VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Victimele Holocaustului, comemorate la Chișinău: Astăzi, mai mult ca oricând, e nevoie de un vot comun împotriva răului

Anual, ziua de 27 ianuarie a devenit Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Astăzi, conducerea țării a participat la mitingul de comemorare a victimelor Holocaustului, desfășurat la Chișinău.

„Holocaustul nu este drama unei națiuni aparte, ci este tragedia întregii umanități. Până acum, mulți credeau că umanitatea și-a învățat lecția, lecția Holocaustului și că lumea de după este alta. Din păcate, se pare că lecția nu a fost învățată”, a declarat Maia Sandu la ceremonia de comemorare.

Șefa statului a declarat că urmele sângerânde ale istoriei continuă să apară la suprafață chiar și peste decenii.

„Mă gândesc acum la cele 500 de perechi de pantofi, găsite recent într-o groapă comună la Tiraspol. Cine au fost acei 500 de oameni? Cine au fost acei care au apăsat pe trăgaci? Cine trebuie să dea la o parte voalul timpului, pentru a scoate adevărul din gropile de var? Unde am închis ochii noi ca oameni, ca umanitate? Unde am întors privirea, unde ne-am prefăcut că nu observăm? Indiferența legitimează crima. Privirea întoarsă îi dă răului libertatea de acțiune”, a spus Maia Sandu.

Președinta a declarat că și astăzi, ca și optzeci de ani în urmă, sunt oameni care neagă realitățile. Oameni care, dintr-un ciudat și fals instinct al autoconservării, din cauza unui soi de surzenie socială, preferă să creadă că nimic nu s-a întâmplat atunci – că nimic nu se întâmplă acum.

„Holocaustul nu este drama unei națiuni aparte, ci este tragedia întregii umanități. Până acum, mulți credeau că umanitatea și-a învățat lecția, lecția Holocaustului și că lumea de după este alta. Din păcate, se pare că lecția nu a fost învățată. Astăzi, mai mult ca oricând, e nevoie de un vot comun împotriva răului. Astăzi este imperativ necesar ca fiecare dintre noi să spună un NU hotărât minciunii, dezinformării, instigării la ură”, a spus Președinta.

Șefa statului a afirmat că trebuie să fie pusă stavilă valului de ură și manipulare, să fie eradicat extremismul atunci când apare și să nu fie lăsat să-și extindă tentaculele.

Premierul Natalia Gavrilița a menționat că ziua de astăzi este una tristă în toată lumea, o zi de doliu care vine să aducă aminte de o pagină neagră din istoria omenirii.

„Comemorăm milioane de oameni nevinovați – evrei, romi, dar și alte naționalități, care au căzut victime ale unui regim monstruos. Este important să discutăm despre destinul tragic al celor care au fost uciși în numele unei ideologii criminale. Asumarea acestui trecut dramatic și rușinos pentru noi ca omenire este o obligație morală. Este important ca trăirile și amintirile acestor oameni să fie cunoscute și consemnate, să le transmitem generațiilor prezente și viitoare o lecție de respect pentru viața fiecărui om”, a spus șefa executivului.

În acest an, instituțiile din Moldova s-au alăturat campaniei globale #WeRemember de combatere a antisemitismului, intoleranței și xenofobiei. Pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova va fi proiectat simbolul campaniei, care cheamă societatea să nu permită xenofobiei și urii să prindă rădăcini în țara noastră.

Holocaustul a reprezentat încercarea Germaniei naziste, a aliaților săi și a altor colaboratori de a ucide evreii din Europa. În cei șase ani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, persecuția și opresiunea sistematică, birocratică, sponsorizată de stat și organizată de guvern au dus la moartea a șase milioane de evrei europeni de pe întregul continent.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.