Nicolae Garmaș, locuitor al regiunii transnistrene, a fost condamnat la data de 29 august de către așa-numita judecătorie a orașului Tiraspol, pentru că a reclamat faptele de tortură în privința sa, comise repetat de reprezentanții ‚,miliției transnistrene’’, informează asociația Promo-LEX care solicită autorităților R. Moldova să monitorizeze acest caz, și să intervină prompt și eficient întru asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale ale lui Garmaș.
„În urma unui pretins proces penal, ce a durat mai mult de 20 de luni, Nicolae Garmaș a fost „condamnat” la un an și șase luni de privațiune de libertate, pedeapsa fiind suspendată pe un termen de 2 ani. Între timp, în privința acestuia rămâne în vigoare măsura restrictivă de interzicere de a părăsi regiunea transnistreană, aplicată în ianuarie 2021. În cadrul aceluiași ”proces penal”, au fost fabricate alte 2 acuzații, pentru comiterea unui pretins furt și pentru pretinsa utilizare a unui document fals”, se menționează într-un comunicat al asociației.
Pentru că potrivit pretinsei procuraturi locale din regiunea transnistreană, sentința adoptată ar fi fost una prea blândă, a fost solicitată agravarea pedepsei. Astfel, riscul de a fi privat de libertate rămâne în continuare unul real și actual.
Potrivit Promo-LEX, abuzurile la care a fost supus Nicolae în cadrul acestui pretins proces penal, sunt reprezentative pentru majoritatea cauzelor penale pornite împotriva persoanelor incomode regimului de la Tiraspol: percheziții ilegale; privare ilegală de libertate și detenție în condiții inumane, dar și aplicarea repetată a forței de către reprezentanții organelor de forță.
Anterior, încercând să obțină protecția autorităților constituționale, Nicolae Garmaș a sesizat organele de drept ale Republicii Moldova, dar și cele ale Federației Ruse. Suplimentar, acesta a oferit mai multe interviuri de presa de pe malul drept al Nistrului, în care a vorbit despre problemele cu care se confruntă locuitorii regiunii transnistrene, inclusiv despre fenomenul torturii din acest teritoriu.
Deoarece abuzurile în privința acestuia nu s-au oprit, pentru că autoritățile constituționale nu i-au oferit niciun ajutor, iar riscul de a fi privat din nou de libertate rămâne actual, a fost expediată o plângere către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Potrivit avocatului Promo-LEX, Pavel Cazacu, „Nicolae Garmaș este persecutat de către organele de forță din regiunea transnistreană pentru simplul fapt că a îndrăznit să reclame abuzurile sistematice la care este supus în regiunea transnistreană. Sentința de condamnare adoptată în privința lui nu face decât să arate, din nou, incapacitatea autorităților de la Chișinău să apere victimele torturii din regiunea transnistreană”.