Vocea Basarabiei: Aproape 30 de lei pentru un metru cub, ANRE a aprobat prețul la gazele naturale. Dl Parlicov, chiar dacă era de așteptat această decizie a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, tariful ii sperie pe mulți cetățenii. Iată, cum poate fi explicată această insistența a Moldovagaz de a ridica tariful și această teamă a cetățenilor că nu vor putea achita factura?
Victor Parlicov: În prezent, în luna septembrie, noi achiziționăm gazele la un preț-record pentru Republica Moldova, circa 1.882 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze. Tariful pe care l-a calculat ANRE reiese dintr-un preț mediu anual, care e semnificativ mai mic. Dacă înțeleg eu corect, tariful este calculat reieșind din prețul mediu anual de circa 1.200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, ceea ce e semnificativ peste ceea ce era luat în cazul tarifelor până acum. Oricum, eu privesc acest tarif drept unul provizoriu, pentru că cel mai important element va fi dacă Federația Rusă va continua sau nu va continua livrările de gaze naturale începând cu data de 1 octombrie, întrucât de pe 1 octombrie trebuie să intre în vigoare cealaltă parte a formulei, partea formulei de calculare a prețurilor stipulată în contractul cu Gazprom, care vizează perioada rece a anului, iar în urma schimbării acestor coeficienți, prețul de achiziție a gazelor în trimetrul IV, teoretic, ar trebui să fie sub 1.000 de dolari. Respectiv, nu este exclus, dacă va fi prețul de achiziție semnificativ mai mic și dacă Gazprom-ul va continua livrările, ca tarifele să fie revizuite și să fie reduse, dar pe de altă parte, iarăși nu avem certitudinea ce se va întâmpla mai departe cu cotațiile și cu prețurile la gaze. Însă riscul cel mai mare este că Gazprom-ul va rezilia contractul fie începând cu 1 octombrie, fie în decursul perioadei reci a anului și atunci, chiar dacă conform formulei prețul ar trebui să fie mai bun, nu este exclus ca să fie reziliat contractul și, respectiv, să procurăm gazele acestea la un preț mult mai înalt decât pe piața spot. De aceea e foarte greu de prognozat care va fi tariful și cât de des va trebui revizuit. În acest sens, această majorare de tarife care se preconizează astăzi este ca un fel de trambulină, ca un fel de rezervă pe care și-o creează ANRE în fața incertitudinii cu privire la prețurile care ne așteaptă în perioada rece a anului.
Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că s-ar aduna suficiente argumente ca Gazprom-ul să închidă robinetul pentru Republica Moldova?
Victor Parlicov: Dar ce Gazprom-ul neapărat o să se comporte ca un agent economic? Gazprom-ul nu se comportă ca un agent economic, Gazprom-ul se comportă ca un agent politic, în primul rând. Dacă la Kremlin vor considera că este convenabil din punctul de vedere al influențelor geopolitice sau din punctul de vedere al destabilizării sociale din Republica Moldova să purceadă la rezilierea contractului, ei au s-o facă, mai ales că juridic au acest drept începând cu data de 1 mai. Faptul că n-au făcut-o până acum este pentru că prețurile pe care le-am plătit în perioada caldă a anului nu s-au deosebit prea mult de prețurile de pe piața spot, dar în perioada rece diferența ar fi semnificativă și motivația Gazprom-ului de a specula această diferență sau de a forța nota o să fie foarte mare.
Vocea Basarabiei: Și despre povara financiară care cade pe umerii cetățeanului și că ar putea să crească nemulțumirile, revoltele în societate, că o bună parte din populație trăiește la nivelul existenței și că îi este frică să nu aibă cum să achite factura, autoritățile promit compensații, dar…
Victor Parlicov: Exact. Eu cred că și în Europa, și în Republica Moldova panica legată de acest subiect este exagerată. Sigur, ne dăm seama că, dacă vor crește prețurile de achiziție a gazelor semnificativ, atunci facturile vor fi usturătoare pentru toți, însă nu toți în egală măsură au posibilitate să facă față acestor facturi. Mai bine zis, dacă s-o spunem mai direct, guvernul trebuie să facă ceea ce ați spus dvs. – să-i identifice pe cei vulnerabili, să-i identifice pe cei care nu au capacitate de plată și să le acorde sprijinul care să-i salveze sau să-i scoată la linia de plutire, cu bugetele de care dispun să poată rezista această iarnă. De asemenea, sunt familii, gospodării casnice care se vor descurca în această iarnă la fel cum s-au descurcat și iernile trecute și cum s-au descurcat și în anii precedenți. Sigur că pe măsură ce cresc prețurile, procentul populației care își va putea permite ușor să treacă peste aceste facturi va scădea, dar totuși nu putem spune că, uite, sută la sută din moldoveni n-au să reziste și vor avea probleme în fața acestui sezon de încălzire. Eu cred că, dimpotrivă, resursele alocate de guvern și dacă va trebui vor apela și la resursele interioare vor fi suficiente pentru a compensa eventualele creșteri de tarif.
Vocea Basarabiei: Dar nu e un motiv în plus pentru politicienii care cheamă lumea în stradă să protesteze până când vor da jos guvernarea?
Victor Parlicov: Eu cred că potențialul de protest al grupării Șor este foarte exagerat. Dacă o să vă uitați inclusiv la oamenii care au ieșit în stradă, mie de foarte mulți dintre ei pur și simplu mi-e milă, eu înțeleg că-s oameni la limita disperării, disperarea și sărăcia cărora au fost speculate și manipulate de un grup de oameni pe care absolut nu-i interesează care-i tariful la gaze pentru Republica Moldova, mai ales că organizatorul principal șade bine mersi în Israel.