VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Ca să fie bună presa trebuie să fie rea

Imaginați-vă că e o romaniță, floarea pe care se ghicește și se spune: „Mă iubește, nu mă iubește…” și astăzi încercăm să aflăm – oare presa iubește guvernarea? Mai ales invers, dacă cumva guvernarea iubește sau nu presa? Pentru că astăzi vom discuta despre pretențiile reciproce pe care le-a formulat a n oară presa față de guvernare și guvernarea s-a arătat nemulțumită de faptul că presa independentă, democratică, vai de mine, luptă cu o guvernare, care se declară și ea în slujba democrației, poporului etc.

La Chișinău s-a convocat Mediaforum-ul, care a sintetizat aceste nemulțumiri sau pretenții, sau probleme existențiale ale presei și a trecut în revistă, de fapt, o rezoluție anterioară, în care s-au formulat niște solicitări față de guvernare. Din cauza asta, aici este unul dintre ctitorii, organizatorii acestui forum, Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, și Mariana Rață, o ziaristă emblematică, cea care ne-a ajutat să înțelegem ce-i cu miliardul furat, cum s-a furat miliardul. Și ea este emblematică în sensul că toate problemele presei – accesul la informație, indisponibilitatea sau disponibilitatea instituțiilor de stat, a magistraților pentru a o ajuta pe Mariana, dar de fapt a ajuta publicul de la TV8 să afle lucruri necesare, ea le suportă pe propria piele, convențional vorbind. Din cauza asta, ei sunt invitații cei mai indicați, tocmai să ne prezinte acest subiect în toată complexitatea lui.

Vocea Basarabiei: Întâi și întâi vreau să încep cu o întrebare provocatoare. TV8-ului i se spune așa: „Voi ați născut-o pe Maia Sandu, suportați consecințele. De ce, mă rog, acum vă arătați nemulțumiți față de guvernare, dacă voi ați crescut-o?”. Cel mai proaspăt refren l-am auzit de la Platon, cunoscutul Veaceslav Platon, care zicea „ca și cum îi meritul vostru” și de aici apare întrebarea etică, deontologică – dacă ai noștri trebuie tolerați sau trebuie mușcați cu mai multă înverșunare decât așa cum ați luptat cu adversarii ideologici?

Mariana Rață: Eu nu pot pretinde că poți fi de acord cu o persoană care are multe probleme de integritate și de multe ori a demonstrat că nu este sincer când vorbește, și minte. Nu cred că Maia Sandu sau guvernarea PAS este produsul TV8, eu m-aș bucura ca TV8 să poată produce schimbări de guvernări, dar…

Vocea Basarabiei: Scuze, Mariana, exact Cătălin Tolontan spunea: „Nu-i adevărat că televiziunile fac președinți și guverne, nici măcar în România asta nu se întâmplă, și mogulii care pretind că fac președinți nu au dreptate în principiu”.

Mariana Rață: Sigur că noi avem cred că o influență și un cuvânt important de spus despre o guvernare, dacă este bună sau rea, ca să-i ajutăm pe oameni să ia decizii atunci când merg în cabina de vot, dar nicidecum nu poți să zici că presa creează guvernări sau trage sfori. Cert este că orice instituție media independentă trebuie să fie în opoziție cu puterea și să o critice, doar că nu isteric, dar în funcție de acțiunile pe care le face această guvernare. Dacă sunt lucruri de lăudat, orice presă trebuie să aibă bunul-simț să laude atunci când se întâmplă lucruri bune sau să vorbească și despre lucrurile bune pe care le face o guvernare; atunci când o guvernare greșește, presa are obligația să vorbească despre aceste greșeli ale guvernării. De un an și ceva în Republica Moldova puterea este deținută de un singur partid, ceea ce este foarte periculos, în general, pentru o democrație.

Riscurile pentru democrație, pentru derapaje sunt foarte mari atunci când și puterea legislativă, și executivă, și președinția – totul este în mâinile unui partid, ceea ce se întâmplă acum. De aceea, noi am înțeles că este important să fim cu ochii pe guvernare și să criticăm.

