VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ 74 de ani de la cel de-al doilea şi cel mai mare val al deportărilor din Basarabia. Miting de comemorare a victimelor regimului stalinist

Pe data de 6 iulie, începând cu anul 1990, în Republica Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului. Astăzi se împlinesc 74 de ani de la cel de-al doilea şi cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia şi Nordul Bucovinei. În numele ideologiei de partid și din dorința de a-și consolida puterea în zonă, noul regim sovietic reinstaurat în 1944, a purces la realizarea mai multor operațiuni în vederea îndeplinirii acestui scop. Astfel, după foametea din anii 1946 – 1947, este organizat și desfășurat cel mai mare val de deportări staliniste din această regiune.

În contextul comemorării victimelor deportărilor, conducerea de vârf a țării și zeci de oameni participă la Mitingul de comemorare a victimelor regimului stalinist. Oficialii au depus flori la Monumentul deportaților regimului comunist, denumit și „Trenul durerii”.

În semn de doliu, Drapelul de Stat al R. Moldova va fi coborât în bernă.  

Operațiunea de deportare a peste 11 mii de familii a fost realizată în noaptea de cinci spre șase iulie 1949, de la orele două de dimineață și până la ora opt seara a zilei de șapte iulie. Arestările au avut loc în mare parte noaptea.

La acea operațiune au participat 4.496 „lucrători operativi” din cadrul Ministerului Securității de Stat al URSS, 4.705 activiști de partid din Moldova și peste 13.000 de ofițeri și soldați. De asemenea, au fost mobilizate 4.000 de autovehicule, 30 de garnituri de tren cu 1.570 de vagoane pentru vite. 

În acea zi, au fost deportate peste 35 de mii de persoane, dintre care 9.864 bărbați, 14.033 femei și 11.889 copii. 

Cei deportați au fost strămutați în regiuni mai puțin prielnice pentru viață. Ulterior, o mare parte dintre cei care au fost deportați în Siberia s-au reîntors în R. Moldova după 1953, când regimul de la Moscova a permis acest lucru.

Istoricii estimează că numărul total al deportaților basarabeni în cele trei valuri care au avut loc între anii 1941 şi 1951, ar fi între 80 şi 120 de mii.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.