Boală celiacă este o boală autoimună cronică severă care apare la persoanele predispuse genetic la care consumul de gluten duce la distrugerea mucoasei intestinului subțire.
Afecțiunea poate să apară la orice vârstă, după ce persoana începe să mănânce alimente care conțin gluten. Este o afecțiune frecventă, se estimează că afectează 1 din 100 de persoane în întreagă lume.
Când persoanele cu boală celiacă mănâncă gluten, o proteină vegetală care se găsește în anumite cereale cu spic – grâu, secară și orz – sistemul lor imun reacționează anormal și formează autoanticorpi care atacă propria mucoasa a intestinului subțire.
În timp, sunt distruse vilozitățile intestinale, care acoperă mucoasa intestinului subțire, și al căror rol este de a absorbi nutrienți din alimente.
În special, grăsimile, calciul, fierul și folații nu mai pot fi absorbite în cantitate adecvată, o condiție medicală care se numește malabsorbție.
Boala se poate manifesta diferit de la un pacient la altul, însă simptomele frecvente sunt: diaree cronică, balonare, anemie, astenie marcată și pierderea în greutate.
La copii, malabsorbtia determină în plus și afectarea creșterii și dezvoltării.