Este ciudat că spuneți, adică, mă rog, citându-l pe altcineva, că noi am născut o putere, unii spun că cumva suntem percepuți ca și presa care îi este loială acestei puteri și tocmai această putere este foarte supărată pe TV8 și spune că noi suntem critici foarte duri, mulți dintre ei nu vor să vină la emisiunile mele, pentru că ei spun că „la voi e mai strașnic decât la televiziunile lui Plahotniuc, voi sunteți mai critici față de noi”. Asta este normal, asta este sănătos! Dacă vrem să avem o democrație autentică, dacă vrem cu adevărat valori europene trebuie să fim cu ochii pe putere și să criticăm puterea, chiar dacă poate ne e simpatică sau nesimpatică individual, dar derapajele dacă se produc, ele vor avea consecințe asupra noastră a tuturor.

Vocea Basarabiei: Revin imediat în punctul acesta pe care l-ați marcat dvs. cu treaba asta că guvernarea a fost alintată, nu doar asta, dar mai înainte, ca și cum se așteaptă să fie menajată din simplul motiv că guvernează în condiții de criză extraordinară, nemaivăzută. Și atunci întrebarea este – cu ce vă deosebiți dvs. sau noi, presa, de cei care instrumentează nemulțumirile? Iarăși mi s-a părut foarte sugestiv termenul invocat în Mediaforumde Cătălin, care spunea despre tendința de a se coagula un fel de entertainment, distracția pe bază de supărări. Și imediat o să revin la asta, dar mai întâi iarăși pe Petru să-l chinuiesc cu o sinteză. Situația la zi, dacă puteți s-o descrieți sintetic – ce vrea presa de la guvernare, de ce nu este răbdătoare, ce anume exact figurează în rezoluția Mediaforumul-ui, care este un organ reprezentativ, nu-i chiar sindicat, dar în materie de libertate de expresie cred că este un sindicat?

Petru Macovei: Ați spus-o și dvs., a n oară, să spun aceleași probleme, ce vrea presa de la guvernare. Presa vrea după un an, că de fapt presa a fost destul de tolerantă, din punctul meu de vedere, sau partea sănătoasă a presei din Moldova, că aici iarăși sunt nuanțe, deci a fost suficient de răbdătoare să aștepte ca intențiile declarate pe care toată lumea le crede, și am impresia că chiar Mariana la un moment dat a spus la prima dezbatere din cadrul Forumului Media că s-a schimbat intenția, realitățile au rămas în mare aceleași.

Cea mai importantă problemă este accesul la informația de interes public, nu s-a schimbat absolut nimic în sensul în care la solicitările legale ale jurnaliștilor, de fapt, nu există răspunsuri sau, cel mai grav, ele sunt catalogate ca și petiții și asta înseamnă destul de multe probleme, pe de o parte, pe de altă parte…

Vocea Basarabiei: Pardon, vă referiți în special la un raport pe care l-am citit în timpul forumului?

Petru Macovei: Da.

Vocea Basarabiei: Raportul privind transparența instituțiilor publice, făcut de o instituție credibilă, care se numește Freedom House, și care arată foarte clar, pe bază de exemple, guvernarea continuă să se baricadeze în fața presei.

Petru Macovei: Și asta, din punctul meu de vedere, este cea mai mare problemă a actualei guvernări, pentru că pe segmentul luptei cu corupția toată lumea vede că se întâmplă câte ceva, da, reforma justiției trenează și asta cumva nu depinde exclusiv de deciziile administrative, de activitatea guvernului propriu-zisă, însă să ia măsuri pentru ca cererile de acces la informație să fie satisfăcute în baza Legii privind accesul la informație de către funcționarii de toate nivelurile, asta o poate face guvernul și asta trebuie să facă guvernul.

