Cel mai bun cadou de la Univers a fost pasiunea pentru lectură, spune Teodor Zaporojan, tânărul care până la 16 ani a citit peste 400 de cărți. Dedică pe zi minim 15 minute pentru lectură și nu-și poate imagina cum ar arăta o zi din viața lui dacă nu ar citi măcar o pagină dintr-o carte. Teodor Zaporojan spune că el mai întâi a putut citi, apoi a început să vorbească. Cultura cititului spune că era prezentă în casa lui încă de dinainte să se nască, părinții lui au citit și citesc, și lui, până în clasa întâi i-au cumpărat diverse cărți din care i se citeau povești și curiozități.
TEODOR ZAPOROJAN: Chiar înainte să citesc îmi plăcea să răsfoiesc și să explorez. Începând cu niște lecturi mai simple, am avansat treptat, an de an. Din ce în ce mai mult am citit și m-am dezvoltat prin această pasiune.
Conchide că seria „Harry Poter” a citit-o în clasa a treia, mult prea devreme pentru vârsta lui.
TEODOR ZAPOROJAN: În lectură, în timpul cititului totul este legat de meditație și de motivația de a ajunge la final și, chiar dacă tu la începutul cărților poți avea o motivație, pe parcurs, motivația este înlocuită cu pasiunea, adică tu vrei să citești și să ajungi cât mai mult înspre finalul cărților, vrei să dai pagină după pagină și să afli cât mai multe lucruri, să vezi ce se întâmplă mai departe.
Citește mult în limba română, dar când are mai mult timp o face și în engleză, spune tânărul.
TEODOR ZAPOROJAN: Așa cum intriga se dezvoltă pe parcursul cărții, așa și cititorul devine mult mai interesat pe parcursul ce citește.
Citește minim 15 minute pe zi, iar până acum are în palmares 400 de cărți citite.
TEODOR ZAPOROJAN: Citesc în mare parte cărți despre istorie, dar în ultima vreme, au început să-mi placă și subiectele exacte, respectiv, pe lângă istorie, pe lângă romanele istorice, am început să citesc și cărți și manuale străine despre subiecte exacte, adică biologie, chimie, fizică și să schimb puțin subiectele.
Teodor spune că cititul nu doar îmbunătățește vocabularul, dar și: TEODOR ZAPOROJAN: Dezvoltă și modul în care tu vorbești, deoarece te confrunți cu diferite construcții, diferite propoziții, diferite moduri de a vorbi ale diferitor personaje, respectiv tu iei puțin de acolo, puțin de acolo și te dezvolți pe parcurs. Potrivit statisticilor doar 7% dintre basarabeni citesc cu regularitate cărți.