Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză energetică de la obţinerea independenţei, declară vicepremierul Andrei Spînu, într-un interviu acordat Agerpres. Potrivit acestuia, actualul deficit de energie este atât de mare încât autorităţile iau în calcul diverse scenarii, printre care şi deconectarea totală a unor localităţi, în intervalul anumitor ore cu scopul de a reduce din consum.
„Sincer vorbind, noi luăm în calcul toate scenariile, inclusiv deconectări în lanț, aşa ca să păstrăm echilibrul sistemului electro-energetic. Ce facem la moment este că, Comisia de Situaţie Excepţională a luat anumite decizii, aşa cum aţi menţionat, de reducere a iluminatului stradal, a iluminatului decorativ, iluminatului publicitar, pentru a reduce consumul de energie electrică, dar nu excludem faptul că vom fi într-o situaţie în care să deconectăm oraşe sau sate în totalitate de la energia electrică în anumite ore pentru a reduce consumul. (…) Toată lumea ar putea fi afectată, atât operatorii industriali, cât şi cetăţenii, dar, repet, este un scenariu pe care noi nu ni-l dorim şi în acest sens căutăm soluţii, dar este un scenariu pe care noi îl aşteptăm şi ne pregătim pentru el”, a declarat Andrei Spînu.
Andrei Spînu a mai precizat că de două zile Republica Molodva are insuficientă energie electrică contractată comercial şi în prezent „ne bazăm pe acel contract de avarie între Moldelectrica şi Transelectrica, prin care preluăm o parte din energie”. Acesta și-a exprimat regretul că Moldova nu a întreprins paşi mai curajoşi, în trecut, să-şi diversifice partenerii în domeniul energetic.
„În acelaşi timp, noi facem tot posibilul să economisim şi, începând de la instituţiile publice, cetăţeni, agenţi economici, venim cu apelul să economisim atât resursele de gaz, cât şi de energie electrică. În septembrie – vreau doar să vă dau câteva cifre -, consumul de gaz a fost redus cu 37%. În octombrie, în primele 23 de zile, consumul de energie electrică a fost redus cu 16%. Şi facem acest lucru în continuare”, a spus Spînu.
Spînu a mai spus că suplimentar, pe termen scurt, Energocom este capacitată pentru a putea participa la pieţele regionale şi internaţionale de achiziţie a resurselor energetice, gaz şi energie electrică.
„Dacă vorbim de energie electrică, deja s-a înregistrat pe OPCOM sau bursa de energie electrică din România şi cred că în zilele următoare va putea achiziţiona energie electrică din această sursă. Referitor la gaz, am reuşit să creăm un stoc de 83,5 milioane de metri cubi de gaz pentru această iarnă şi vom continua să achiziţionăm mai departe.”
De asemenea, vicepremierul a precizat că autoritățile întreprind măsuri pentru „a rupe” dependenţa de o singură sursă şi sunt în căutarea altor parteneri care să asigure furnizarea resurselor energetice pentru Republica Moldova.
„Suntem în discuţie cu Azerbaidjan, suntem în discuţie cu România, cu Comisia Europeană şi alţi furnizori care ar putea să ne ajute. Iar dacă vorbim de această iarnă, Guvernul a aprobat un plan de pregătire pentru sezonul de încălzire şi avem peste 30 de măsuri pe care le întreprindem. Ieri (24 octombrie n.e.) a avut loc şedinţa Comisiei guvernamentale pentru pregătirea sezonului de încălzire şi facem tot ceea ce este nevoie ca ţara să nu aibă de suferit în această perioadă”, a precizat Spînu.
Oficialul a mai precizat că interconectarea Republicii Moldova cu România nu este una suficientă, dar este suficientă pentru această situaţie și poate fi îmbunătăţită pe viitor astfel ca R. Moldova să devină independentă energetic de Gazprom.
„Guvernul României a făcut un pas important pentru ţara noastră. În primul rând a introdus Republica Moldova în acea ordonanţă de urgenţă care permite achiziţionarea bilaterală la un preţ mai avantajos decât piaţa. Din păcate, încă nu există suficientă capacitate nici în România pentru a acoperi toate nevoile la acel preţ plafonat. Din acest considerent, suntem gata să cumpărăm şi de pe piaţă, dar şi prin acel contract de avarie care oferă acea electricitate la un preţ mult mai ridicat. Suntem în discuţie acum pentru luna noiembrie. Evident că atât la nivel de Minister al Energiei din România, dar şi la nivel de Guvern, preşedinte, se discută să creştem acele capacităţi pentru ţara noastră în baza contractelor bilaterale.
Pe scurt, cred că Moldova are o şansă unică, acum, să devină independentă energetic de Gazprom şi, iarăşi, nu vreau să exagerez, dar cred că România are o şansă unică acum să ne ajute să facem acest pas. Pentru Moldova, un contract pe termen lung atât pe gaz, cât şi capacităţi mai mari de energie electrică ar însemna o salvare, nu pentru mine, dar pentru toate generaţiile viitoare din ţara noastră”, a spus ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.