Vocea Basarabiei: Adică nu-i numai „Mă iubește, nu mă iubește”, că uneori așa este percepută presa că, vai de mine, are ceva împotriva mea, exact cum spune Mariana, dar presa vrea să obțină informații de interes public, în special despre cheltuirea banilor publici, și atunci e perfect justificat să fii operativ?

Petru Macovei: Așa este și nu-i vorba de niciun fel de dragoste, fie ea reciprocă sau dintr-o singură parte.

Vocea Basarabiei: Deci, accesul la informație. Altceva – presa tipărită are aceleași probleme ca și 100 de ani în urmă.

Petru Macovei: Presa tipărită va dispărea în Republica Moldova, dacă nu se vor întreprinde astăzi niște măsuri urgente, pentru că scumpirea hârtiei de ziar, acum majorarea tarifelor pentru distribuție vor ucide efectiv ziarele bune din Moldova. Și aici trebuie să facem o distincție, și sunt perfect de acord că statul Republica Moldova, dacă își dorește să aibă presă sănătoasă, de calitate și să stăvilească propaganda, care are loc inclusiv prin publicații gen Komsomolskaia pravda sau Argumentî i faktî, care sunt tribune propagandistice pro-Kremlin și, în cazul Republicii Moldova, ale opoziției proruse din țara noastră, dacă statul vrea să susțină presa de calitate trebuie să întreprindă ceva.

Vocea Basarabiei: Răutăciosul din mine spune: și atunci, cum naiba Komsomolskaia pravda și Argumentî i faktî, pe care le-ați pomenit, există, bine mersi se descurcă, dar cei care sunt buni, Ziarul de Gardă

Petru Macovei: Pentru că există investiții enorme din Federația Rusă pentru presa de propagandă – o explicație și a doua ține de eforturile comune ale guvernării, ONG-urilor și presei de a educa publicul să facă deosebirea dintre o știre de calitate și una de propagandă și să nu mai consume, să nu mai cumpere presă de calitate, să nu gireze în felul acesta sustenabilitatea ei economică.

Vocea Basarabiei: Adică guvernarea, care este un regulator în fond, prin politici publice de fapt trebuie să pună în condiții nu egale, ci echitabile diferite instituții de presă. Și în sensul acesta, Mariana, d-ta spuneai despre publicitate și despre condițiile inechitabile, nu că inegale, dar inechitabile în care existați dvs., o instituție de presă pe care ați fondat-o dvs. singuri și cu cei care retransmit bine mersi și parazitează pe niște programe foarte scumpe, cu audiență enormă și doar scot profituri.

Mariana Rață: Am să spun despre asta, dar mai întâi un pic am să corectez din punctul meu de vedere ceea ce a zis Petru. Petru spunea despre faptul că presei scrise de la Moscova îi reușește, se dezvoltă, are acces la canalele de distribuție, inclusiv în stânga Nistrului, datorită investițiilor mari care se fac de la Moscova și aici n-am să fiu de acord. Paradoxul cel mai mare pe care l-am descoperit noi este că Moscova nu investește în lupta informațională din Republica Moldova, investim tot noi, adică tot agenții economici din Republica Moldova pentru ca această mașinărie de propaganda să funcționeze pe teritoriul Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Scuză, Mariana, dar nu știu cum Moscova reușește nicăieri să nu investească, dar audiența crește.

Petru Macovei: Ba investește suficient de mult ca să ajute televiziunile de propagandă și presa de propagandă în general să supraviețuiască. Da, sunt de acord cu tine, Mariana, avem mari probleme în funcționarea instituțiilor și instituțiile sunt slabe și anume pentru asta noi avem un spațiu informațional găurit, ca să zic așa, dar Moscova…

Mariana Rață: Da, dar banii se duc la ei. Banii de pe piața publicității, inclusiv scrise…

Petru Macovei: Și asta tot este o investiție, nu? Indirectă.

