia se compromit și vedem că tarifele și toate lucrurile astea sociale riscă să-i compromită, și aceste proteste care sunt împinse din urmă de penali s-ar putea să le joace festa din punct de vedere electoral. E nevoie de o forță politică alternativă care să apară sau dacă este – să se evidențieze și să preia acest curs, acest mesaj, ca să-l ducă mai departe.

Vocea Basarabiei: Spuneți că nu e… Nicolae, sunt unii care totuși își pun căciulă proeuropeană, se declară europeni, inclusiv, iată, și Vitalie zice. Ivan Ceban zice că e european și limba e română.

Nicolae Negru: Da, e adevărat! Eu am impresia că el vrea să ia, să împingă PAS-ul spre dreapta mai mult și el să ia locul centrului, să se alimenteze și din partea stângă, și din partea dreaptă. Adică o strategie à la Diacov, să zicem așa, când vrei să fii o balama, adică nu este clar, că dacă trebuie, păi eu pot să înclin și încolo, dacă trebuie sau, mai bine zis, dacă se schimbă puțin conjunctura, mă înclin și în partea cealaltă.

Vocea Basarabiei: Ați spus à la Diacov, eu mai curând aș spune à la Marian Lupu, el era…

Nicolae Negru: Bine, dar erau împreună, e aceeași…

Vocea Basarabiei: Cineva i-a scris pe Facebook lui Diacov: „Nu-i cumva o nouă Rândunică?”, făcând aluzie la trecutul dânsului.

Nicolae Negru: Dar care e problema, de fapt? Eu mă uit că, cel puțin așa arată sondajele, că niciun partid de dreapta nu atrage voturile care pleacă de la PAS. Să zicem, cei care s-au dezamăgit sau au așteptat ceva să se întâmple imediat cum vine PAS la putere preferă să nu voteze în general, decât să aleagă un partid care, iată, este și care…

Vitalie Călugăreanu: Pentru că nu au din ce alege.

Nicolae Negru: Probabil, ei zic că nu au din ce alege și lucrul acesta trebuie să le dea de gândit liderilor acestor partide.

Vocea Basarabiei: În legătură cu asta, o ipoteză care confirmă, de fapt, nedumerirea celor care nu au din cine alege și aici e și întrebarea, uitați-vă, opoziția, în special cei care fac gălăgie în fața parlamentului au ales-o drept țintă pe Maia Sandu. De parcă am fi republica prezidențială de pe vremea lui Voronin, toate i se pun în cârcă ei, și Maia Sandu până la urmă e în câștig de imagine, pentru că ea la un moment dat, când are s-o aglomereze toată movila asta de reproșuri, o să spună: „Fraților, uitați-vă împuternicirile mele”, cum spunea odată Dodon: „Eu n-am împuterniciri suficiente”. Asta e aleasă o strategie sau o tactică deliberată să bați în președinte, ca să ce? Ca, de fapt, să securizezi?…

Nicolae Negru: Da, e o tactică deliberată și nu poți să spui că nu există o logică în această tactică.

Vocea Basarabiei: Dar e eficientă?

Nicolae Negru: O să vedem mai pe urmă. O anumită eficiență este, fiindcă scade și popularitatea Maiei Sandu, și proporțional scade și partidul…

Vocea Basarabiei: …implicit partidul.

Nicolae Negru: Fiindcă la noi e ca pe vremea lui Maiakovski, spunem Lenin și înțelegem partidul sau subînțelegem partidul, sau ne referim la partid, spunem partid și ne referim la Lenin. Din păcate, partidele noastre, ieșind din mantaua PCUS, se aseamănă în multe privințe. Desigur că s-au schimbat, sunt alte vremuri, dar uneori ai această impresie că liderul hotărăște absolut totul, e puțină democrație. Dar partidele care, paradoxal, au democrație internă – că avem și de acestea – nu se bucură de popularitate. Impresia e că cetățenii totuși preferă să voteze un partid comunist, adică ceva asemănător cu Partidul Comunist și sondajele asta arată.

Vocea Basarabiei: Cred că Șor l-a surclasat și pe Voronin. Autoritarismul lui financiar și omniprezența prin televizor cred că, într-adevăr, ilustrează că e din mantaua PCUS-ului.

Nicolae Negru: Exact asta! Și mie mi se pare că liderii partidelor care nu sunt de dreapta, care nu se bucură de popularitate, sondajele arată că intențiile de vot nu merg spre ei, ar trebui să facă un pas în urmă sau într-o parte și să gândească ceva nou, adică să vină să propună cetățenilor, fiindcă PAS, dacă ne uităm, ceilalți lideri, popularitatea lor e undeva jos.

