Federația Rusă a disprețuit și a sfidat mereu legislația Republicii Moldova, cel mai recent exemplu fiind organizarea alegerilor în stânga Nistrului fără acordul explicit al autorităților moldovenești. Drept replică, conducerea țării mereu condamnă și protestează, fără a întreprinde acțiuni concrete. De această dată, l-au expulzat pe un diplomat din cadrul ambasedei ruse la Chișinău. Colonelul Anatolie Caraman, a declarat, în cadrul ediției speciale de la Vocea Basarabiei, că aceste acțiuni nu sunt, nici pe departe, suficiente.
ANATOLIE CARAMAN: Minimum ce trebuia să se întâmple, ambasadorul Federației Ruse trebuia să fie expulzat, alungat. Eu cred că conducerea noastră trebuie să ia, odată și odată, o atitudine serioasă.
Lipsa acțiunilor concrete și dure împotriva politicii ocupanților ar fi motivată de frica unor atacuri militare asupra Republicii Moldova din partea Rusieim, crede Anatolie Caraman.
ANATOLIE CARAMAN: E greu de spus. Eu cred că la acest capitol, guvernarea noastră șovăiește. Undeva are frica ca nu cumva Federația Rusă să răspundă cu artileria rachetară. Eu cred că asta e un motiv foarte serios și atunci când noi nu răspundem de stat suntem foarte curajoși și putem veni cu multe inițiative. Dar când răspunzi de stat și cunoscând ce dușman avem, Rusia a devenit un dușman al întregii lumi, și luptă împotriva întregii lumi, nu poți să nu iei în calcul pericolul și securitatea propriilor tăi cetățeni.
Atitudinea lașă a tuturor guvernărilor anterioare au permis ca tupeul separatiștilor și acțiunilor lor împotriva Republicii Moldova să prindă amploare, în loc să le fie acordat statut special și retrase cetățeniile.
ANATOLIE CARAMAN: Anterior au fost comise greșeli radicale, cu statutul oamenilor care trăiesc în stânga Nistrului. Da, ei într-adevăr, constituțional, sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Dar acești cetățeni, o parte din acești cetățeni s-au ridicat în susținerea intereselor altui stat, ale statului cotropitor, și acest stat se numește Federația Rusă. Vreo 80 de procente din populația Transnistriei dețin acte ale statului Republica Moldova. Ei sunt cetățeni cu drepturi depline ai statului Republica moldova, și totodată, cu actele noastre, luptă radical, dur, împotriva noastră
Procesul de integrare europeană este unul îndelungat, însă în cazul unei situații critice, soluția firească și logică pentru țara noastră ar trebui grăbită.
ANATOLIE CARAMAN: Dacă aș putea convinge cetățenii noștri ca ei să vrea să ne reîntregim cu țara mamă, asta e unica soluție la moment, garantată. Nu există alta. Să ne reîntregim înapoi în România Mare. Imediat vom fi în NATO, și în comunitatea europeană, din punct de vedere economic. Deci vom fi într-o siguranță și într-o securitate garantată absolut.