Mariana Rață: Sunt banii de pe piața asta, deci agenți economici din Republica Moldova…

Vocea Basarabiei: Dar eu am impresia că nu direct să cumpere 3 kilograme de hârtie și să le dea direct la Komsomolskaia pravda, în sensul acesta…

Petru Macovei: Dl Botnaru, hârtia de ziar pentru tipografiile din Moldova se procură din Rusia. În general e o problemă enormă cu industria noastră poligrafică, avem fix două tipografii care tipăresc ziare de format normal, cum este Ziarul de Gardă, A3, da? Aceste două tipografii lucrează cu hârtie de producție rusească. În momentul în care Rusia a atacat Ucraina, s-au blocat toate căile de acces, una peste alta, oricum cu hârtie rusească trebuie să tipărim și hârtia este importată pe căi ocolite prin Turcia.

Vocea Basarabiei: Dar Finlanda nu face hârtie?

Petru Macovei: Face, dar pentru asta tipografiile din Moldova ar trebui să se reprofileze, ca să poată lucra cu tot tipul de hârtie, or ale noastre, de pe timpul lui Papură Vodă, lucrează doar cu hârtia combinatului Kondopoga din Federația Rusă și refuză să se reprofileze. Chiar îmi aduc aminte o situație jenantă, când am găsit hârtie de două ori mai ieftină din Polonia, nicio tipografie din Moldova nu a vrut să lucreze cu hârtia asta pe motiv că, vezi Doamne, ea e mai umedă și ei nu se pot reprofila.

Vocea Basarabiei: Eu știu asta de când eram secretar de redacție la ziarul Viața Satului și atunci țin minte, când prima dată, apropo, s-a introdus grafia latină, cineva spunea: „Fraților, haideți să ne gândim la perspectiva în care mașinile astea făcute pentru hârtie rusească s-ar putea să devină inutile”. Din păcate, s-a mers, ca și în cazul liniilor electrice, de azi pe mâine.

Mariana Rață: Din păcate, hârtia europeană s-a dovedit nepotrivită, pentru că a adus-o cineva…

Vocea Basarabiei: Exact.

Mariana Rață: Acuma vorbim despre publicitatea la TV. În cazul televiziunilor, în principiu, lucrurile stau cam așa cum am zis eu, nu știu, poate în presa scrisă există și investiții mai mari, dar ce am înțeles noi și ce am văzut noi pe cifre, nu din senzații, este că 70 la sută din piața de publicitate TV, care este una destul de mică în Republica Moldova, este direcționată spre posturile de televiziune rusești care retransmit pe teritoriul Republicii Moldova. Ca să explic mai simplu, închipuiți-vă o instituție de presă care are 20 de oameni angajați, între care sunt directorul, contabilul, multă lume de management, vreo 2-3 reporteri și-i cam pe aici, iată la această echipă de 20-30 de oameni se duc 70 la sută din cei…, anul acesta îs 7 milioane de euro pe piața publicității, deși ar fi trebuit să fie 13 milioane de euro. TV8, alte posturi de televiziune independente, care respectă cetățeanul Republicii Moldova, respectă legea din Republica Moldova și creează content, noi producem produs autohton cel puțin câte 4 ore originale pe zi, în total 8 ore de produs autohton oferim, avem redacții de peste 100 de oameni, peste 100 de angajați, care sunt întreținuți din bugete care ajung la noi din publicitate foarte-foarte mici.

Deci este absolut imposibil din acești bani care vin de pe piața publicității să întreții o instituție de media independentă, dacă nu se corectează situația de pe piață, dacă nu vom avea, în sfârșit, condiții de concurență loială pe această piață.

Aceste posturi de televiziune rusești încalcă legea, pentru că legea este aceeași pentru toți. Ei tot trebuie să producă acest content original, cel puțin 4 ore pe zi, dacă sunt post de televiziune național, dar ei ignoră. Ce pățesc pentru asta? Uneori sunt amendați cu 25 de mii de lei. Dacă ne imaginăm că un minut de publicitate la unele dintre aceste posturi de televiziune costă 500 de euro, ce înseamnă 25 de mii de lei, o amendă pe care o iei din când în când? Evident că poți să ți-o asumi și de ce să îți angajezi o echipă de 100 de oameni și s-o întreții, dacă poți din când în când să plătești o astfel de amendă?