Vocea Basarabiei: Vreau să vă propun un studiu de caz special, poate nu vreți dvs., dar eu insist să întreb: ce s-a întâmplat cu formațiunea DA? Retragerea lui Năstase trebuia să ofere șansa celor tineri, așa cum pe timpuri Iurie Roșca a zis că scoate în față o echipă tânără, dar nu a renăscut Phoenix-ul, acum formațiunea DA, care toată lumea spunea, avea și are minți luminate, dar iată nu oferă alternativa. Dvs., cel puțin, n-ați numit-o atunci când vă întrebam ce e înăuntrul acestei castane. Ce se întâmplă cu DA și ce șanse are să?…

Vitalie Călugăreanu: În Platforma DA, din punctul meu de vedere și din ceea ce văd, lucrurile sau schimbarea nu au fost duse până la capăt. Dinu Plângău nu a preluat de facto conducerea partidului sau dacă a preluat-o este foarte timid și nu ne arată că poate schimba lucrurile…

Vocea Basarabiei: Îi timorat din cauza autorității lui Năstase sau de ce?

Vitalie Călugăreanu: Păi nu știu dacă e vorba de autoritatea lui Năstase, cel puțin vedem foarte clar că Năstase în momentul acesta face un mare deserviciu platformei, iar mințile lucide, cum le-ați numit dvs., din Platforma DA nu reușesc să amortizeze aceste ieșiri ale lui Năstase, care sunt păguboase și care îndepărtează sentimentul că Platforma DA este departe de această gașcă a penalilor și este de partea lumii bune, ca să zic așa. Asta este percepția pe care o au mulți, deși dacă ne uităm la reacțiile de pe rețelele de socializare, inclusiv la unele postări pe care le scriu, iarăși ca să sondez un pic starea de spirit, vedem că acest partid încă are destui susținători. Și din ceea ce comentează activiștii acestui partid e clar că acolo au loc niște frământări. Aceste frământări nu străbat în spațiul public, noi nu știm ce se întâmplă exact acolo. La una din emisiuni, dl Slusari spunea: „Eu m-am lăsat de politică, lăsați-mă, eu merg pe felia mea”. Adică încercăm să dibuim doar niște lucruri care se întâmplă acolo, dar este cert că platforma trebuie să ia o decizie clară în privința lui Năstase, pentru ca acest personaj să nu mai strice lucrurile din punct de vedere politic…

Vocea Basarabiei: Sau să-i dea Cezarului ce e al Cezarului.

Vitalie Călugăreanu: Sau, exact, să-și preia partidul, l-a creat, ceilalți să se dea într-o parte sau să ia o decizie. Iarăși, comportament foarte straniu în Consiliul municipal Chișinău al celor din Platforma DA. Vrem să înțelegem ce s-a întâmplat, ce jocuri fac consilierii respectivi, inclusiv Andrei Năstase în Consiliul municipal. Sunt o groază de lucruri pe care noi nu le înțelegem în momentul acesta și cred că avem dreptul să le cerem mai multă claritate.

Vocea Basarabiei: Vitalie făcea trimitere la peretele de pe Facebook, am și eu năravul acesta, uneori zădărăsc lumea. Și în privința Platformei DA am avut tocmai corespondențe și mesaje private, mai cu seamă despre lipsa acelei expertize prin care excela formațiunea asta. Igor Munteanu, care făcea propuneri excelente pe feliile la care se pricepe, Slusari ș.a.m.d. și oamenii spuneau că în loc să aibă ieșiri de astea emoționale anti-Maia Sandu, mult mai utile și mai vizibile, mai aducătoare de punctaj ar fi tocmai expertizele, să ia la bani mărunți autoritățile sau puterea pentru: concret – reformarea procuraturii, unde întârzie, de ce întârzie, ce face? Sau pe negocierea tarifului la gaz, în locul acesta noi n-avem analize. De la Șor n-ai cum să te aștepți la așa ceva sau de la Todua, care dăunezi făcea paradă de manipulări, dar de la Platforma DA ne-am așteptat la expertiză.

Nicolae Negru: Ne-am așteptat… Paradoxal, cei care făceau expertize sau cei care se evidențiau în acest sens s-au îndepărtat cumva de Platforma DA. De ce? Ar apărea aici un semn de întrebare. Eu cred că Platforma DA pierde din faptul, deși sunt persoane, personalități putem să le spunem, politicieni vizibili, care s-au remarcat în mandatul precedent, dar se observă din partea lui Andrei Năstase o anumită frustrare, resentimente și lucrurile acestea…

Vocea Basarabiei: Sunt înțelese, pentru că a pierdut niște șanse…

Nicolae Negru: Nu, nu sunt înțelese!

Vocea Basarabiei: Eu nu le justific, dar omenește înțeleg de ce e supărat.

Nicolae Negru: Bine, omenește poți acolo undeva, te-ai dus într-o cameră și…

Vocea Basarabiei: …vorbești într-un ungher.

Vitalie Călugăreanu: Andrei Năstase obișnuiește destul de des să spună că el nu este politician, el este om de stat. Un om de stat nu-și afișează frustrările și emoțiile în detrimentul interesului general.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.