VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Vicepreședintele unui partid aderă la formațiunea lui Filat. De ce?

Un subiect pe care alții l-ar considera insignifiant, dar care mie mi s-a părut curios și ciudat. Așadar, vicepreședintele Partidului Național Moldovenesc (PNM), Sergiu Burlacu, candidatul formațiunii la șefia Primăriei Bălți, a aderat pe neașteptate la PLDM-ul condus de Vlad Filat. Liderul PNM, Dragoș Galbur susține că Burlacu a plecat deoarece ar fi acceptat o ofertă financiară avantajoasă din partea liderului PLDM, Vlad Filat. Aceasta e știrea care m-a pus pe gânduri. Și vă explic de ce.

Pe mine mă miră că vicepreședintele unui partid, un politician tânăr, un om care a participat la constituirea PNM sare pe nepusă masă în alt partid. Faptul mi se pare și mai curios dacă mă gândesc că tânărul nici măcar nu a vrut să mai aștepte nițel și să participe la primele alegeri ale PNM-ului. Păi, poate formațiunea sa reușea să obțină un rezultat bun? De ce să pleci înainte să vezi cum e apreciată munca ta de electoratul Moldovei?

Firește, nu putem lua explicația liderului Galbur drept un adevăr. Nu știm exact ce s-a întîmplat în interiorul Partidului Național Moldovenesc, nu putem să știm dacă la mijloc au fost niște disensiuni între liderii PNM sau dacă domnul Filat a venit cu o ofertă financiară, vorba lui Galbur. Toate astea sunt de domeniul supozițiilor. Poate că Sergiu Burlacu a avut o revelație și a înțeles subit că PLDM e formațiunea în care se poate realiza cel mai bine ca politician.

Oricare însă ar fi cauza, trecerea asta de la ipostaza de vicepreședinte al PNM la membru al PLDM îi cam subțiază domnului Burlacu credibilitatea. Nu e chiar OK să te lași de munca într-un partid și să sari în altul. Alegătorul ar putea să se întrebe: dar cum să mizez pe tine, stimabile, dacă tu nu-ți dai seama de la bun început în ce partid trebuie să lucrezi? Nu cumva la fel vei guverna țara, dacă ajungi la putere? Ce vreau să spun? Lipsa de consecvență nu prea le place unor alegători. Nici președintele PNM Galbur nu are de câștigat însă de pe urma acestei plecări. Nu doar că a pierdut un coechipier cu potențialități, ci și poate fi bănuit de incapacitatea de a conlucra cu colegii.

Altminteri, să constatăm că domnul Burlacu a devenit acum colegul unui politician care critică vehement guvernarea. Nu că domnul Filat nu ar avea voie s-o critice. Are, firește. Doar că multe din atacurile sale la adresa guvernării ridică semne de întrebare și par exagerate. PAS nu e un partid al sfinților, dar nici nu cred că e o grupare extremistă, așa cum susține Vlad Filat.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.