VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Viceprimar: În Chișinău se atestă o creștere a numărului cadrelor didactice

Crește numărul elevilor înscriși în școlile din municipiul Chișinău. La începutul acestui an de studii, în instituțiile de învățământ municipale au fost înscriși peste 102 mii de elevi, cu 3 mii mai mult față de anul trecut. Datele au fost prezentate de viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, potrivit căreia numărul majorat de elevi solicită și un număr mai mare de cadre didactice.

În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, viceprimarului capitalei a subliniat că autoritățile municipale vin cu programe de sprijin pentru tinerii pedagogi, pentru a-i determina să activeze în instituțiile de învățământ din Chișinău.

Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, municipiul Chișinău înregistrează un număr tot mai mare de copii în grădinițe și elevi în școli, ceea ce impune necesitatea extinderii infrastructurii școlare și preșcolare.

Ca număr de copii, statistica este foarte îmbucurătoare, pentru că avem o creștere a numărului de copii, care este deja atestată de mai multă vreme, anul acesta avem peste 102 mii elevi, în comparație cu anul trecut când erau peste 99 de mii. De asemenea, este atestată o creștere a numărului angajaților în sistemul municipal, de exemplu, la zi avem 10.534 de cadre didactice angajate în sistem, în comparație cu anul trecut, când am avut 10.245, deci avem o creștere de circa 300 de cadre didactice în sistemul educațional. Este o creștere evidentă, pentru că este extinsă și rețeaua școlară, dar acest lucru nu acoperă în totalitate nevoia de cadre didactice suplimentare”, a spus Angela Cutasevici, citată de IPN.

Potrivit Angelei Cutasevici, deși numărul dascălilor în instituțiile de învățământ din Chișinău este în creștere, oricum se înregistrează un deficit de cadre didactice, fenomen atestat și la nivel național. De asemenea, potrivit viceprimarului, sistemul se confruntă și cu o îmbătrânire a corpului didactic care va deveni pregnantă în câțiva ani.

În general, există riscul de acutizare a problemei vârstei angajaților din sistem, cred eu, cam peste 5 ani, o să resimțim această îmbătrânire a angajaților din sistem, pentru că la vârsta de 50 plus sunt foarte mulți angajați. Deocamdată, vârsta medie în Chișinău e de 47 de ani. Noi, prin programul municipal le acoperim, de exemplu, costul de închiriere a spațiului locativ cu 2.000 de lei lunar. De asemenea, oferim tinerilor, la necesitate, și alte tipuri de programe pentru a beneficia de suport”, a mai spus viceprimarul municipiului Chișinău.

În sistemul municipal de Educație sunt încadrate peste 17 mii de cadre didactice, non-didactice și auxiliare. În total, în municipiu sunt 330 de instituții de învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.