Vocea Basarabiei: Ca să nu plecăm de aici departe… Exact aici stătea acum două emisiuni președinta CA, care spunea că altceva ea nu poate să facă. Ce ar trebui să se întâmple pentru ca, într-adevăr, aceștia să nu aibă obrăznicia să încalce legea și să sfideze bunul-simț?

Mariana Rață: Soluțiile sunt foarte simple și ele se regăsesc în noile modificări la Codul Audiovizualului care se fac și sper că și Legea cu privire la publicitate să fie mai restricționară față de ei. E simplu – dacă tu nu respecți legea, să nu ai dreptul de a avea acces pe piața publicității, dacă nu respecți cele 4 ore de producere a celor 4 ore de conținut zilnic, să nu ai dreptul să ai acces pe piața publicității. Vrei să retransmiți produs rusesc? OK, retransmite-l, dar nu trebuie să ai posibilitatea să câștigi bani de pe piața publicității.

Vocea Basarabiei: Dar eu, producătorul de castroane, zic: „Dar de ce îmi îngrădiți dreptul ca eu să dau publicitate cui vreau eu?”. O să apară problema aceasta?

Mariana Rață: Da. În cazul acesta, efectiv acest producător de castroane trebuie să-și încurajeze postul îndrăgit de televiziune să respecte legea.

Petru Macovei: Iar producătorul de castroane care spuneți dvs., el alege să dea publicitate la posturile care după măsurătorile de audiență arată cel mai bine. Și noi avem o problemă enormă cu acest măsurător de ani de zile. Actuala guvernare nu a soluționat această problemă și ar trebui soluționată, încercăm iarăși să găsim niște justificări în prevederile contractuale, înțeleg că expiră contractul cu acest măsurător la anul viitor. Sper să existe atunci un concurs deschis la care să poată participa și companii din străinătate, că dl fost președinte al Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a mimat, de fapt, un concurs atunci când a fost selectat actualul măsurător. Și de aici vin problemele cele mai mari.

Mariana Rață: Da, e adevărat. Aici sunt mai multe probleme care se leagă una de alta ca să creeze situația asta de concurență neloială pe piață. Măsurătorul, într-adevăr, este necredibil, în primul rând, noi nu știm ce fel de cifre el livrează.

Petru Macovei: Da,măsoară audiența după o metodologie învechită.

Mariana Rață: Niciodată nu s-a făcut un audit și ei sunt pe piață de peste 20 de ani. 20 de ani și nimeni să nu te verifice ce faci tu, dacă desenezi cifrele sau sunt reale?! Eu cred că, în primul rând, era în interesul acestui măsurător să ceară el însuși să i se facă un audit. Dar mai este o problemă – cine vrea să intre pe această piață? Piața de publicitate este foarte mică și atunci măsurătorii de audiență de pe alte piețe nu se simt interesați de a veni pe piața moldovenească. Eu acum nu vreau să justific Consiliul Audiovizualului, dar pentru că noi toți suntem interesați ca să se schimbe situația cu măsurătorul, să avem mai multă încredere, să existe o alternativă, am încercat să invităm, eventual poate să discutăm cu alți măsurători din România, din Ucraina, din alte părți, să vedem dacă ei ar fi interesați să vină la un concurs în Moldova și nimeni nu este interesat, fără implicarea…

Petru Macovei: Înțeleg, aceasta-i o problemă de finanțare a unei asemenea măsurări.

Mariana Rață: Deci, fără o finanțare din partea donatorilor nu prea văd cum…

Petru Macovei: Și există, exista cel puțin acum ceva vreme, dorința donatorilor de a investi pentru o perioadă în măsurarea audienței pe piața TV din țara noastră pentru a face regulă, pentru că, într-adevăr, este un lanț al slăbiciunilor pe piața audiovizuală din țară noastră, însă începe de la măsurarea incorectă care, până la urmă, duce la o distribuție absolut nejustificată. (…)

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.