VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Boala celiacă: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Boală celiacă este o boală autoimună cronică severă care apare la persoanele predispuse genetic la care consumul de gluten duce la distrugerea mucoasei intestinului subțire. 

Afecțiunea poate să apară la orice vârstă, după ce persoana începe să mănânce alimente care conțin gluten. Este o afecțiune frecventă, se estimează că afectează 1 din 100 de persoane în întreagă lume. 

Când persoanele cu boală celiacă mănâncă gluten, o proteină vegetală care se găsește în anumite cereale cu spic – grâu, secară și orz – sistemul lor imun reacționează anormal și formează autoanticorpi care atacă propria mucoasa a intestinului subțire. 

În timp, sunt distruse vilozitățile intestinale,  care acoperă mucoasa intestinului subțire, și al căror rol este de a absorbi nutrienți din alimente. 

În special, grăsimile, calciul, fierul și folații nu mai pot fi absorbite în cantitate adecvată, o condiție medicală care se numește malabsorbție. 

Boala se poate manifesta diferit de la un pacient la altul, însă simptomele frecvente sunt: diaree cronică, balonare, anemie, astenie marcată și pierderea în greutate. 

La copii, malabsorbtia determină în plus și afectarea creșterii și dezvoltării.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.